Prošli su najveću životnu bol

'Hvatao me očaj, tuga, beznađe. Pravi očaj koji još do tada nisam upoznala, kao da mi je netko amputirao pola tijela, cijelo srce iščupao, dušu mi isisao'


100posto
25.08.2019.17:00
'Hvatao me očaj, tuga, beznađe. Pravi očaj koji još do tada nisam upoznala, kao da mi je netko amputirao pola tijela, cijelo srce iščupao, dušu mi isisao'
Foto: Matija Djanješić, Mario Todorić, Ante Cizmic/CROPIX

sažeto

Stručnjaci kažu da je gubitak životnog partnera vrhunac emotivne boli koju osoba može doživjeti... Otkrivamo kako su se naše javne osobe nosile s gubitkom i koliko im je trebalo da ponovno 'stanu na noge'


100posto
25.08.2019.17:00

Tuga zbog odlaska voljene osobe nakon niza zajedničkih godina najteža je, kažu stručnjaci, bol koju osoba može osjetiti. Uz gubitak djeteta radi se o najvećoj boli koju život može staviti pred ljude. Ipak, živjeti se mora, krenuti dalje se mora. Neki su mir nakon gubitka pronašli u prijateljima, obitelji, neki u novim ljubavima, a mnogi su si vrijeme i misli okupirali i raznim hobijima. Kažu da bi nakon takvog šoka trebalo izaći iz vlastite rutine, stvoriti neke nove navike, odmaknuti se od svega što podsjeća na bivši život. Na koje se načine nose poznate Hrvatice i Hrvati s najtežim gubicima?

Velikan domaćeg glumišta ostao bez voljene žene

Pred glumačkom legendom, gospodinom Perom Kvrgićem, najteži su dani. Izgubio je u kolovozu životnu partnericu s kojom je proveo više od 50 godina. Glumica Nevenka Stipančić preminula je iznenada u 83. godini života, a iza sebe je ostavila supruga i kćer Anu. Upravo će kćer i unučica glumcu biti najveća podrška. Sa svojom suprugom je od mladosti, a svojedobno je ispričao da je odmah po upoznavanju znao da je ona - ona prava. Kako? Ni sam racionalno nije mogao objasniti. Velika je to ljubav između glumačkom para bila i trajala je do samog kraja.

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Vesna Dragojević još nije svjesna da Olivera nema. Najveća utjeha su joj njihova unučad

'Nekako nemam osjećaj da je umra. Još nije umra, koliko događaja ima u svih ovih godinu dana, da ja još nisam mogla to shvatiti...', rekla je na godišnjicu smrti Olivera Dragojevića njegova supruga Vesna. Samozatajna Vesna Dragojević provela je uz legendu hrvatske glazbe 45 godina, skladni brak i obitelj održavala je u tišini, slava je nikad nije zanimala. Izvan pozornica stoga je Oliver vodio normalan život. Otkako je otišao, Vesna pokušava pronaći mir i utjehu, često nesvjesna da ga više nema. No, utjehu je, kako je priznala u razgovoru za Gloriju, pronašla u svojim unucima. Ima šestero unučadi i oni su obitelji, a posebno baki Vesni - najveća radost pa je presretna kada se u obiteljskom domu u Vela Luci svi zajedno okupe za stolom. 'Otkako smo svi u Veloj Luci, ne stignem misliti na tugu. A ako me i svladaju emocije, lakše mi je kad ih vidim sve oko sebe. Nedavno smo zajedno otišli na Oliverov grob. Odnijeli smo mu cvijeće i upalili svijeće, premda je ih već na stotine gorjelo. Njegovi ga obožavatelji cijelu godinu obilaze', dodala je Vesna.

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Danijela Dvonik je opisala kako je prolazila kroz prve dane i mjesece od smrti svog voljenog supruga

Danijela Dvornik već je deset godina sama, početkom rujna navršit će se već 11 godina otkako nema velikog Dina Dvornika. Danijela je Dvorniku u životu značila sve, brinula se za njega i u najtežim mu trenucima, bila mu je velika podrška u karijeri i životu. A kada je otišao, Danijela je doživjela šok. Prvih dana njegovog odlaska bila je potpuno tupa. Zabilježila je na svom blogu kako su joj prolazili prvi dani nakon naglog i tragičnog Dinova odlaska. 'Tih dana u meni je vladalo neko tupilo, apsolutno nisam bila svjesna svoje nesvjesnosti. Prijatelji su pristizali u stan, odmah su me s vrata grlili obliveni suzama, da bi već sljedeći trenutak sve normalno izgledalo, u nekim trenucima je bilo kao da imamo tulum u stanu, svi su instinktivno prepričavali dogodovštine u kojima je Dino sudjelovao, svi su smijali i kao da smo samo čekali da Dino uđe u dnevni boravak u svom plavom kućnom ogrtaču i pospano nam se obrati: – 'Jebate, šta ste se svi uskokodakali! Normalan čovik ne može ni spavati od vas!' Na trenutke mi se činilo da je sve ok, da se sve to nije desilo, da živim privremeno u nekom tuđem snu. Noć je bila iznimno teška. Tada sam postajala svjesna da uistinu Dina nema na drugoj polovini kreveta, da ga zapravo više nikada i neće biti. Držala sam se svoje polovine, nisam mogla dotaknuti njegovu stranu, kao da ću tim potezom uništiti posljednji djelić Dina, njegov miris, njegovu prisutnost. Plakala sam na svojoj strani kreveta, tiho, da me nitko ne čuje. Hvatao me očaj, tuga, beznađe. Pravi očaj koji još do tada nisam upoznala, kao da mi je netko amputirao pola tijela, cijelo srce iščupao, dušu mi isisao', napisala je Danijela. Vraćala je stalno film o noći prije negoli je Dino preminuo, dugo se nije mogla pomiriti sa svime što se dogodilo. Uspjela se Danijela sa svojom Ellom othrvati od te ogromne tuge, vremenom se okrenula vježbanju, kući na Braču i projektima koji je toliko vesele, a najveća sreća stigla je s unučicom Balie. Uloga bake uspjela je Danijeli vratiti osmijeh na lice, a vlastitom borbenošću uspjela je krenuti dalje nakon tolikog šoka.

Sanja Doležal nam otkrila: 'Dvije godine sam bila zombi, funkcionirala sam zbog djece'

Na svoj 49. rođendan Sanja Doležal bila je na posljednjem ispraćaju svog voljenog supruga Nenada Šarića Nene. Uslijed teškog moždanog udara, Nenad je preminuo, a Sanja je šokirana i sama morala shvatiti kako će sada izgledati njezin život, njezina obitelj. Prošlo je već sedam godina od nemilog događaja, a pjevačica i voditeljica živi dan po dan, nalazi mala veselja u svojoj djeci, kuhinji, vrtu. Ipak, Nenad joj nedostaje svakog dana. Veliku je podršku imala u svojoj djeci, međusobno su se Sanja i djeca bodrili tijekom najtežih dana. U razgovoru za Dan De, Sanja je progovorila i o toj temi, gubitku svog supruga. Svojim riječima dala je utjehu mnogima u istoj situaciji, naime, kaže da vremenom postane lakše nositi se s gubitkom. 'Postane, sad će biti sedam godina kako ga nema. Teško sam to podnijela, uruši ti se svijet u sekundi, znaju to svi koji su izgubili nekog bliskog. Dvije godine sam bila zombi, robot koji je funkcionirao samo da djecu nekako postavi na noge, ali da, s godinama lakše dišeš i nekako sve ide sa svojim tokom. Ali, da je jedna rana i rupa u srcu - je', rekla je Sanja o gubitku svog životnog partnera. Tada joj je, dodala je, najveća podrška bila obitelj - njezina djeca, a potom i prijateljica koja je prošla kroz istu situaciju. 'Imaš osjećaj da ljudi kojima se to isto dogodilo, da te bolje razumiju', dodala je Doležal.

Foto: Damir Krajač / CROPIX

Gabi i dalje drži budnima sve uspomene na Arsena Dedića

Gabi Novak i dalje drži budnima uspomene na velikog Arsena Dedića. Iako su od njegovog odlaska prošle skoro četiri godine, za Gabi on nikada nije otišao. Proveli su u skladnom braku 42 godine i Arsen je često govorio da je Gabi kamen temeljac njegovog života. 'Moj je Arsen bio slojevit, specifična osoba po mnogočemu, darovit, duhovit i prije svega veliki vizionar. Kada gledam dvije pjesme koje je svojevremeno napisao za Đorđa Novkovića, 'Nada' i 'Hrabri ljudi', sjetim se u kako smo lijepom vremenu živjeli. Moj Arsen je bio izvan svake kategorije i točno je znao procijeniti kad će doći vrijeme da te pjesme zasjaju u pravom svjetlu. Zapravo, to su dvije najtraženije pjesme na mom repertoaru. Treba biti vizionar da se ljudima pruži nada da donesu hrabre odluke. Ali, takva je bila glazba koju je on pisao, a ja pjevala. Takvo što traži talent, posebnu osobu izvan svih okvira i pjesnički, autorski, izvođački. Svaki je stih proživio i stvarao ga u trenutku na svoj poseban način ', s puno ljubavi i sjete prisjetila se Gabi ljubavi svog života u nedavnom intervjuu za Jutarnji list. I dalje tako kroz glazbu, njihovog sina i unučicu Gabi održava živom uspomenu na neprežaljenog Arsena, koji je ljubav njezinog života.

Andrija Lučić/Cropix

Oliver Dragojević

Danijela Dvornik

Sanja Doležal

Dino Dvornik

Gabi Novak

Pero Kvrgić

Vesna Dragojević

newsletter

Prijavite se na Newsletter