Profesija: balerina

Iva Vitić Gameiro: Bol je stalna i na nju sam već navikla. Nikad nisam požalila što sam sve u životu podredila baletu iako sam propustila sve tulume i izlaske


Ines Madunić
20.03.2019.19:00
Iva Vitić Gameiro: Bol je stalna i na nju sam već navikla. Nikad nisam požalila što sam sve u životu podredila baletu iako sam propustila sve tulume i izlaske
Ranko Šuvar/Cropix

sažeto

Prvakinja baleta u HNK Zagreb otkrila nam je kako izgleda njezin radni dan i što to znači biti balerina


Ines Madunić
20.03.2019.19:00

U nedjelju, 24. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu premijerno će se izvesti balet "Opasne veze" u koreografiji i režiji Giorgija Madije.

Talijanski koreograf s našom nacionalnom kućom surađuje drugi put, nakon uspješnog "Petra Pana", a i u ovoj predstavi svoju će vještinu pokazati Iva Vitić Gameiro, prvakinja baleta, koja ima ulogu gospođe de Tourvel.

Poznat po svojoj osebujnosti - jer osim koreografije i režije radi kao oblikovatelj svjetla te surađuje u dramaturgiji i kostimografiji - Madia je pripremio balet pun iznenađenja i sigurno će izazvati reakcije publike. Puna raskoš baroka vidjet će se na pozornici - od krinolina i bijelih perika pa sve do nagih aristokrata koji se valjaju pod plahtama.

Mara Bratoš

"Već drugi put radimo s Madijom i naviknuli smo na njegov stil i njegove ideje, a i on nas više poznaje. Jako mi se sviđa njegov način rada, jako je ugodan. Osim plesa, u ovoj predstavi inzistira više i na našoj glumi, a mislim da je to odlično jer ćemo tako publici lakše dočarati što se događa na sceni", rekla nam je Iva Vitić Gameiro u kazališnom kafiću nakon jedne od proba.

S dugačkom, ravnom kosom i u sportskoj odjeći, dotrčala je na intervju nakon što je jurila doma prošetati psa. Njezin je suprug, također član baletnog ansambla u Zagrebu, ostao na poslijepodnevnoj probi pa je to danas bio njezin zadatak.

Sitna i mršava, uspravnih leđa preko kojih se prelijeva dugačka, ravna kosa, došla je u širokoj trenirci i udobnim cipelama koje izgledaju kao ugg papuče. Ne izgleda kao balerina; njih nikad ne zamišljate u takvoj profanoj odjeći, nego uvijek u bijeloj tutu suknjici, s kosom skupljenom u strogu punđu i špicama na nogama.

No, balerine postoje i u stvarnom životu pa počinjemo razgovor pitanjem o tome kako izgleda jedan uobičajeni radni dan.

"Naš radni dan započinje jednosatnim vježbama u 10 sati. Naravno, dođemo nešto ranije da se zagrijemo, a nakon toga idu probe koje traju uglavnom do 15 sati. Zatim pauza pa ponovno od 16 do 18 proba. Ponekad se dogodi da smo u kazalištu cijeli dan. Ako imamo predstavu taj dan, probe su do pola 2, a onda već oko 17 moramo biti u kazalištu da bismo se pripremili", kaže Iva. I tako šest dana u tjednu, slobodan dan jedino je nedjelja.

"Nemamo puno slobodnog vremena pa nedjelju uglavnom koristimo za odmaranje i pripremu za radni tjedan. Lagano druženje s prijateljima i obitelji, čišćenje stana, šetanje psa... Sve je to rezervirano za taj slobodan dan", kaže Iva.

Tako je od djetinjstva. U prvi razred osnovne baletne škole krenula je s 9 godina.

Ranko Šuvar/Cropix

"Sve je bilo podređeno baletu od početka, i osnovna i srednja škola. Znači, nije bilo nikakvih tuluma, slavljenja rođendan i slično. Sve je koncentrirano na balet. Djeca u školi nisu me razumjela i često su me zadirkivali. Njima je to bilo glupo. Oni su se igrali, kasnije išli po tulumima i izlazili, a meni je balet otpočetka i ljubav i posao. Sve mi je bilo drugačije organizirano u životu - red, rad i disciplina. Često me pitaju žalim li zbog toga. Ne, nikad nisam požalila. To je nešto u čemu uživam i time sam se htjela baviti. Mi imamo čast baviti se poslom koji volimo i u kojem uživamo", ispričala nam je Iva. Sve sa smiješkom na licu.

Kad pitam što je najteži dio njezina posla, pogleda me zbunjeno. Nikad nije ni razmišljala o tome. Neko vrijeme razmišlja, ali na kraju kaže: "Sve mi je gušt, ne bih mogla reći što je najteže."

Ljubomorni? Mi pomalo jesmo.

Zvuči i malo nevjerojatno, pogotovo zato što smo gledali "Black Swan" i čuli za priče o bolnim, krvavim stopalima balerina - što je s tim?

"To su pretjerivanja, ništa od toga nije istina. Ljudi su gledali 'Black Swan' i zaključili da je to tako i u stvarnosti, ali zaista nije. Naravno da postoji konkurencija, ima ljubomore, ali definitivno ne u nezdravoj mjeri. Svi se međudobno podupiremo. Mora postojati doza natjecanja, ali nema zabadanja noža u leđa i slično. Stopala bole, da, ali nikad mi nisu bila krvava od plesa. Možda znaju nateći nakon cijelog dana u špicama, ali nije tako dramatično. Najgore mi je kad dobijem kurje oko, ali ni to nije kraj svijeta. Bolova uvijek ima, a mi smo naviknuli s njima plesati i raditi. Nama je to normalno. Zato uvijek kažu da plesači imaju jako visok prag boli", kaže Iva.

Pričalo se i o psihičkom i fizičkom maltretiranju plesača i plesačica, no ona kaže da nikad nije imala problema ni s jednim koreografom i baletnim majstorom dosad.

Kao što sam rekla, Iva je jako sitna, kao i, zapravo, svaka balerina. Spominjem još neke predrasude koje šira populacija ima o balerinama i kažem riječ "anoreksija", na što ona preokrene očima i kroz smijeh započne:

"Ja jedem sve, ne postoje namirnice koje izbjegavam. Najviše pazim na prehranu preko ljeta, kad smo slobodni. Ali, to u mom slučaju znači da neću pojesti cijelu, nego samo pola čokolade. Što se toga tiče ne pazim previše jer imam dobar metabolizam. Mi po cijele dane radimo i sve se to nekako potroši", uvjerava.

U redu, a počasti li se nekad junk foodom?

"Nekad?! O, da, i to često", smije se. Najviše voli hamburgere.

Inače, Iva ima 31 godinu, a nakon osnovne i srednje baletne škole u Zagrebu, usavršavala se na Tanz Akademie u Zürichu, a nakon toga od 2006. do 2009. godine bila je u HNK Zagreb.

Ravnatelj portugalske nacionalne kuće primijetio ju je kad je bio u Zagrebu i ponudio joj angažman u Lisabonu, u Companhia natiolan de bailado. Tamo je upoznala svog supruga Guilhermea Gameira.

"Mjesecima se nisam mogla odlučiti, ali sam na kraju otišla. Brzo sam se sprijateljila s Guilhermeovim bratom, koji je plesač tamo, a on je tada bio u Helsinkiju. Imao je nekoliko slobodnih dana pa smo se upoznali i odmah smo se zaljubili. To je bilo to. Prvih godinu dana imali smo vezu na daljinu, a iduće smo morali odlučiti gdje ćemo dalje. On je odmah navijao za Zagreb jer mu se jako svidio repertoar i čuo je puno dobrih stvari o HNK. I tako smo došli, ovo nam je osma sezona ovdje", kaže Iva.

Neja Markičević/Cropix

Da joj suprug nije plesač ne zna kad bi ga uopće vidjela.

"Ne znam kako bi to uspjelo. Mi u baletu imamo puno parova jer ovo je specifična profesija i jako je komplicirano objasniti nekome tko je izvan toga. Mi smo tu po cijele dane, nama je ovo život. Puno nam je jednostavnije jer smo oboje plesači. Razumijemo se, lako se dogovorimo za sve", kaže Iva.

Njegova obitelj često ih posjećuje u Zagrebu, a oni ljeti obavezno idu u Lisabon.

S obzirom na to idu u ranu mirovinu i karijera im ne traje desetljećima, kaže da je sretna jer se ostvarila u mnogim različitim stilovima koji se nađu na repertoaru u HNK Zagreb, od klasičnog baleta do modernog plesa.

"Kad završim voljela bih raditi s djecom i prenijeti svoje iskustvo na njih. Voljela bih biti i balet majstor, raditi sa solistima u kazalištu i prenijeti svoje znanje na mlađe naraštaje", kaže Iva.

No, dotad je čeka još puno uloga na daskama u Zagrebu - u travnju je ponovno gledamo kao Wendy u Madijinom "Petru Panu", a ulaznice za "Opasne veze" ulovite što prije jer bi ih moglo ponestati.

Scena intervju

kultura

umjetnost

HNK Zagreb

balerina

Iva Vitić Gameiro

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter