Nikada nije pronašla mir

Ilegalno je pobacila zbog velikih ambicija, imala je nekoliko muževa i još više afera, a vlastita kćer ju je ocrnila pred svijetom! Uza sve, ostala je najveće holivudsko blago


100posto
06.10.2019.14:00
Ilegalno je pobacila zbog velikih ambicija, imala je nekoliko muževa i još više afera, a vlastita kćer ju je ocrnila pred svijetom! Uza sve, ostala je najveće holivudsko blago
Foto: Profimedia

sažeto

Bette Davis jedno je od najvećih holivudskih imena. Privatno nikada nije pronašla mir, a zbog posla je više puta i pobacila


100posto
06.10.2019.14:00

Najveća grešnica filmske industrije, najveća buntovnica - ali i jedno od najvećih imena američke i svjetske kinematografije. Prije 30 godina preminula je izvanredna i nezaboravna Bette Davis. Bila je među prvim ženama koje su se suprotstavile seksizmu Hollywooda, borila se hrabro protiv sustava, bila samovoljna, ohola, sprema na sve da se izbori za sebe. Fantastičnim ulogama to je i uspjela. Nisu je, naime, šefovi filmskih studija mogli odbiti ili je se riješiti, publika ju je obožavala, a od 1931. godine kada je debitirala pred kamerama - snimila je stotinjak filmova, jedanaest puta bila nominirana za Oscara, dvaput ga i dobila. Radilo se o ženi koja je do danas među najboljim glumicama u povijesti svijeta.

Otac ih je napustio, narušeni odnosi nisu se nikada ispravili

Odgovarale su joj uloge beskompromisnih i ambicioznih žena kakva je bila i sama, a u legendu u ušle njezine oči, izražajan i prodoran pogled. Rođena je 1908. godine u obitelji pravnika i domaćice. Obožavala je biti u centru pažnje, od majke je naslijedila glumačke ambicije, a muškarci su je kroz srednju školu počeli primjećivati. Obitelji, pak, nije bilo lako. Otac je napustio njezinu majku zbog druge žene pa se ona s dvije svoje kćeri odselila u New York, pronašla posao i posvetila se kćerkama.

Foto: Profimedia

Kada se Davis odlučila baviti glumom i školovati se, otac je nije podržao, rekao je da joj neće dati novac. Nije se brinuo ni za njezinu mlađu sestru Barbaru, koja je od ranog djetinjstva oboljela i imala posebne potrebe. Dapače, oporučno kćerima nije ostavio ništa. No, bila je tu majka. Podržala ju je i Bette je pomoću stipendije upisala školu dramske umjetnosti.

Majka ju je podržavala sve dok nije ostala bez novaca

U tom vremenu već je bila i zaručena, no veze su joj propadale zbog karijere. Muškarci su se teško nosili s činjenicom da su na drugom mjestu. Bette je bila posvećena kazalištu, a ubrzo je stigao i poziv iz 'tvornice snova'. 1931. godine dobila je ulogu u filmu 'Čovjek koji se igrao Boga'. Bilo je to biti ili ne biti jer joj je sestra bila sve lošije, a majka Ruth ostajala je bez novca za školovanje i uzdržavanje ambiciozne kćeri.

Foto: Profimedia

U prvom braku ostala je trudna pa je abortirala zbog karijere

Prvi put udala se 1932. godine, i to za mladića koji  Harmona Nelsona, no idila nije potrajala. Bette ga je navodno ponižavala i vrijeđala, a 1934. na svoj užas otkrila da je trudna. Ilegalno je prekinula trudnoću jer se bojala da će je dijete omesti u ulozi i karijeri koja je išla uzlaznom putanjom. Ubrzo je počela dobivati sve veće uloge, a s time je išla i želja da zaradi više novca. Bio je to prvi put da je u javnost izašla priča o podređenom položaju glumica u velikim holivudskim studijima. S redateljem Williamom Wylerom imala je strasnu aferu i ponovno je ostala trudna. Abortirala je, a kada je snimanje filma s redateljem završeno - prekinuli su romansu. Ubrzo je krenula redati avanture, razočarana zbog toga što je Wyler nije ozbiljno shvatio niti zavolio. Brak je neminovno tonuo pa se razvela 1939. godine.

Foto: Profimedia

Iza sebe je ostavila četiri braka, kćer ju je ocrnila pred svijetom pa je sve ostavila tajnici i svom usvojenom sinu

I drugi brak velike glumice bio je osuđen na propast. 31. prosinca 1940. udala se za Arthura Austina Farnswortha. I njega je varala, a on ju je zauzvrat tukao i maltretirao. 1943. umro je u nerazjašnjenim okolnostima pa je Bette ponovno dobila slobodu. Zaljubila se do kraja Drugog svjetskog rata u Williama Granta Sherryja, i s njim se vjenčala po treći put. S njim je 1947. godine dobila kćer Barbaru, no njihove svađe i turbulentan odnos na djevojčici su ostavile traga. Par se razveo 1950.

Četvrti brak stigao je s Garyjem Merrillom, partnerom iz filma 'Sve o Evi'. Zbog nje je ostavio suprugu, a Bette se za udala - po četvrti put. Zajedno su posvojili dvoje djece, a u braku izdržali 10 godina. U tom periodu su se često svađali, tukli, vrijeđali. Bette je dosadio obiteljski život... U to vrijeme njezina je popularnost počela opadati, nije više bila najtraženije holivudsko ime pa se pokušala vratiti u kazalište. Ogorčena je postala vremenom na Hollywood pa je počela piti i pušiti u nevjerojatnim količinama - čak četiri kutije cigareta na dan koje je zalijevala s vodkom i viskijem. Krenuli su potom i problemi sa zdravljem, otkriven joj je rak dojke, a potom je imala i blaži moždani udar te je slomila kuk. Udarac joj je zadala i knjiga 'My Mother's Keeper', koju je napisala njezina kći i u kojoj je svoju majku do kraja ocrnila. Budući da nije uspjela spriječiti izlazak knjige, Bette je Barbaru izbacila iz oporuke i svu imovinu ostavila je svom usvojenom sinu i tajnici koja se o njoj brinula do smrti.

Foto: Profimedia

Bette Davis

newsletter

Prijavite se na Newsletter