Englezi će svirati na Mrletovim bocama

Ivanka Mazurkijević otkrila nam je koje su dobre, a koje loše strane rada sa suprugom


Mirjana Filipović
02.11.2017.20:35
Ivanka Mazurkijević otkrila nam je koje su dobre, a koje loše strane rada sa suprugom
Ranko Suvar / CROPIX

sažeto

Nježnija polovica ovog glazbenog dua u intervjuu nam je ispričala kako je došlo do njihove internacionalne glazbene suradnje, ali i detalje iz života s legendom hrvatskog rocka-Mrletom


Mirjana Filipović
02.11.2017.20:35

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović kao Mr.Lee&IvaneSky”  odlaze u Hull, englesku prijestolnicu kulture gdje će nastupiti sa svojim orkestrom u kojem, međuostalim, publika interaktivno svira na flašama!

Soundtrack njemačkog filma “Tuvalu” Veit Helmera u live izvedbi vrsnih hrvatskih glazbenika Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević kao “Mr.Lee&IvaneSky”, izazvao je veliki interes europskih kulturnjaka. Tako se inovativan sountrack dopao ekipi “Live Cinema” te su u sklopu programa “Hull, Britanska predstolnica kulture 2017” pozvali na gostovanje Mrleta i Ivanku koji će 9.11. održati dva  live koncerta na ovoj europskoj kulturnoj manifestaciji. I tu ne staju njihovi zajednički novi glazbeni projekti. Naime Ivanka i Mrle trenutno rade glazbu za predstavu “Alisa u zemlji čudesa” u režiji Renate Carola Gattice u Zagrebačkom kazalištu mladih čija premijera je 18.studenog!

PR

Razgovarali smo s Ivankom Mazurkijević, nježnijom polovicom ovog glazbenog dua. U intervjuu nam je otkrila kako je došlo do njihove internacionalne glazbene suradnje, ali i detalje iz života s legendom hrvatskog rocka-Mrletom!

1.  Bok Ivanka, otkrij nam kako je došlo do vašeg gostovanja u Hullu?

Igor Mirković i Matko Raguž iz "Motovun Film Festivala" sjetili su se Mrleta i mene kad im se javila ekipa iz grada Hulla, engleska organizacija "Live Cinema" da ako žele sudjelovati u svojevrsnom live soundtracku, da na natjecanje pozovu neke glazbenike kojima bi to odgovaralo i bilo fora. Pozvali su nas i nastupili smo u Motovunu izvodeći live sountrack, dakle tijekom prikazivanja filma, mi smo svirali. Ista priča se odvijala na filmskim festivalima u Poljskoj i Islandu tako da smo počašćeni da su izabrali, između poljskih i islandskih glazbenika, baš nas da nastupimo u okviru priče o engleskoj  prijestolnici  kulture. Idemo tamo na par dana i izvesti ćemo glazbu za film "Tuvalu" iz 1999 godine Veila Helmera.

Ranko Suvar / CROPIX

2.  Svirat ćete sa orkestrom, o kakvim je sve instrumentima riječ i možete li nam objasniti kako funkcioniraju flaše na koje publika svira?

U ovom slučaju ide ekipa "Mr.Lee&IvaneSky" i instalaciju flaša po Mreltovim zamislima i Valušekovim izvedbama možete vidjeti na FaceBook stranicama "Mr.Lee&IvaneSky", no uglavnom radi se o 25-litrenkama koje su "prikopčane" žicom i gudalom na mikrofone i koje kroz kompjuter rade efektne zvukove. Dobrovoljci slušaju moje upute kad se "gudi" i to sve u odgovarajućem trenutku u filmu stvarajući „živi soundtrack“.

3. Koje su dobre, a koje loše strane rada sa suprugom?

Jer nema kraja ni početka. Ako nas ne ubiju ovi sljedeći mjeseci onda ćemo biti najjači.

4. Tko je fleksibilniji u dogovorima oko procesa rada, a tko brže gubi živce?

Mrle gubi živce svaki dan. Čudi me da ih nađe koliko ih je izgubio da ponovo izgubi.Ja sam cool. Život je samo jedan. Ja sam super.;)

5. Radite na predstavi „Alisa u zemlji čudesa“ u ZKM-u, kako se tamo predstavljate u glazbenom smislu (kakve pjesme nas očekuju)?

Ako ste imalo upoznati sa našim zajedničkim radom, onda će vam one biti kao logični nastavak.Puno elektronike, neobičnih rješenja, buke, puno gostiju, bogat insturmentarij. Uživamo u kolažiranju što i jest primarno svuda u zadnje vrijeme. Alisa na kraju predstave ima jedan pop hit koji nam se instiktivno dogodio tjedan, dva prije nego je Renata Carola Gattica došla na dogovor i kavu kod nas. Svi smo se naježiti kad smo shvatili kako je "sve što radimo ionako izvan naše kontrole" (Opasne veze;)).

6.  Riječ, dvije o predstavi „Alisa u zemlji čudesa“?

Pa ne znam koliko smijem otkriti, no ansambl na predstavi je ZKMovski savršen. Ovo je prva suradnja s Renatom i jako smo zadovoljni. Ona točno zna što mi radimo i želi točno to. Redatelji koji te uzmu, a ni ne poznaju tvoj rad pa traže ustvari nešto treće su noćna mora autorima. Predstava pokazuje, u prvom mjesecu proba, veliki potencijalni hit. Namijenjena je teenagerima i to je, u najmanju ruku osjetljivo područje jer su to odrasli ljudi sa srcem djeteta. Zanimljiva kategorija kojoj glazbeno Mrle i ja ne planiramo podilaziti kao, uostalom, i nikome nikad.

7.  Kakav je osjećaj raditi glazbu za predstave?

Ako imaš pravu ekipu, a nisi se "autorski zabunio" fenomenalno. Na uzbudljive predloške imati svoje autorske ufure je strava. Još kad vidiš poslije kako glumac, tekst, prostor, gledatelj, tišina i rasvjeta zaposjedne "odlično pozicioniran ton" to je kompletna sreća. Ako su svi sastojci pravi, vrlo rijetko dođe do nesretnih okolnosti.

8.  Postoj li situacije i koje su u kojima se osjećaš kao „Alisa u zemlji čudesa“?

O, taj tekst sam oduvijek htjela raditi jer je to moj konstantan osjećaj. Taj tekst je toliko relevantan da je to "presmješno". Kao i ustalom 99 posto predstava koje, nažalost, Hrvati ne mogu posjetiti zbog osiromašenosti. A vjerujte, uništavanjem kulture i nemogućnosti participiranja u istoj je nestanak.Kao što vidimo.

9. Kako se osjećaš u ulozi majke i kakav je Mrle kao otac?

Ja sam htjela imati djece za mali stadion pa sad slijevam sve ideje u jednu malu glavicu moje kćeri. Mrle je dobar tata i puno voli svoje curice.

10. Planovi koje imate kao duo,a  koje želiš podijeliti s fanovima?

Novi materijal je jako uzbudljiv i izlazi druge godine. Jako je zanimljiv i reakcije me zanimaju.O, da.

 

Ivanka Mazurkijević

Damir Martinović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter