KRIZA MLADIH GODINA GALE SVILAN

'Isus bi bio kopile, a Marija samo još jedna samohrana majka da ju Josip nije u zadnji čas uzeo'


Gala Svilan
17.12.2018.11:00
'Isus bi bio kopile, a Marija samo još jedna samohrana majka da ju Josip nije u zadnji čas uzeo'
Ivana Nobilo/CROPIX

sažeto

Gala Svilan u novoj kolumni popisala je stvari koje je tijekom blagdana najviše frustriraju


Gala Svilan
17.12.2018.11:00

Kad si dijete, tvoj svijet pun je idola, stvarnih ili izmišljenih, čije korake možeš pratiti i olakšati si životne odluke i razlikovati željene od neželjenih akcija. Kako odrastamo, tako postajemo svjesni kvarnosti ili bolje reći ljudskosti ih idola. Idole ritualno ubijamo najviše u adolescenciji, ali ta se šablona nastavlja i u zreloj dobi. Na kraju ostajemo prepušteni sami sebi, svojim odlukama. Najstrašniji od svih scenarija.

Jedan od takvih idola, koji je prouzrokova more suza u našem djetinjstvu je Djed Božićnjak. Slušam svoje prijatelje-roditelje u neprekidnom moraliziranju trebaju li djeci osobno reći da Djed ne postoji i suočiti ih s gorkom istinom ili kukavički čekati da se uplakati vrate iz škole jer je Marko cijelom razredu otkrio da ih njihovi roditelji lažu (Marko, pederu).

Osobno, kao dijete, nije me pogodila ta informacija (vjerojatno zato što su se pokloni svejedno nastavljali pojavljivati ispod bora), niti se sjećam kako sam ja saznala da Bradati ne postoji. Ono što me više pogodilo je sudbina, za mene, jedinog pravog božićnog idola, Grincha.

Oduvijek sam se više poistovjećivala s tim zelenim čudovištem čija se marenda sastoji od smrdljivih čarapa, a društvo mu čini mali vjeran pas, od tobože altruističnog starca, prikrivenog alkoholičara. U početku sam vjerovala kako se ta veza zasnivala na trivijalnim stvarima (“mazan kao kaktus, šarmantan kao jegulja, ima srce u obliku češnjaka") dok nisam postala dovoljno odrasla da popularnu kulturu sagledam kritičkim okom.

Danas Grinch za mene predstavlja ateista. On je metafora terorizirane manjine koje se sakrila u moralnu pećinu jer ne želi prihvatiti formirana društvena uvjerenja koja su prodrla i u politiku. Grinch je zapravo ljut jer pri pisanju prvog Hrvatskog ustava, preuzetog od francuskog iz 58. godine, nismo preuzeli i odrednicu da je država sekularna. Lik Dr. Seussa je možda izmišljen, ali njegova sudbina nije.

Grinch je za mene umro u samom film/crtiću, kada je prigrlio vjersko naslijeđe i moralni folklor. Kao što su se nekoć Židovi oslikavali kao pohlepni, nečasni, nosati, privilegirani, danas su ateisti zeleni od ljutnje, nesretni, nemoralni, hedonisti, arogantni, na posebnom zadatku da unište Božić. U popularnoj kulturi židovski odvjetnik i ateist Grinch možda nemaju istu majku, ali imaju isti arhitip.

Budući da su mog Grincha metaforički ubili, odlučila sam preuzeti njegov mission i hejt te pisati o nesnošljivim stvarima koje se zbivaju za vrijeme blagdana.

Grožđice

Nitko ne voli grožđice. Grožđice su bjelosvjetska zavjera roditelja da nam na prijevaru u kolače podvale nešto zdravo i hranjivo. Grožđu je mjesto u vinu, ne u voćnim kolačima. Pravi kolači sadržavaju šećer, čokoladu i velike količine grižnje savjesti prelivene Nutellom.

Djevica Marija

Marija je bila teen mom prije nego što je MTV realizirao popularan reality “16 and pregnant”. Isus bi bio kopile, a Marija samo još jedna samohrana majka da ju Josip nije u zadnji čas uzeo. Mary in the streets, but Magdalene in the sheets. Zapravo sam samo ljubomorna jer je Marija imala više akcije od mene za blagdane. P.S. Duh Sveti može se javiti redakciji za moj kontakt.

Hladnoća

Vjerujem da mjehuri za Božić polude ne zbog hladnoće, već zbog izbjegavanja toaleta. Slojevi odjeće u koje se moram umotati ne onemogućavaju samo pišanje već i hodanje. Skini hlače, spusti štucne, otkopčaj body, skini hulahupke, skini gaće aupičkumaterinu upišala sam se. Kada uđete u stari ZG tramvaj, točno po facijalnim ekspresijama možete pogoditi tko je sjeo na drvenu ugrijanu stolicu, a tko na običnu.

Proklete božične pjesme

“Do They Know It's Christmas”

40% stanovništva Afrike su kršćani i da, znaju.

60% ostalih boli briga za vaše vjerske tradicije.

'And there won't be snow in Africa this Christmas time'

Afrika ima 21 km skijaških staza i 24 ski lifta.

'Where nothing ever grows no rain or rivers flow'

Nil - 6 397 km, Kongo - oko 4 800 km, Niger - 4 200 km, Zambezi - 2 750 km i više od 2 000 rijeka. Od ukupne površine kontinenta 20,8 % otpada na livade i pašnjake, 25,7 % na šume, a 2,4 % je potencijalno produktivno.

Advent

Kada kineski turisti zalutaju na glavni trg, uvjerena sam da misle da se radi o šatorima za izbjeglice. Iako kad bolje razmislim, vjerojatno više žale nas nego izbjeglice. Emigrantima je Hrvatska samo privremena stanica, mi smo tu zapeli zauvijek.

MacAulay Culkin

Culkin je Djed Božićnjak naše generacije, oboje su nas razočarali. Uvjerili su nas da postoje simpatičan djedica i presladak dječak koji se bore za blagdanski duh. Onda su pokopali Djeda, a za Culkina se na kraju ispostavilo da voli bijelo, a pri tom ne mislim na snijeg. Još mi samo recite da Marija nije bila djevica?

Novogodišnje rezolucije

Nakon Božića toliko si napuhan i mamuran da su novogodišnje rezolucije izmišljene samo zbog grižnje savjesti nastale nakon Badnjaka. Vrijeme je možda relativno, ali vaša kilaža nije. Te odluke su poput političkih programa, svi znamo da neće biti provedene, ali svake godine iznova slušamo o njima. Od dva zla, mi biramo treće.

Fejk snijeg

Taman kad se razveselim što nema bljuzge, gužve u prometu i ne moram obavljati Sizifov posao čišćenja snijega , eto Bandića s lažnim snijegom. Mi ljudi volimo tradiciju. Volimo je toliko da, ako se nije ispunila u obliku snijega, potrošit ćemo XY novca kako bi grad zameli stiroporom.

Ako vas ovaj Božić djeca pitaju postoji li Djed Božićnjak, napravite ono što radi svaka zrela osoba, prebacite krivicu na nekog drugog. Recite im da je Nietzsche ubio Boga, pa time i Djeda Božićnjaka. Dvije muhe jednim udarcem.

A ja sam ovog Božica svejedno uvjerena da ću dobiti poklon. Djed Božićnjak zna gdje žive sve zločeste djevojčice i upravo zato uvijek ima smiješak na faci. :)

Scena kolumna

Gala Svilan

newsletter

Prijavite se na Newsletter