Govorio je bez zadrške o svemu

Droga, gole žene i pornić! Bregović je već u Jugoslaviji bio zvijezda na svjetskoj razini, a status mu nije oduzeo ni rat


Barbara Marinović
22.03.2019.19:30
Droga, gole žene i pornić! Bregović je već u Jugoslaviji bio zvijezda na svjetskoj razini, a status mu nije oduzeo ni rat
Foto: CROPIX

sažeto

Goran Bregović slavi danas svoj 69. rođendan! Osoba je oko koje su se uvijek stvarale kontroverze, poznat je po britkom umu i zavodničkom statusu među ženama


Barbara Marinović
22.03.2019.19:30

Jedan od najpoznatijih skladatelja regije, autor filmske glazbe, frontmen 'Bijelog dugmeta', čovjek britkog uma i jezika - jedinstveni Goran Bregović danas slavi 69. rođendan. Obilježio je svojim radom glazbenu, ali i filmsku scenu ovih prostora. Ličnost je koja stvara kontroverze, privlači pozornost i svojim izjavama i stavovima, no ne može mu se poreći vještina, karizma, inteligencija. Čitavog života žene ga obožavaju, a on se ne libi pokazati i reći da živi životom prave rock zvijezde. Progovarao je tijekom godina javnog djelovanja o svemu pa tako i drogama, vlastitom porniću i ljubavnim avanturama.

Sin Hrvata i majke Srpkinje, obilježen je bio već od djetinjstva govoreći oduvijek sam za sebe da je Jugoslaven. Otac mu je bio oficir JNA pa se Bregović rodio u Sarajevu, gdje je njegov tata radio. Prvi životni potres doživio je u dobi od 10 godina, kada su se njegovi roditelji razveli zbog očevog alkoholizma. Tada je, prisjetio se godinama kasnije Goran u intervjuu, prvi put shvatio što znači nemati. Majka je tada počela raditi i skrbiti za sebe i djecu, a Bregović je postao svjestan materijalnog. Teškog perioda prisjetio se tijekom rata kada je ostao bez dobrog dijela imovine.

Foto: CROPIX

'Bijelo dugme' trajalo je 15 godina i upisalo se u povijest

No, vratimo se na priču o odrastanju, gimnazijalcu i studentu filozofije i sociologije koji polako postaje jedan od najpopularnijih glazbenika Jugoslavije. Priča o Bijelom dugmetu počinje 1971., kada je Goran sa Zoranom Redžićem počeo svirati u grupi 'Jutro' te 'Kodeksi'. Grupa je često mijenjala postavu, a 1974. godine preimenovali su ime u 'Bijelo dugme'. Bend je ubrzo postao jedan od najpopularnijih rock bendova bivše države, glazba koju su stvorili sluša se generacijama. Grupa je trajala do 1989. godine, a posljednja turneja bila je, prisjetio se jednom prilikom Bregović, pravo mučenje. Osjećala se napetost, osjećao se raspad države i krvavi sukob koji će uslijediti. Bend se raspao, raspala se Juga, a onda su se 2005. ponovno okupili da bi napravili tri oproštajna koncerta. Posjetili su Zagreb, Sarajevo i Beograd.

Veliki uspjeh Bregović je postigao i skladanjem glazbe za filmove, a ističu se na tom polju suradnje s redateljem Emirom Kusturicom. Koliko su međusobno povezani, postalo je jasno 1993. godine kada je Emir bio Goranov kum na svadbu u Parizu, gdje je Bregović oženio Dženanu Sudžuku, nekadašnju sarajevsku manekenku. U braku su dobili troje djece i još su uvijek zajedno. Iz mladenačke veze ima i kćer Željku.

Poslovno, treba istaknuti i njegov 'Orkestar za svadbe i sprovode' s kojim svira tradicionalnu narodnu glazbu s područja Balkana. S njim je nastupio diljem svijeta pa čak i u njujorškom Lincoln centru.

Ranko Šuvar/Cropix

'Flowers and Sweets'

No, nije samo to dio Bregovićevog života. Priznao je svojedobno da je konzumirao kokain, neko vrijeme u priličnim količinama. S drogom je u kontakt došao u Italiji kada je imao 18 godina. Majka je to primijetila pa joj je morao obećati da više neće svirati. Nije se odrekao glazbe, a neko vrijeme ni droge. Otvoreno je u intervjuu prije par godina za 'Nedeljnik' rekao da je Jugoton u fakturama za 'Bijelo dugme' troškove iz Londona pravdalo na specifičan način. Naime, po 'flowers and sweets' fakturirali su zapravo bijeli prah koji je Brega trošio tada. Kasnije se opametio, a u intervjuu rekao i da kako droga nije dobra. 'Nikom nije dobro donijela. Previše je štete, a premalo zabave. Ima manje štetnih, a boljih zabava'. Istaknuo je i da je droga u toj dobi bila eksperimentiranje s kojim je završio u 19. godini, kada je počeo studirati.

Ljubavne avanture

Na što je točno mislio, nije teško pogoditi. O njegovim ljubavnim avanturama pričalo se godinama. Strast prema ženama počela je kada je u dobi od 17 godina počeo svirati u jednom striptiz baru. Ponosan je bio, kaže, što je imao prilike vidjeti više golih žena nego njegovi vršnjaci tada. Uplovio je tada u vezu s javnosti nepoznatom Jasenkom, a iz te ljubavi se rodila njegova kćer Željka.

U javnosti je 1979. postala poznata njegova ljubavna priča s glumicom Majom Sabljić, koju je, priznala je kasnije, Brega ostavio bez daha. Prijateljski, a navodno i ljubavni odnos, dijelio je s Alkom Vuicom. Mnogi su tvrdili da među njima postoji neka tajna veza. Tiskani mediji pisali su u tom periodu i o njegovoj romansi s Lepom Brenom.

Foto: CROPIX

Volio je i manekenke pa je ljubio Ljiljanu Tić, i to dvije godine. U javnosti su otvoreno pričali o svojoj ljubavi, no veza je bila burna. Ljiljana je sama kasnije priznala da je bila ljubomorna i posesivna. Goran joj je posvetio pjesmu 'Bitanga i princeza'. Da je slab na manekenke govori i činjenica da se u konačnici skrasio sa spomenutom Dženanom Sudžukom, s kojom je za vrijeme rata živio u Parizu. Danas će za sebe reći da živi na relaciji Pariz - Beograd - Sarajevo. O mnogim se njegovim ljubavima i ne zna previše, no priča o Bregi kao velikom ljubavniku pronijela se kad su mu 90-ih iz stana u Sarajevu ukrali snimku seksa. O tome nikada nije previše pričao, no govorio je kako ljudi neke stvari rade iz zabave i bez svijesti da će ikad postati javne. Spajali su ga s mnogim ženama i tijekom braka, no na to se Goran nije osvrtao.

Goran Bregović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter