Bez muža jedva nastavila dalje

Glumila je u najvećim jugoslavenskim filmovima, a onda su stigle glasine o zlostavljanju i životu u prihvatilištu: 'Bili smo gladni, u dućanu su nam davali hranu na dug''


Barbara Marinović
18.06.2019.19:30
Glumila je u najvećim jugoslavenskim filmovima, a onda su stigle glasine o zlostavljanju i životu u prihvatilištu: 'Bili smo gladni, u dućanu su nam davali hranu na dug''
Screenshot: Youtube

sažeto

Pamte se njezine silne uloge, velika ljubav s legendarnim redateljem i život pun boli


Barbara Marinović
18.06.2019.19:30

Velika zvijezda jugoslavenskog filma, glumica Vesna Pećanac, kroz život je prošla brojne lijepe, ali i jako tužne i teške stvari. Glumica se proslavila ulogama u velikim ostvarenjima - 'Lepoti poroka' i 'Čudu neviđenom', djelima koje je režirao njezin voljeni suprug Živko Nikolić. Publika je pamti i po ulozi Jeke u seriji 'Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo', a veliki dio karijere provela je u kazalištu 'Atelje 212'.

Iako je obožavala svoj posao i u njemu bila uspješna, od istog se odvojila uslijed obiteljske tragedije. Zbog njih se odvojila od voljene scene. U kratkom vremenskom periodu Vesna je izgubila svoje roditelje i supruga te nije mogla utjeloviti duhovite scene i lako podnositi vedrinu koja je okružuje. Nikada nije krila da je tada pala u tešku depresiju.

Govorkalo se da je zbog zlostavljanja sina završila u prihvatilištu

Odlazak voljenog supruga loše je djelovao na cijelu obitelj - i na Vesnu i na njihove sinove. Da stvar bude gora, 2006. godine u javnosti su se pojavile informacije da je sin maltretira te da je morala pobjeći od kuće. 'Jadna žena nije imala izlaza i pobjegla je od kuće. Utočište i dom našla je u jednoj nevladinoj organizaciji, koja ju je spasila prihvaćajući je pod svoj krov. Vesnin je životni put postao vrlo težak neposredno poslije Živkove smrti. Osamdesetih je otišla u Ameriku sa sinovima i mužem, a kada je stigla u Hollywood, shvatila je da tu za njih nema mjesta. Pokupili su se jednog dana i krenuli nazad za Jugoslaviju. Otišli su u Crnu Goru gdje je Živko i umro 2001. godine. Tada se sa sinovima vratila u Beograd zbog školovanja. Počele su tu njezine muke i eto, završila je u prihvatilištu za žrtve nasilja', rekao je tada izvor lista Press.

'Jedna milosrdna šefica je u samoposluzi u blizini kuće godinama davala hranu na dug, voljela je Živkove filmove'

O tome nije htjela javno pričati, no poznato je i sama je svjedočila u kakvoj je besparici obitelj živjela nakon svega što su Živko i ona dali umjetnosti na ovim prostorima. 'Nekada smo bili velika, vedra, radna obitelj. Nisam mogla igrati, zatražila sam mirovinu. Posao komičara je da drugima daruje radost, a ja više radosti nisam imala. Mirovina - sedam tisuća dinara. Bili smo gladni. Jedna milosrdna šefica je u samoposluzi u blizini kuće godinama davala hranu na dug, voljela je Živkove filmove. Još je bio živ. Sjećam se da sam jednom dobila neki novac i mogla birati hoću li ići na tržnicu ili vratiti dio duga. Ipak sam otišla na tržnicu. Iz vrećice mi je virio mladi luk, a ja sam kružila po cijelom kvartu da me ona me bi vidjela. Ispričala sam to Živku, a on mi je rekao: 'Odigraj to na sceni. I to je život', rekla je svojedobno Vesna za Novosti.

Iako se činilo da se karijeri više neće vratiti, najteži period je iza nje, prošle godine se Vesna vratila glumi, ima svoju stand up predstavu te je uspjela vratiti svoje životne uvjete u normalu. Svog pokojnog supruga nikada nije zaboravila, i dalje o njemu priča s velikom sjetom, ljubavlju i ponosom. 'Mislila sam da se više neću nigdje javno pojavljivati. Koliko svima nama nedostaje Živko. Da nas napusti u 49. godini. A, mogao je puno, on je bio genije. Nisam bila hrabra, nisam dalje mogla bez njega. Život sa Živkom je bio kao bajka', svojedobno je o svojoj ljubavi pričala Pećanac.

Živko Nikolić

vesna pećanac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter