Tko kod nas može rasprodati koncert?

Hrvati su naviknuli kupovati ulaznice u zadnji trenutak pa se onda ljute jer ih više nema i optužuju za prevaru


Ines Madunić
30.11.2018.17:00
Hrvati su naviknuli kupovati ulaznice u zadnji trenutak pa se onda ljute jer ih više nema i optužuju za prevaru
Getty Images

sažeto

Foo Fightersi su rasprodali pulsku Arenu za dvije minute i svi su u šoku - istražujemo tko i kako može rasprodati koncert u Hrvatskoj


Ines Madunić
30.11.2018.17:00

Jeste li uspjeli kupiti ulaznicu za Foo Fighterse? Najbrže rasprodani koncert u povijesti na ovim prostorima - dakle, ne samo u Hrvatskoj - podignuo je puno prašine među fanovima Davea Grohla i ljubiteljima glazbe i koncerata. Ulaznice za pulsku Arenu otišle su u samo dvije minute, no priča je malo kompleksnija od toga.

Bend je, u suradnji s Eventimom, preko kojega je išla prodaja karata, u pretprodaju pustio ulaznice po redovnim cijenama u utorak i srijedu, dok je službena, redovna prodaja krenula u petak u 10 sati. S obzirom na to da je kapacitet pulske Arene tek 7000 mjesta, većina je ulaznica otišla u ta dva dana pretprodaje. Priča se, iako nije potvrđeno, da su fanovi kupili čak 6400 ulaznica pa je u redovnu prodaju išlo tek njih 600. To objašnjava zašto je sve bilo očišćeno već u 10:02 u petak.

Oko 10:03 krenulo je drvlje i kamenje na organizatora, Los Angeles Agency. Oni koji nisu znali za pretprodaju - iako nije bila tajna, na službenim stranicama Foo Fightersa objavljen je link i kod uz koji su se ulaznice mogle kupiti - zaključili su kako se radi o "prevari" te kako je organizator "lagao".

"Razumijem da je velika navala, što domaćih fanova, što stranih, ali ovo mi je izgledala kao čista prijevara, samo ispunjavanje forme. Jadno i tužno", napisao je jedan obožavatelj. Druga je obožavateljica zaključila kako je sve to bilo "ilegalno" i da bi organizatora trebalo "prijaviti jer širi lažne informacije, ne poštuje ovlaštena prodajna mjesta i potiče pretprodaju".

"Zašto lažete i varate!? Nadam se da ovakvo nepošteno poslovanje neće dugo trajati, zaslužili ste propasti", oštro je zaključila djevojka.

Neki su zaključili kako je izbor Arene pogrešan jer se radi o očito premalenom prostoru, no LAA kaže kako je lokaciju izabrao sam bend. Navodno su im nudili i brojne druge lokacije u cijeloj Hrvatskoj, no Dave Grohl voli izazove i posebna mjesta za svoje koncerte.

A pretprodaja ulaznica izvan Hrvatske potpuno je normalna stvar, nikako nije ilegalna, a nije ni nepravedna.

Iz LAA-a nisu htjeli davati dodatne izjave, sve što su imali za reći o Foo Fightersima već su napisali u objavi.

"Koncert je rasprodan. Jasno nam je da slijedi puno proljeva po našim licima, ali očekivali smo to. Na ovom koncertu radili smo dugo, godinama, nudili razne velike prostore, koje bi band također brzo rasprodao. Htjeli su Arenu. Nevjerojatno ekskluzivan show, kao da ti sviraju doma u dnevnom boravku, samo što nitko od nas nema tako lijep dnevni boravak. Jasno je bilo i bandu i nama da će otići u sekundama, s ovako jeftinim cijenama, u ovakvom prostoru", stoji u izjavi.

Dodaju i kako hrvatsko tržište jednostavno nije naviknulo na to da su koncerti rasprodani mjesecima unaprijed, što je vani posve uobičajeno.

Ako ste ikad pokušali ići na veliki koncert u inozemstvo, to vam je sigurno jasno. Turneje svjetski poznatih bendova u Europi redovno se prodaju u samo nekoliko sati, a ulaznice su u pravilu puno skuplje nego ove za Foo Fighterse (cijene su bile od 370 do 460 kuna).

Ako ste na koncerte u inozemstvu išli, za njih ste sigurni kupili ulaznice puno prije - pa zašto je tako čudno da se isto treba učiniti i za one na domaćem terenu?

"Žao nam je i da će preprodavači sada zarađivati 4 x veće iznose od regularnih cijena, ali vjerojatno i to mora doći s ovakvim koncertom i interesom", zaključuju iz LAA-a. Istog dana pojavili su se oglasi u kojima se jedna ulaznica prodaje za 1500 kuna, pa i više.

Valja napomenuti kako se radi o agenciji koja organizira neke od najvećih koncerata domaćih i stranih izvođača u Hrvatskoj, kao što su Texas, Body Count, Editors, Toto, Gogol Bordello (sve ove godine), Prophets of Rage (2017. Šalata), Noel Gallagher (2016.), Iron Maiden (2016.)...

U petak, 30. studenog najveći hrvatski festival INmusic objavio je prvog headlinera za 14. izdanje iduće godine - The Cure. Ulaznice za tri dana festivala koštaju 499 kuna, cijena će s vremenom još rasti, a svake godine ulaznica malo poskupi. Ipak, kako ističe organizator Zlatko Marić, sa svojih 67 eura za tri dana, radi se o najjeftinijem festivalu u Europi. Blagdanski paket, koji se prodavao po cijeni od 450 kuna i koji je sadržavao ulaznicu, vaučer od 100 kuna za trošenje na festivalu i majicu, rasprodan je i prije objave prvog headlinera.

"To je znak da je publika počela prepoznavati važnost kupnje ulaznice na vrijeme, ali i znak da vjeruju festivalu. Svi mi koji smo odrasli u maloj sredini, a tu mislim na cijelu Hrvatsku, nismo naviknuli na duga putovanja, na čekanja, na rasprodane koncerte. Ali, te izoliranosti više nema. Informacija o koncertu u bilo kojem dijelu svijeta dostupna je istog trenutka, kao i mogućnost kupnje ulaznice. To je također jedan od razloga zbog kojeg se koncerti rasprodaju", kaže Marić, koji je uvjeren kako će se INmusic i iduće godine rasprodati, a rasprodani Foo Fightersi nisu ga nimalo iznenadili.

"Domaća publika morat će se prilagoditi ovoj situaciji i jednostavno posložiti prioritete. Zasad nemaju dovoljno iskustva s time. Glazbeni festivali i takvi koncerti jedinstven su doživljaj i pružaju kvalitetnu zabavu. Onaj tko si to želi priuštiti, morat će reagirati na vrijeme", zaključuje.

Što se tiče cijene ulaznica, to svakako utječe na to hoće li se koncert rasprodati, no nije uvijek presudno, kako pokazuju i Foo Fightersi. Fanovi će dati koliko god treba i vrlo često neće žaliti dva ili tri puta veći iznos dati za VIP sekciju.

Još jedan rasprodani koncert u Zagrebu u prosincu je i onaj Saše Matića. Turbo folk zvijezda rasprodala je zagrebačku Arenu, kapaciteta za oko 20.000 ljudi. Regularne cijene nisu bile skupe - 120 za parter i 160 za tribine, no VIP parter bio je 250 kuna, dok je ekstra VIP loža čak 800 kuna. Koncert je rasprodan i dodan je novi idući dan.

Od organizatora Ekstra FM nismo uspjeli dobiti odgovore do zaključenja ovog teksta, no cijela je Arena rasprodana u manje od mjesec dana.

Nastup folk zvijezde u Zagrebu nije neka novost, no uglavnom se radi o klupskim koncertima, a činjenica je i da tu, najveću hrvatsku koncertnu dvoranu, ne uspije baš svatko ispuniti do kraja. Mnogi se bendovi, pogotovo domaći, bore i s Domom sportova, gdje mala dvorana ima kapacitet 3500, a velika 7500 ljudi.

Univerzalni recept za rasprodani koncert ne postoji, no jasno je kako veliki svjetski izvođači uvijek imaju prolaznost, u računicu uvijek treba uvrstiti i prostor te cijenu ulaznice, koja bi trebala biti prilagođena namijenjenoj publici. Publika često ne razmišlja o tome da se organizatorima ne isplati svaki koncert koji se održi. Realna je činjenica da su dvorane skupe, što je svakako jedan od razloga zbog kojeg mnogi domaći izvođači nikad nisu ni probali u Arenu. 

U intervjuu s Milom Kekinom, rekao nam je kako su svojedobno, kad su 2011. imali turnejuu po velikim dvoranama, i uz jakog sponzora i kampanju, jedva došli do nule. 

"Mi ne možemo staviti cijene ulaznica kao strani izvođači, a moraš platiti dvoranu, razglas, zaštitare, puno je stavki. Kad smo vidjeli računicu, rekli smo - ovo radimo sad i nikad više", rekao nam je Kekin. 

S obzirom na to da Hrvatska godinama nije bila atraktivna destinacija za nastupe velikih bendova, domaća je publika naviknula na jeftine (ili čak i besplatne) koncerte domaćih ili regionalnih izvođača, a svaki put kad se koncert rasproda dolazi do sumnje u nekakvu prevaru. Kao što je već istaknuo jedan kolega, takvi koncerti nisu nešto na što svi imaju pravo, nego su luksuz - u Hrvatskoj, nažalost, prevelik luksuz za mnoge. Vidljivo je to i s mnogim rasprodanim koncertima u susjednoj Ljubljani, koja ima nešto viši standard od naše zemlje, no taman dovoljno da taj ekstra novac potroše na kulturu.

Nastup Foo Fightersa i svi drugi koncerti stranih izvođača koji jesu ili će biti rasprodani za hrvatsku su scenu samo dobra stvar. Daju nadu da o našoj zemlji više nećemo morati govoriti kao o destinaciji koju veliki i važni bendovi zaobilaze, kao i da za kvalitetne nastupe nećemo više morati putovati u Ljubljanu, Beč, Graz ili Budimpeštu.

koncerti

Inmusic festival

Foo Fighters

rasprodani koncert

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter