Neprežaljeni glazbenik

Jedna od najvećih legendi Novog vala proputovao je cijeli svijet. Promijenio je domaći rock i znao fino provocirati, a stvarao je glazbu do samog kraja


Ines Madunić
18.05.2019.19:30
Jedna od najvećih legendi Novog vala proputovao je cijeli svijet. Promijenio je domaći rock i znao fino provocirati, a stvarao je glazbu do samog kraja
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

sažeto

Vlada Divljan bio je jedan od najkreativnijih glazbenika na našim prostorima


Ines Madunić
18.05.2019.19:30

Vjerojatno ga većina zna kao frontmena VIS Idoli, no Vlada Divljan bio je iznimno kreativan i svestran glazbenik.

Rođen je u Beogradu, gdje je odrastao i vrlo rano se počeo zanimati za glazbu. Beatlesi su mu bili omiljeni bend već s devet godina.

"Svoj prvi bend sam osnovao s deset godina, revolucionarne 1968., i od tada sam uvijek svirao u nekom, najčešće svom, bendu. Zanimljivo je da su sa mnom, u toj prvoj grupi bili i Zdenko Kolar i Boža Jovanović, kasnija prva ritam sekcija Idola. Dakle imali smo bend, ali nismo znali svirati, pa smo polako učili, uglavnom na beskonačnim probama po raznim podrumima, ložionicama i garažama.

Foto: Ivica Vlasic/CROPIX

Krajem ljeta 1979. raspao se bend Zvuk ulice u kome su osim mene svirali još dvojica Idola, Zdenko i Kokan, a kako sam se u to vrijeme intenzivno družio sa Srđanom Šaperom, prijateljem iz gimnazije i njegovim prijateljem, studentom medicine Nebojšom Krstićem, više šale radi napravili smo bend Dječaci koji nikada nije saživio. Međutim, ispostavilo se da je ta 'šala' prilično dobra i da je taj čudni spoj muzičara i ne-muzičara - jer se Šaper i Krstić prije toga nisu bavili muzikom - koji je nastao kada smo, nekoliko mjeseci kasnije, osnovali Idole izrodio neki novi kreativni naboj i mene inspirirao da napišem neke od svojih najboljih pjesama", ispričao je svojedobno.

Divljan i ostatak benda znali su kako se probiti na sceni na prijelazu na osamdesete godine. Provokacija s društvenom porukom bio je recept koji pali i danas. "Retko te viđam sa devojkama", primjerice, pjesma je koju su objavili 1980., jedna je od prvih koja je tematizirala homoseksualnost, i to na vrlo suptilan način, ali dovoljno provokativan.

Pamte se i "Maljčiki", koju su prvotno htjeli izdati s tekstom: "Kakane zore, bude me iz sna/Kakana jutra, kakan sam i ja". No, Jugoton je odbio objaviti tu verziju pa su s Goranom Bregovićem snimili današnju, službenu verziju s plamenim zorama, fabričkim jutrima i dimom iz dimnjaka. Ruski stihovi samo su nabacani o nemaju neko značenje.

Njihov album "Odbrana i poslednji dani" proglašena je najboljom rock pločom izdanom u bivšoj Jugoslaviji.

VIS Idoli trajali su sve do 1984. godine, a nikad nisu previše skrivali koji je bio razlog tome.

"S jedne strane - zbog zamora materijala. S druge, još važnije - zbog prestanka prijateljstva. Ta naša, u početku tako inspirativna međusobna različitost i činjenica da su neki od nas muzičari, a neki nisu, počela nas je gušiti i sve više su izlazili na površinu različiti motivi i pogledi na svijet koje smo u međuvremenu oformili", rekao je Divljan.

On je nastavio solo karijeru nakon toga, puno je putovao, što po Europi, što po Americi. Jedno je vrijeme bio u Zagrebu, surađivao s grupom Le Cinema, Aleksandrom Šandorovim i Srđanom Gojkovićem Giletom, a zatim se bavio pisanjem glazbe za filmove.

Kad je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji, otišao je u Australiju.

Tamo sam završio slučajno, budući da sam otišao na mjesec dana, a ostao šest godina. Jedan od razloga što sam ostao je svakako i rat koji je kod nas počinjao, ali svakako ne i jedini, jer sam na put krenuo iz romantičnih razloga. Uglavnom sam radio muziku za kratke i dokumentarne filmove", rekao je.

U Australiji se prvi put oženio, no brak se raspao 1997. godine.

Na kratko se vratio u Beograd, ali se vratio u Australiju jer je primljen na studij dizajna zvuka na Australskoj filmskoj akademiji.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Tada se konačno vratio u Beograd, gdje je upoznao drugu suprugu Dinu, s kojom je dobio sinove Stevana i Pavla. Obitelj se preselila prvo u Zagreb, a zatim i u Beč nakon što je 1999. počelo bombardiranje Beograda.

Divljan se cijelo vrijeme bavio glazbom i većinu života bio je član nekog benda, ali se sve više posvećivao filmskoj i kazališnoj glazbi.
Preminuo je 2015. godine u Beču nakon duge borbe s karcinomom.

glazba

rokenrol

novi val

Vlada Divljan

VIS Idoli

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter