Pobjednik bez trofeja

Jacques završio na 13. mjestu, pobjednik je emotivni Portugalac Salvador


Ines Madunić
13.05.2017.22:10
Jacques završio na 13. mjestu, pobjednik je emotivni Portugalac Salvador
Reuters

sažeto

Pobjednik je izveo pjesmu sa svojom sestrom Luisom, koja je napisala i skladala pjesmu koja je oduševila cijelu Europu


Ines Madunić
13.05.2017.22:10

Iz prve polufinalne večeri u finalu su predstavnici Moldavije, Azerbajdžana, Grčke, Švedske, Portugala, Poljske, Armenije, Australije, Cipra i Belgije. Iz druge polufinalne večeri pjevaju, osim Jacquesa, predstavnici Bugarske, Bjelorusije, Mađarske, Danske, Izraela, Rumunjske, Norveške, Nizozemske i Austrije.

Također, natječu se i zemlje koje imaju izravan nastup u finalu, a to su Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Velika Britanija, kao i domaćini Ukrajinci. Na kladionicama Jacquesov "My Friend" trenutno je na osmom mjestu. Kao glavni favoriti iznjedrili su Portugalci, dok je na drugom mjestu Italija. Zanimljivo, oba predstavnika pjevaju na materinjem jeziku.

Pobjednik Eurosonga bit će pjesma koja je dobila najviše ocjene stručnih žirija te glasove publike. Inače, članovi hrvatskog stručnog žirija su glazbeni producent Tihomir Preradović, Saša Lozar, Ivana Kindl i Sanja Doležal. Glasove hrvatske publike čitat će voditeljica Uršula Tolj, i to 40. po redu.

Finale je otvorio Izraelac Imri energičnim nastupom s pjesmom "I Feel Alive", a slijedila je Poljakinja Kasia Moś s "Flashlight". Inače velika ljubiteljica životinja, zgodna pjevačica slikala se za Playboy, uz uvjet da izrade prihvatilište za životinje. Duo Naviband iz Bjelorusije jedni su od rijetkih koji pjevaju na svom materinjem jeziku, iako pjesma ima engleski naziv - "Story Of My Life". Sve su iznenadili strastvenim poljupcem na kraju izvedbe. Nathan Trent iz Austrije otpjevao je "Running On Air", a osebujna Artsvik, inače pobjednica Voicea iz Armenije "Fly With Me".

Sestre iz Nizozemske nastupaju kao grupa OG3NE s pjesmom "Lights And Shadows" koju je napisao njihov otac te ju posvetio njihovoj majci koja boluje od rijetke bolesti. Iz Moldavije stiže Sunstroke Project, grupa koja spaja modernu, elektronsku glazbu s violinom i saksofonom. Izveli su pjesmu "Hey Mamma", a na pozornici su im se pridružile plesačice obučene u mladenke. Mađar Joci Pápai inače je romskog podrijetla, a dok je pjevao "Origo" u tradicionalnoj nošnji oko njega se izvijala romska plesačica. Talijan Francesco Gabbani jedan je od favorita otpočetka. Pjesmu "Occidentali's Karma" pjeva na talijanskom, a dio koreografije je i rasplesani čovjek obučen u kostim gorile. Zgodna Anja iz Danske otpjevala je "Where I Am".

Salvador Sobral iz Portugala pjevao je "Amar Pelos Dois", baladu koju je napisala njegova sestra. Zgodni Portugalac jedan je od favorita na 2. Eurosongu. Emotivnom izvedbom istaknuo se među svim drugim natjecateljima, a mnogi su se u publici rasplakali. Mlada Dihaj iz Azerbajdžana otpjevala je "Skeletons", a zatim je na pozornicu došao Jacques

Zaradio je veliki pljesak nakon svog neobičnog "dueta", a čini se da je i sam bio zadovoljan nastupom.

Inače, Jacques je već dobio nagradu, i to od više od 1000 akreditiranih novinara koji prate Eurosong. Izglasali su da je naš predstavnik imao najbolje kadrove u svom nastupu na 62. Eurosongu. Najbolja je portugalska skladba, kao i cjelokupan nastup, dok je Talijan Francesco Gabbani dobio nagradu novinara za najbolju pjesmu.

Britanski voditelj i komentator Graham Norton Jacquesov je nastup nazvao pravom Eurovizijom. 

Nakon Jacquesa nastupila je Grkinja Demy s pjesmom "Don't Come Easy", a veseli Špannjolac Manel Navarro rasplesao je publiku pjesmom "Do It For Your Lover". Norvežanin JOWST plesnom je "Grab The Moment" nasmijao gledatelje. Britanka Lucie Jones sa sobom je donijela svoju mini pozornicu i otpjevala "Never Give Up On You" okružena ogledalima. Pjevača Hoviga s Cipra nisu dotaknule glasine o plagiranju skladbe "Gravity", koja podsjeća na hit "Human" Rag'n'bone Mana. Ilinca i Alex Forea spojili su rap i jodlanje u pjesmi "Yodel It!". 

Njemica Levina otpjevala je moćnu baladu "Perfect Life", a u dvoranu je nastupila ludnica kad su n pozornicu došli Ukrajinci O.Torvald, rock'n'roll bend koji je odsvirao "Time". Belgijka Blanche pjesmom "City Lights" podsjetila je na Lanu Del Rey i Lorde. Robin Bengtsson iz Švedske s plesačima je koreografiju izvodio na pokretnim trakama i pjevao "I Can't Go On", a 17- godišnji Kristian Kostov, inače najmlađi izvođač ovogodišnje Eurovizije, izazvao je oduševljenje publike svojom pjesmom "Beautiful Mess". Posljednja je nastupila Francuskinja Alma s pjesmom "Requiem".

Početak glasanja otvorila je Verka Serduchka, ikona Eurovizije i drag queen koja je Ukrajinu predstavljala 2007. godine, a zatim je nastupila Ruslana, pobjednica Eurosonga 2004. godine. 

Dok je u pauzi nastupala prošlogodišnja pobjednica Jamala, na pozornicu se popeo mladić ogrnut australskom zastavom, raskopčao svoje hlače i pokazao nagu stražnjicu cijelokupnom gledateljstvu. Osiguranje ga je odmah uklonilo s pozornice. 

Screenshot

Glasanje je počelo. Dobili mo prvi bod, i to od Azerbajdžana. 

Hrvatska nijednom nije dobila 12 bodova. Od Azerbajdžana smo dobili jedan bod, od Crne Gore 5, Malte 6, 3 od Njemačke i isto toliko od Rumunjske, dok su nam domaćini Ukrajinci dali 7 bodova. Jacques je završio na 13. mjestu jer smo dobili 103 boda od publike. 

Pobjednik Eurosonga je Portugalac Salvador Sobral!

"Živimo u svijetu fast food glazbe. Ovo je pobjeda glazbe, ona nije vatromet, ona su osjećaji", rekao je pobjednik. 

Salvador Sobral (27) bivši je student psihologije. Živio je u Americi, Mallorci i u Barceloni, gdje je studirao glazbu. Bavi se skladanjem i glazbenom produkcijom, a u Portugalu je jedan od najpoznatijih mladih glazbenika. Pjesmu "Amar Pelos Dois" napisala je i skladala njegova sestra Luisa. To je prvi put da je pjesma na portugalskom pobijedila na Eurosongu, točnije prvi put da su Portugalci uopće ušli u prvih pet u 53 godine natjecanja na Eurosongu. Ovo je i prvi put od 2007. godine da je pobjedila pjesma koja nije na engleskom.

Reuters

Salvador je inače u posljednje vrijeme imao više zdravstvenih problema. Netom nakon što je pobijedio na nacionalnom natjecanju hitno je išao na operaciju dvije hernije, a prije odlaska u Kijev imao je problema sa srcem pa je propustio sve probe jer su mu liječnici zabranili da prerano otputuje. Zamijenila ga je njegova sestra Luisa, s kojom je otpjevao pobjedničku pjesmu na kraju.

Eurosong

Jacques Houdek

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter