Tragična priča koja ledi krv u žilama

Glumačka nada i manekenka ubila je svog muža u samoobrani, mučio ju je na najgore načine i uništio joj život pun perspektive


100posto
05.10.2019.13:15
Glumačka nada i manekenka ubila je svog muža u samoobrani, mučio ju je na najgore načine i uništio joj život pun perspektive
Foto: PR

sažeto

Karijera Saundre Edwards nepovratno je propala nakon što je ubila svog supruga, nasilnika koji ju je tukao, prijetio njoj i njezinoj djeci


100posto
05.10.2019.13:15

Saundra Edwards imala je sve, njezin holivudski san bio je nadomak ostvarivanja, no onda je svemu na kraj stao okrutan zločin. Onaj koji je ona počinila, naime, ubila je svog supruga. A sve je počelo obećavajuće, karijera joj je pedesetih godina prošlog stoljeća bila u uzletu kao mladoj manekenki. Skromnog porijekla, Saundra je sanjala da će jednog dana zaraditi dovoljno novca da pomogne svojoj obitelji, da će i sebe i njih izvući iz siromaštva. No, sve je prekinuto kada je imala svega 24 godine. Kada je ubila vlastitog supruga - smaknula je i svoju karijeru.

Stvorena za manekenstvo, rano se udala i rodila - brak je brzo propao

Dogodilo se to ranih šezdesetih. Njezin je put dotada i danas velika nepoznanica. Zna se da je odrasla u obitelji s puno djece te da su jedno vrijeme bili čak i bez krova nad glavom. Djeca su stalno mijenjala škole i adrese, nije postojala velika nada u njihovo bolje sutra. No, Saundra je sa svojom visinom, crnom kosom i bademastim očima - bila stvorena za manekenstvo. Sa svega 15 počela je pozirati u oskudnim izdanjima, a s nepunih 17 ostala je trudna. Udala s tada za prvog supruga, čovjeka koji je bio njezin menadžer. Rodila je i svega dva mjeseca kasnije bila na naslovnici magazina za muškarce, a ubrzo je stiglo i snimanje za Playboy.

Snalazila se, potpisala dobar ugovor i činilo se da će uspjeti

Sve to odradila je do svog 20. rođendana, pa je 1958. već potpisala ugovor s Warner Brothersom. Činilo se da će joj krenuti, počela je i snimati filmove. Bez prevelikih uspjeha, no za početak nije bilo loše - pojavila se u pet filmova. Velika joj je prepreka, doduše, bilo njezino djelomično indijansko porijeklo, dobivala je tipične uloge za svoj izgled. Ostajala je u sjeni plavuša, osjećala se loše, gurnuto u pozadinu. Bila je u to vrijeme već razvedena, u nježnim godinama, s dvoje male djece.

Šezdesetih je na parkingu upoznala glumca Toma Gilsona, zgodnog mladog glumca koji joj se nevjerojatno svidio. Ubrzo su se zaljubili i vjenčali te dobili sina. Ubrzo je došlo do velikih trzavica u braku i Saundra je pred sobom imala drugi razvod - sa svega 24 godine. Nisu u braku izdržali ni godinu dana, a ona je već otišla živjeti kod svoje sestre i njezinog supruga. Tom je bio alkoholičar i tukao je suprugu, čak i onda kada je držala novorođenu bebu u rukama. Iselila se sa sinom i dvoje starije djece te otišla kod sestre.

Upucala je nasilnog muža u samoobrani, no nade za novi početak nije imala

Kobnog petka navečer njezina sestra je sa suprugom otišla na zabavu, a Saundra je sa svojom djecom i nećacima ostala kod kuće kako bi ih sve pričuvala. Ubrzo je zazvonio telefon, a s druge strane bio je Tom - pijan je inzistirao da vidi svog sina. Predstavljao je veliku prijetnju, a Saundra ga je dotad više puta prijavila zbog uznemiravanja. Pojavio se na vratima, a uplašena glumica zvala je sestru i zeta da se vrate s tuluma. To su i napravili, a zet je za svaki slučaj Saundri ostavio svoju sačmaricu, rekavši da neka Tomu zaprijeti ako se ikada više pojavi na njihovim vratima.

Nažalost, bio je to potez koji će joj uništiti život. U dva ujutro čuo se pucanj, potrebe da se istražuje što se dogodilo nije bilo. Potresena Saundra u suzama je izašla na ulicu i priznala da je prvi put u životu povukla okidač, koji je na mjestu usmrtio njezinog bivšeg muža. Priča o ubojstvu obišla je naslovnice. Porota je presudila u njezinu korist, odnosno ubojstvo se, kako su zaključili, dogodilo uslijed nužne samoobrane. Iako je javnost Saundru sažalijevala, karijera joj je nepovratno propala, a ona iz svega izašla psihički uzdrmana. Ubrzo su iz Warner Brothersa s njom raskinuli ugovor.

Našla je novi posao i počela drugačiji život sa svoje troje djece. Preselila se na farmu i počela raditi kao trenerica životinja za filmove. Njezino ime otad se ne spominje nigdje. Pogrešna odluka, pogrešan muškarac... Sve to Saundru je koštalo karijere i života o kojem je oduvijek sanjala.

saundra edwards

newsletter

Prijavite se na Newsletter