Pobrojali smo covere

Jeste li znali da je Beyoncein hit 'If I Were a Boy' zapravo prepjev, baš kao i kultna 'Girls Just Wanna Have Fun'


Dolores Drvodelić
25.04.2018.19:00
Jeste li znali da je Beyoncein hit 'If I Were a Boy' zapravo prepjev, baš kao i kultna 'Girls Just Wanna Have Fun'
Profimedia

sažeto

Ni 'I Will Always Love You' originalno nije od Whitney Houston, a iznenadit će vas i jedna pankerska himna


Dolores Drvodelić
25.04.2018.19:00

Ponekad imamo osjećaj kao da su sve pjesme na svijetu već napisane, da glazbenici kopiraju i potkradaju jedni druge. To nije daleko od istine, ali neke pjesme doista i jesu pravi prepjevi tuđih pjesama. Nerijetko se dogodi i da prepjevi budu popularniji od originalnih verzija, baš kao što je slučaj s Beyonceinim hitom 'If I Were a Boy'. Original je napisala i otpjevala glazbenica BC Jean, koju je studio odbio, no to se nitko nije usudio napraviti Queen B.

Svi znamo "zatuliti" na melodramatičnu baladu "Killing Me Softly". I da, svi znamo verziju Roberte Flack (i onu koju Toni Collette pjeva u filmu Sve zbog jednog dječaka). Ipak, Roberta je zapravo prepjevala Lori Lieberman. Čija verzija vam je bolja?

Jedan od najvećih hitova Whitney Houston zasigurno je 'I Will Always Love You'. Ali pogađate, originalno uopće nije njezina. Dolly Parton pjevala ju je puno, puno ranije.

Kad radimo popise ženskih himni, na njima se redovito nađe i 'Girls Just Wanna Have Fun' od Cyndi Lauper. Ipak, originalno ju je izveo glazbenik Robert Hazard.

Elvis je bio kralj, a za kraljeve je poznato da tuđe uzimaju pod svoje 😄 Tako je bilo i s jednom od njegovih pjesama, Hound Dog, koju je prepjevao od Big Mame Thornton.

Kad netko zapjevuši stihove 'Hey Joe, I heard you shot your woman down' automatski se prisjetimo Jimija Hendrixa. Ipak, stihove nije prvi zapjevao, već je prepjevao pjesmu grupe The Leaves. No Jimijeva verzija nama je ipak draža.

Kad netko kaže punk, vi (između ostalog) kažete 'I Fought the Law'. Većina poznavatelja ove pjesme pripisat će je grupi The Clash, no iako su je oni uzeli pod svoje, prvi izvođači poraza pod zakonom bili su Bobby Fuller Fuller Four.

Pjesmu je napisao Prince, prvi su je izvodili The Family, no svi je znaju kao hit Sinéad O'Connor. Radi se o 'Nothing Compares 2 U'.

music beats

Beyonce

pjesme

Whitney Houston

Cyndi Lauper

Girls Just Wanna Have Fun

prepjevi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter