Nek' nam živi rock

Je li gitara stvarno mrtva ili su glazbenici privremeno izgubili inspiraciju? Na scenu dolaze neki novi klinci


Ines Madunić
11.06.2019.08:00
Je li gitara stvarno mrtva ili su glazbenici privremeno izgubili inspiraciju? Na scenu dolaze neki novi klinci
Profimedia

sažeto

Za par godina oni će biti nove zvijezde. Danas su još u školi, ali imaju super bendove


Ines Madunić
11.06.2019.08:00

Rokenrol je mrtav, misle mnogi glazbeni kritičari. Neki čak misle i da je to dobra stvar jer nakon ovog pada može biti samo bolji - jednom kad se kolo sreće ponovno okrene na njegovu stranu.

Pogled na top liste, kao i na lineupove velikih glazbenih festivala definitivno govori u prilog zalaska rocka. Ako tamo i pronađete neki gitaristički bend, uglavnom se radi o starim zvijezdama koje su ili pri kraju karijere ili čak na povratničkoj turneji. Hip hop i pop vladaju.

Ipak, postoje neki tračci svjetla u svemu tome koji govore kako ipak nije stvar u definitivnom kraju, nego samo u nedostatku novog, svježeg zvuka.

Jedan od takvih svakako je i festival Superval, koji se u petak održava u Tvornici kulture u Zagrebu. Na njemu će, naime, nastupiti pet bendova u kojima sviraju isključivo učenici i učenice osnovnih i srednjih škola.

Promo

Ako ste u osnovnoj ili srednjoj školi slušali rokenrol, sigurno ste u jednom trenutku s ekipom sjedili i čuli - ili čak izgovorili - rečenicu: "Ajmo osnovati bend!" Možda ste to i učinili, ali je vjerojatnije da ste tu odluku malo odgodili ili na nju potpuno zaboravili. Srećom, ima onih koji ju provedu do kraja i počnu svirati još u školskim klupama. 

Pa iako mnogi govore kako je rokenrol mrtav, kako u njemu više nema inovacija i kako će gitaristička glazba morati čekati neka bolja vremena, novih bendova ima posvuda. Pa čak i u školama.

Nekima će to biti premijerni nastupi dok su drugi već naviknuli na pozornicu.

Ali, kako je uopće došlo do festivala školskih bendova?

Jedna je razrednica poslala upit mogu li njezini učenici dobiti popust na ulaznice za zagrebački koncert Partibrejkersa.

Radilo se o klincima OŠ Grigora Viteza s Kruga u Zagrebu, a iza svega stoje učiteljice Ana Bajo i Antonija Radoš koje se godinama trude upoznati svoje učenike s kvalitetnom domaćom i stranom glazbom. I baš iz tog koncerta Partibrejkersa rodila se ideja o festivalu školskih bendova.

The Seven je školski bend Osnovne škole Grigora Viteza koji je službeno počeo s radom u ožujka 2018. godine.

Promo

U prvobitnom sastavu bend je brojao sedam članova, zbog čega je i nazvan The Seven, a unazad par mjeseci u bendu sudjeluje šest učenika; Iva Babić na bubnjevima, Martin Kuhar na gitari, Mak Terbovc na bas gitari, Karlo Francetić na klaviru, a pjevaju Luna Culjak i Marijeta Hrstić. Mentorice benda su Antonija Radoš i Ana Bajo, a The Seven sviraju obrade bendova kao što su The White Stripes, The Clash, Pink Floyd, Arctic Monkeys, My Chemical Romance, Daleka obala, Majke, EKV i Partibrejkers.

River 42 nastao je od članova Gimnazije Tituša Brezovačkog 2018. uključivši bubnjara Karla Gregurića i gitarista Luku Pejkovića, članove prijašnje postave poznate pod imenom Lički Medo, te nove članove gitarista Vitu Baljaka i bas gitaristu Andriju Žunca.

Promo

Uz obrade pjesama Pink Floyda, River 42 svira psihodelični rock i blues. Pridružene članove na nekim nastupima čine Zrinka Cvitanović na klavijaturama, Lucija Štriga na violini, Marija Vukšić na violončelu i Ema Kurtović kao vokal, a vodi ih Tina Cota, profesorica glazbenog.

MIOC band stiže iz zagrebačke XV. gimnazije. Okupili su se ove školske godine i čine ga učenici prvih, drugih i trećih razreda: Mihoković Laura (vokal), Matija Ćepulić Polgar (gitara), Mihael Brigić (gitara), Damjan Omanović (bas gitara), Fran Širić (klavijature), Grgur Dujmović (bubnjar), a vodi ih Darko Kanjuh, profesor geografije. Sviraju obrade domaćih (Crno bijeli svijet, Sve još miriše na nju) i stranih pjesama (Johnny B. Goode, I Love Rock n' Roll, Snow).

Promo

U OŠ Ljubo Babić u Jastrebarskom od prošle školske godine djeluje školski bend The Smafp, u sastavu Petra Borković (vokal), Filip Fabijanić (električna gitara, akustična gitara), Mihael Rošić (bas gitara), Stanislav Gourskii (klavijature, saksofon) i Antonio Brajak (bubnjevi, cajon).

Promo

Svirali su u školskom mjuziklu "Debata" i drugim projektima, poput Đaka glazbenjaka. Trenutno se pripremaju nastupiti s autorskom pjesmom i obradom Jinxa na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva u MSU, u 5. mjesecu. Vole izvoditi pop i rock glazbu domaćih i stranih autora, a mentorica im je Maja Kraljev, učiteljica glazbene kulture.

KGB u nestalnom sastavu operira zadnjih desetak godina kao službeni bend Klasične gimnazije u Zagrebu.

Promo

Najnovija postava je oformljena nakon godinu dana pauze sa željom da se ta tradicija, koja mnogima pruža uvid u našu školu, nastavi. Ovogodišnji sastav broji 7 članova: Josip Šprajc na basu, Borna Srbljanin na gitari, Rene Rehak na bubnjevima, Margareta Ivoš u ulozi pjevačice, Tristan Avirović na violončelu, Filip Mandušić na trombone, te Istok Korkut na trubi.

Obrađuju strane (The House Of The Rising Sun, DJ Saved My Life, Billie Jean, Sweet Dreams, Hit The Road Jack) i domaće stvari (Želim da znaš, Čuvaj noć od budnih, Apokalipso, Srce na cesti), a okušali su se u dvije autorske pjesme, zasad nepoznatih imena.

glazba

rokenrol

školski bendovi

Superval

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter