Prošle već tri godine od odlaska velikana

Iza sebe je ostavio najveću glumačku karijeru, status idola uzdrmao mu je tek Milošević. Zadnje godine borio se s bolesti koja je bila jača


100posto
22.05.2019.18:50
Iza sebe je ostavio najveću glumačku karijeru, status idola uzdrmao mu je tek Milošević. Zadnje godine borio se s bolesti koja je bila jača
Screenshot: Youtube

sažeto

Velimir Bata Živojinović preminuo je prije tri godine uslijed teške bolesti. Borio se otkako je doživio srčani, potom i moždani udar


100posto
22.05.2019.18:50

'Bata je preminuo u snu', obavijestili su javnost beogradski mediji nakon što je velikan jugoslavenske kinematografije Velimir Bata Živojinović preminuo u bolnici Svetog Save. Otišao je u 83. godini, uslijed duge i teške bolesti. Posljednjih godina njegovog života pratilo se zdravstveno stanje glumca koji je obilježio svojim djelovanjem cijelu jednu eru. Sve je na loše krenulo 2006. godine kada je imao srčani udar, a potom 2012. i moždani - od kojeg se uspio oporaviti iako je bio prilično težak.

Zdravstveno stanje mu se dodatno zakompliciralo pred smrt, zbog gangrene su mu liječnici morali amputirati i nogu.

U bogatoj biografiji ističe se više od 300 uloga na filmu i u televizijskim serijama, nitko u regiji nije toliko projekata upisao u biografiju. U svijetu se proslavio filmom 'Valter brani Sarajevo', poglavito u Kini gdje je doživio ogromnu popularnost.

Veljko Bulajić - presudni redatelj u karijeri

Inače, njegov životni put počinje 1933. godine u Koraćici nadomak Beograda. Već s 15 godina počeo je raditi kao scenski radnik, a potom je upisao i kazališnu akademiju u Beogradu. U kazalištu je imao i do 300 angažmana na godinu, no film je od njega napravio ikonu. Prvi veliki film snimio je 1959. godine - radilo se o 'Vlaku bez voznog reda', Veljka Bulajića. Tu su i tri antologijska filma - 'Sakupljači perja', 'Tri', 'Maestro i Margarita'. Više je puta nagrađivan za svoj rad. Među kolegama iznimno cijenjen, jedinu mrlju u besprijekornoj karijeri i životnom putu dogodio mu se kada je podržao politiku Slobodana Miloševića, bio zastupnik SPS-a, čak su ga 2002. kandidirali i na predsjedničkim izborima u Srbiji.

 
 
 
View this post on Instagram

in Dejan Baja Ćorković’ TV serie "Life Is Beautiful" ("Život je lep"), Radio Television Belgrade, (1975). 🇷🇸”У 11 получасовних хуморески гледаоци се упознају са доживљајима професора универзитета и његове кућне помоћнице. Сударају се два света и два погледа на свет кроз протагонисте серије. На једној страни педантан, образован, хладнокрван и интелигентан професор (Раде Марковић), на другој, весела, нешколована, бистра и наивна девојка (Милена Дравић) која је тек недавно дошла из села у велеград.” #zivotjelep #radiotelevizijasrbije #bajacorkovic #dejanbajacorkovic #dejancorkovic #radiotelevizijabeograd #batinportret

A post shared by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on May 18, 2019 at 2:45am PDT

Prijateljstvo s Dvornikom narušilo se zbog rata i Miloševića

Presudilo je to i njegovom velikom prijateljstvu s Borisom Dvornikom. Naš glumački velikan s Batom je bio dugogodišnji prijatelj, kolega, snimali su tadašnje filmske hitove, zabavljali se zajedno... No, prijateljstvo koje je simboliziralo 'bratstvo i jedinstvo' propalo je kada su se politički aktivirali. Dvornik je politički bio aktivan kratko, Bata nešto duže. Javnom prepiskom su se zakleli da više neće razgovarati, no pomirili su se 2006. godine putem videolinka.

 
 
 
View this post on Instagram

and Boris Dvornik during the 8th Niš Film Festival (1973). #borisdvornik #niskifilmskisusreti #batafestivali

A post shared by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on Dec 17, 2016 at 2:24am PST

Iako je političko djelovanje Bate Živojinovića bacilo sjenu na njegov neosporni opus, kada je 2012. doživio moždani udar, brojni kolege iz Hrvatske podržali su ga u borbi za zdravlje. Dovoljno to govori o njegovoj glumačkoj veličini. Dapače, njegovi prijatelji i kolege iz nekadašnjih vremena ne razumiju ni sami što je tražio u toj politici. Tamo mu, neosporno, nije bilo mjesto. Kasnije će reći - mislio je da pomaže svom narodu, i ništa više od toga.

Privatno, Bata je bio vjeran svojoj Luli. Sa suprugom je u braku bio više od 55 godina, od 1960. pa sve do smrti. Upoznali su se dok je ona još bila praktički djevojčica, Velimir se družio s njezinim bratom. Završili su u vezi i rano se vjenčali, dobili djecu. 'To što jesam - dugujem njoj. Da ona nije bila pored mene, ne bih bio to što jesam. Ona me održala. Sve što je lijepo u životu došlo je s njene strane. Ona je imala viziju kako to lijepo treba biti - da me poštedi, da mi da energiju, da me hrani... I nikad se nisam zaljubio u drugu ženu', rekao je Bata svojedobno o svojoj Luli.

 
 
 
View this post on Instagram

and Lula Živojinovic (1969). #lulazivojinovic #batineporodicneslike

A post shared by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on Jun 23, 2018 at 10:31pm PDT

velimir bata živojinović

newsletter

Prijavite se na Newsletter