slavne glumice u zatvoru

Glamur crvenog tepiha zamijenile su lisicama i rešetkama: 'Bilo je traumatično, shvatiš da ti nitko ne može pomoći, ako oni ne otvore vrata, mrtav si'


Ines Madunić
14.10.2019.12:00
Glamur crvenog tepiha zamijenile su lisicama i rešetkama: 'Bilo je traumatično, shvatiš da ti nitko ne može pomoći, ako oni ne otvore vrata, mrtav si'
Profimedia

sažeto

Slavne holivudske glumice ne srame se izraziti svoje mišljenje, redovne su na prosvjedima, a zbog toga su mnoge završile u zatvoru


Ines Madunić
14.10.2019.12:00

Oskarovka Jane Fonda uhićena je proteklog vikenda u Washingtonu na prosvjedu protiv klimatskih promjena, a snimka odvođenja brzo je objavljena na društvenim mrežama. Fonda je bila jedna od 16 uhićenih na prosvjedu koji je organizirala udruga Oil Change International, koja se bori za korištenje čiste energije.

Fonda je provela nekoliko sati u policiji te je platila 50 dolara kako bi izašla, a nakon puštanja na slobodu objavila kako planira svaki petak biti na prosvjedu sve do siječnja iduće godine kako bi upozorila na klimatsku krizu, a čak se i preselila u Washington kako bi mogla aktivnije sudjelovati u toj borbi.

"Svaki ću petak biti na Capitolu, bila kiša ili sunce, inspirirana i ohrabrena nevjerojatnim pokretom koji su mladi stvorili. Više ne mogu mirno gledati kako vladajući ignoriraju - ili još gore - jačaju industrije koje uništavaju naš planet za profit. Ne možemo to više podržavati", napisala je Fonda na svojoj internetskoj stranici. Također je napisala kako su im stavili plastične "lisice", koje, "kako sam saznala, bole više od metalnih".

Fonda, koja ima 81 godinu, poznata je kao aktivistkinja već desetljećima. Tako već mjesecima prosvjeduje protiv klimatskih promjena, prije tri godine aktivna je bila u prosvjedima na Standing Rocku, gdje se pokušala zaustaviti gradnja cjevovoda Dakota preko zemlje koja je zaštićena i u vlasništvu domorodačkih plemena.

Prvi put uhićena je 1970. godine, kad je također prosvjedovala s američkim domorodačkim plemenima kako bi im vratili zemlju u Fort Lawtonu kod Seattlea. Devet mjeseci poslije ponovno su je uhitili kad se vraćala s antiratnog prosvjeda povodom američke uključenosti u vijetnamski rat. Putovala je u Kanadu, a na američkoj granici pronašli su joj vitamine u torbi pa su je uhitili pod sumnjom da dila drogu.

Kasnije je izjavila kako joj je policajac koji ju je uhitio priznao da je naredba za uhićenje došla izravno iz Nixonove administracije.

Profimedia

Glumica je javno podržavala Crne pantere, revolucionarnu političku organizaciju Afroamerikanaca, a aktivna je feministkinja od ranih sedamdesetih.

Aktivizam nije toliko neuobičajen u Hollywoodu, pogotovo u posljednjih nekoliko godina. Otkad je na vlasti Donald Trump, sve više celebrityja javno istupa politički.

Prošle godine u Washingtonu su tako uhićene Emily Ratajkowski i Amy Schumer. Manekenka i komičarka prosvjedovale su protiv izbora Bretta Kavanaugha za suca Vrhovnog suda jer je bio optužen za seksualno zlostavljanje. Na prosvjedu je uhićeno ukupno tristotinjak ljudi, među kojima i njih dvije.

Nakon što su objavljene snimke i fotografije, mnogi su kritizirali Ratajkowski jer nije nosila grudnjak, a zatim su ih obje prozvali pozericama jer su ih policajci pitali žele li da ih uhite, na što su one odgovorile potvrdno.

"Vaši komentari zapravo govore da ono što žena nosi na sebi uzrokuje loše ponašanje. Jeste li napisali tri bijesna tvita, ne znam, možda nekome tko je seksualno napao nekoga? Pretpostavit ću da niste. Čuvate svoj bijes za žrtve ili lijepe žene koje vas ugrožavaju", napisala je Amy.

Glumica Shailene Woodley uhićena je u Sjevernoj Dakoti kad je prosvjedovala protiv izgradnje cjevovoda na zemlji domorodačkih plemena. Bilo je to 2016. godine, a uhićenje je uživo prenosila na svom Facebooku.

Profimedia

Kasnije je ispričala kako su je u policijskoj postaji skinuli do gola kako bi je pretražili te da je cijelo iskustvo bilo traumatično.

"Kad zatvore vrata ćelije shvatiš da te nitko ne može spasiti. Ako se dogodi požar i oni odluče ne otvoriti vrata, umrijet ćeš. Kao životinja si u kavezu", rekla je Shailene, koja je dobila godinu dana uvjetne kazne.

Glumica Daryl Hannah iskusna je aktivistkinja koja desetljećima upozorava na klimatske promjene i ekološki je osviještena, a aktivna je i kao feministkinja te se bori protiv seksualnog ropstva, o čemu je snimila i dokumentarac.

Profimedia

Nekoliko puta je uhićena. Jednom se zavezala za drvo kestena kako bi pokušala spriječiti prodaju zemlje na kojoj su građani uzgajali hranu u Los Angelesu. Tri tjedna je provela na prosvjedu zavezana za drvo, a uhićena je s još 44 prosvjednika te je provela neko vrijeme u zatvoru. To je bilo 2006. godine, a uhićena je na prosvjedima, i to uglavnom povezanima s ekološkim ciljevima, 2009., 2011. i 2012. godine.

Cynthia Nixon, koja se ove godine pokušala kandidirati za guvernericu države New York i ozbiljno se politički aktivirala, godinama je prisutna na većim prosvjedima.

Uhićena je zasad jednom, i to 2002. godine na prosvjedu na kojem se zahtijevalo bolje financiranje njujorških javnih škola, a redovno je na prosvjedima protiv Trumpa i klimatskih promjena.

Profimedia

Njezina starija kolegica Susan Sarandon također je poznata u aktivističkim krugovima. Feministkinja je od ranih sedamdesetih i o svojim političkim stavovima uvijek otvoreno priča.
Sarandon je uhićena prošle godine na prosvjedu protiv Donalda Trumpa i njegove politike prema imigrantima. Bila je jedna od 575 žena koje su privedene.

Javno se zalagala za ukidanje smrtne kazne i prestanak prakse masovnog zatvaranja Afroamerikanaca, prosvjedovala je protiv homofobije i rasizma u Hollywoodu te protiv rata u Iraku 2003. godine.

Profimedia

Puno pažnje javnosti dobila je kad je na prošlim predsjedničkim izborima podržala Bernieja Sandersa. Svi su očekivali da će stati iza Hilary Clinton, no ona je objasnila kako vjeruje da je Clinton "jako opasna" jer bi pokrenula nove ratove te da "ne glasa svojom vaginom" i da ju neće podržati samo zato što je žena.

uhićenje

prosvjedi

Emily Ratajkowski

Susan Sarandon

Jane Fonda

Amy Schumer

Shailene Woodley

prosvjednici

Daryl Hannah

prosvjednice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter