Iza sebe je tada imala već jedan propali brak

Susret s doktorom i inovatorom bio je sudbina! Nakon njegove smrti živi skromnije: 'Nemam više poslugu, čistim sama i nije mi to problem'


100posto
17.11.2019.10:00
Susret s doktorom i inovatorom bio je sudbina! Nakon njegove smrti živi skromnije: 'Nemam više poslugu, čistim sama i nije mi to problem'
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

sažeto

Lada Szabo Kajfež žena je filmske biografije. Izumitelja apaurina upoznala je u dvorcu 1988. godine, kada je iza sebe imala već jedan propali brak


100posto
17.11.2019.10:00

Zvali su je hrvatskom Ivankom Trump i Gospođa Apaurin, no Lada Szabo Kajfež izgleda bolje negoli žena s kojom je često uspoređuju. Tijekom života je tri puta ulazila u brak i dobila dvije kćeri koje su danas njezin veliki ponos. Unatoč ponekom životnom udarcu, Lada je ostala vesela, nasmijana, vedra žena. Udovica je izumitelja apaurina Franje Kajfeža, iza kojeg joj je ostalo veliko naslijeđe. No, ostala je i tuga, Lada je uz supruga bila dok se borio s opakom bolešću koju nažalost, nije uspio pobijediti. Nakon smrti, od supruga su joj ostale dvije unosne nekretnine - dvorac Miljana te vila na Šalati. Obje je nekretnine u konačnici prodala.

Nije bilo lako odreći se dvorca u kojem je Franju i upoznala 1988. godine. I prije njega je, da zabune ne bi bilo, Lada živjela na visokoj nozi. Odrasla je kao dijete diplomata, školovala se u američkim školama po Aziji i Africi, dobila je diplomu profesorice engleskog i povijesti umjetnosti, a desetljećima kasnije upoznala 20 godina starijeg Franju.

 
 
 
View this post on Instagram

Palace Dverce, Zagreb.Thank you Mario Drausnik for the photo.

A post shared by lada szabo kajfez (@ladaszabokajfez) on Nov 14, 2019 at 7:46am PST

Franju je upoznala 1988. godine u dvorcu obitelji Ratkaj

Upoznali su se 1988. godine u spomenutom dvorcu, a kada je to velebno zdanje prodala nakon Franjine smrti, rekla je da ne žali. 'Treba proći vremena, prvo je bilo: Jao, taj namještaj, vaze, ovo smo tapecirali, ovo uramljivali... Čovjek se veže za stvari. Ja sam u dvorac došla kad je već sve bilo uređeno, ali sam preuredila dva rustikalna salona u kojima su prije bili laboratoriji i tamo je sad British panelling,sve u drvetu i još sam napravila postavu slika. Franjo je znao reći: Lado, ja držim čekić i čavao, a ti reci gdje. Ja neću, šutim, da ne buš šizila', rekla je svojedobno u intervjuu za Jutarnji list.

Nakon suprugove teške bolesti, Lada je godinama kasnije upoznala supruga Milana

Prodaja je označila kraj tog životnog perioda, u kojem je s Franjom u dvorcu nekadašnje obitelji Ratkaj živjela i odgajala njihove dvije kćeri. Zajedno su proveli 16 godina, a u braku su bili 13. Prije negoli je upoznala Franju, Lada je iza sebe imala jedan brak, a inovator ih je imao čak četiri. Godinama nakon njegove smrti, Lada je upoznala svog trećeg supruga - poduzetnika Milana Krekovića. Za njega se udala prije desetak godina. Nakon Franjine smrti počela je živjeti nešto skromnije, no i dalje debelo iznad prosjeka hrvatskih prilika.

 
 
 
View this post on Instagram

Enjoying summer. Crochet top by me.

A post shared by lada szabo kajfez (@ladaszabokajfez) on Aug 14, 2019 at 10:52am PDT

'Nemam više poslugu, čistim sama i nije mi to problem. Znatno sam racionalnija. Prije bih si kupila prekrasnu haljinu, ali sad više ne. Ne bih sada dala dvije tisuće eura za torbu, kožnu ili od zmijske kože. Što će mi to? Sve sam to iznosila prije sto godina. Sada kupujem hrvatske proizvode. Evo, torba koju sada imam je iz Gulivera, hrvatski proizvod. Ne idem više u kupovne ekscese. Treba paziti na novac. Ranije su se ljudi razbacivali pa bi imali sto cipela, nekoliko automobila. Ja imam jedan auto, što će mi ih više, a po gradu ionako idem ili pješice ili sjednem na tramvaj', rekla je Jutarnjem u intervjuu 2011. godine. U međuvremenu su njezine kćeri odrasle, Alana je diplomirana kiparica, a Francesca je vizažistica. Ova žena filmske biografije danas uživa u životu uz trećeg supruga, a sretna je i zbog poslovnih i privatnih uspjeha svojih kćeri. Stoga nakon svega gospođa Lada zrači posebnom srećom i sjajem.

lada szabo kajfež

franjo kajfež

newsletter

Prijavite se na Newsletter