Je li mlađe stvarno slađe?

Hrvatice nam otkrivaju kako je dejtati s mlađim frajerima: Direktniji su i poduzetniji od starijih, ali ponekad se previše osjeća nedostatak iskustva


Ines Madunić
29.11.2018.11:00
Hrvatice nam otkrivaju kako je dejtati s mlađim frajerima: Direktniji su i poduzetniji od starijih, ali ponekad se previše osjeća nedostatak iskustva
Tom Dubravec/Cropix

sažeto

S nekoliko smo žena pričali o prednostima i nedostacima veze s mlađim dečkima


Ines Madunić
29.11.2018.11:00

U našem je društvu još uvijek sasvim prihvatljivo da je žena u vezi s 15 godina starijim likom, ali kad je muškarac od nje mlađi već se podižu obrve i svi se pitaju "Kako to, kako to?"
U engleskom jeziku čak postoji i sleng za tu "neobičnu" pojavu - "cougar" (puma).

Nekako se situacija "stariji muškarac-mlađa žena" uvijek opravdava time što su muškarci za svoje godine nezreli, a žene su zrelije pa se nađu na pola puta.

Ali, kako to funkcionira kad je situacija obrnuta?

Prva dama Francuske, Brigitte Macron, podignula je puno prašine kad je svijet shvatio da je od svog supruga starija 26 godina, a istovremeno nitko nije ni trepnuo na činjenicu da je Donald Trump od Melanije stariji 24 godine.

A mnogi stručnjaci ističu kako su žene na vrhuncu svoje seksualne moći poslije 30., dok se muškarcima to događa puno ranije, uglavnom na početku 20-ih. Takva istraživanja nisu baš potpuno točna, brojke se razlikuju pa ne možemo to uzimati kao tvrdu činjenicu. 

Ali, zanima nam jesu li, konačno, godine u vezi važne i u čemu je fora s dejtanjem mlađih tipova?

"Inače ne mislim da su godine mjerilo zrelosti, i to prvenstveno sudeći prema samoj sebi. Kad sam imala 30, bila sam zrelija od svojih vršnjaka, a sad, s 39, malo sam nezrelija", kaže Milena iz Zagreba. Na dejtovima s mlađim tipovima je bila, i to s nekima koji su bili 7, 8 ili 9 godina mlađi od nje.

"Prvo bismo kliknuli zbog nekih zajedničkih interesa, ali uglavnom se ubrzo ispostavilo da u nekim stvarima jednostavno nismo na istoj stranici. Dosta sam fokusirana na svoj posao i karijeru, imam neke ciljeve koji su mi važni u životu i s takvim se partnerima najbolje snalazim - onima koji su ambiciozni. U nekim vezama s mlađim dečkima shvatila sam da im karijera i razvoj u poslu nisu najbitniji pa bih to brzo otpisala. Djelovalo mi je neozbiljno. Mislim da godine ne moraju nužno donijeti ozbiljnost, ali donesu fokus", kaže. S druge strane, stariji muškarci često su za nju bili - preozbiljni.

"Umjetnica sam i u meni postoji taj zaigrani dio. Sa starijim tipovima uvijek sam osjećala da taj dio moram nekako zatomiti ili ugasiti, a to mi se, naravno, nije svidjelo", rekla nam je Milena.

Anja (38) kaže da su joj se uvijek sviđali dečki njezinih godina ili nešto stariji.

"Kad sam se s 28 zaljubila u dečka koji je bio šest godina mlađi, bila mi je to skroz neočekivana situacija. U vezi smo bili dvije godine, a najslađa mi je od svega bila njegova spontanost i sposobnost uživanja u svakom trenutku. To sam i naučila od njega, jer dotad sam uvijek bila ili u prošlosti ili u budućnosti. Za nas nisu bile presudne godine nego kilometri - živjeli smo u različitim državama. Ali, uvijek će mi ostati u lijepom sjećanju. I danas popijemo kavu kad se nađemo u istom gradu", rekla nam je Anja.

S mladim dečkima prilično je zadovoljna i Ivona, koja ističe kako svim frendicama preporučuje da se oslobode negativnih razmišljanja o tome.

"Za razliku od nas cura, mlađi dečki uopće nemaju problem s godinama i ne rade nikakvu dramu oko toga. Uostalom, puno su poduzetniji, direktniji i kad nešto žele, to će ti dati do znanja. U vezama s vršnjacima ili starijima od mene primijetila sam da oni često ne znaju što žele ili su opterećeni nekim stvarima. Također, u seksu su mlađi jako znatiželjni, zanima ih što se tebi sviđa i voljni su učiti, dok stariji nisu uvijek oduševljeni time", kaže 36-godišnja Ivona.

Kad smo već kod seksa, 31-godišnja Vesna ističe da je mlađima svakako plus što su u pravilu u boljoj formi nego oni stariji.

"Nisam bila s puno mlađih dečki, ali nedavno sam bila u kratkoj vezi s tipom koji je bio osam godina mlađi od mene. Izgledao je starije pa sam se malo šokirala kad sam zapravo saznala koliko ima godina, ali zapravo je bio zreliji od puno starijih dečki s kojima sam bila. Kad bih mu rekla da mi smeta nešto u njegovom ponašanju prema meni, odmah me shvatio ozbiljno, ispričao se i istog trena počeo raditi na tome da se takve stvari više ne ponove. I stvarno se toga držao. Seks je bio super, bila sam zadovoljna jer je prihvaćao moje sugestije, htio je sve isprobati i zanimalo ga je kako to može biti bolje. Iako su mlađi tipovi u pravilu u boljoj formi pa sve to traje duže i pauze između su kraće, vidi se to neiskustvo. Nekad jednostavno nisam bila raspoložena za sat seksualne edukacije pa mi je to bilo naporno. Stariji su tu definitivno u prednosti", zaključuje Vesna.

Dodaje i kako se veza s vremenom raspala zbog nekih drugih razloga, no nije bilo nikakvih svađa ni neugodnih situacija.

"Iako se ponašao zrelije nego njegovi vršnjaci, očekivala sam da će biti drame kad mu kažem da ne želim da više budemo zajedno. Ali, opet me iznenadio - sve je prihvatio odlično i rekao da želi da ostanemo prijatelji. I stvarno, odemo na kavu s vremena na vrijeme i potpuno iskreno razgovaramo što je zbilja lijepo", zaključuje.

Njezina vršnjakinja Dora nedavno je završila u vezi s mladićem koji je pet godina mlađi od nje - također neobična situacija za nju.

"Uvijek sam bila u vezi s dosta starijim muškarcima i na prvi spoj sa sadašnjim dečkom išla sam s puno sumnje. Uvijek sam mislila da su mlađi dečki nezreli. I nakon što smo završili zajedno jedno sam ga vrijeme gledala s visoka, kao da nema pojma o životu. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, samo me sve više iznenađivao, i to na pozitivan način. I ubrzo mi se počelo sviđati to što je mlađi od mene. Naravno da primijetim razliku u svakodnevnim stvarima, ali mislim da je to više do karaktera nego do godina. Što se tiče seksa, odmah sam primijetila da nije toliko iskusan, ali nadoknadi to voljom i trudom", kroz smijeh kaže Dora. Dodaje da je nakon tog iskustva, kako god veza na kraju završila, zaključila da više nema šanse da bude s nekim tipom koji je od nje puno stariji.

"Stariji muškarci stalno te žele učiti životu, prodaju ti neke svoje priče o tome kako se trebaš ponašati i samo te žele kontrolirati. Puno su više ljubomorni nego mlađi. Kad izađemo van, moj mlađi dečko je ponosan kad me gledaju drugi muškarci, ne poludi od ljubomore, što mi se događalo prije. Znam i da se jako potrudio da mi se svidi i još uvijek me drži kao kap vode na dlanu. Ne pametuje mi i poštuje moje mišljenje, što mi je jako važno", kaže.

muško ženski odnosi

ljubavne veze

dejtanje

mlađi muškarac

mlađi partneri

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter