Ludi fakti o filmovima

Gdje je zabranjeno putovanje kroz vrijeme i koji film ima najviše grešaka


Ines Madunić
08.07.2017.10:00
Gdje je zabranjeno putovanje kroz vrijeme i koji film ima najviše grešaka
Profimedia

sažeto

Saznajte kome su se dobitnici Oscara više puta zahvalili nego bogu u dobitničkim govorima


Ines Madunić
08.07.2017.10:00

1. Filmovi i serije u kojima se pojavljuje tema putovanja kroz vrijeme je zabranjena u Kini. Vlasti su je zabranile 2011. godine jer smatraju da se radi o "izvrtanju prošlosti koje je opasno". Cenzori u Kini kažu da producenti prikazuju povijest neozbiljno i željeli su tome stati na kraj. Putovanje kroz vrijeme nije zabranjeno kao tema u kazalištu i u književnosti.

2. Glumica koja je glumila Samaru u strašnom "Krugu" posudila je glas u crtiću "Lilo&Stich". Ona je slatka Lilo. Pokušajte ne imati noćne more nakon idućeg gledanja ovog crtića.

3. Znate kako svatko tko dobije Oscara zahvaljuje roditeljima i bogu? Više zahvala od Svevišnjeg u govorima dosad je dobio redatelj Steven Spielberg, čak 42 puta. Bolji od boga također su Harvey Weinstein s 34 spominjanja, James Cameron s 28, George Lucas s 23 i Peter Jackson s 22 zahvale. Bog je dobio 19 zahvala.

3. Sylvester Stallone u jednom je trenutku bio toliko siromašan da je morao prodati svog psa bulmastifa Butkusa. Dobio je 40 dolara za njega. Stallone nije imao novca ni za svoju hranu pa nije mogao uzdržavati psa. Nakon što se obogatio scenarijem za Rockyja ponovno ga je kupio, ali morao je platiti 15.000 dolara.

 

1971... Since we're on the subject of " man's best friend" this is myself and Butkus as a puppy , we were both , thin , hungry and living in a flophouse above a subway stop, I used to say this apartment had " … Hot and cold running roaches" anyway there was not much to do except spend time with each other and that's where I started to learn the craft of screenwriting. Since I never went out, I relied on his companionship , And actually it was his idea to write Rocky, but don't tell anyone…. Years later when things got even worse I had to sell him for $40 in front of a 7-Eleven store,because I couldn't afford food, then like A modern day miracle, the screenplay for Rocky sold, and I could buy and buy him back, but the new owner knew I was desperate, and charged me $15,000 … He was worth every penny! #New York City #HellsKitchen #BullMastiff #It'sADogsWorld. #MoreToCome#inspiration #ThunderingYourHeart #GoingThedistance

A post shared by Sly Stallone (@officialslystallone) on Mar 30, 2017 at 9:42am PDT

4. Prva redateljica u povijesti je Alice Guy-Blaché, Francuskinja koja je snimila više od 1000 djela. Njezin prvi film bio je "La Fée aux choux" iz 1896. Bila je scenaristica, redateljica i producentica filma. Kad se preselila u SAD snimala je po jedan film tjedno. Do danas je sačuvano oko 350 njezinih djela.

Wikimedia Commons

5. Fontmen Nirvane Kurt Cobain naveo je redatelja Quentina Tarantina kao jednog od autora na Nirvaninom albumu "In Utero". Navodno zato što je jako volio njegov film "Reservoir Dogs". Njegova supruga Courtney Love tvrdi kako im je Tarantino ponudio uloge u "Pulp Fictionu", ali su oni odbili. Na kraju filma redatelj je napisao "RIP Kurt Cobain" jer je za vrijeme snimanja glazbenik počinio samoubojstvo.

6. Prije početka snimanja filma Machete glavni glumac Danny Trejo često je zvao redatelja Roberta Rodrígueza sa svojim idejama za scenarij. Jedan dan Rodríguez je imao puno sastanaka pa mu je rekao da mu pošalje poruku. "Machete Don't Text", odgovorio mu je Trejo i redatelj je tu već legendarnu rečenicu uvrstio u scenarij.

7. Yoda u svakom filmu ima drugačiji broj prstiju. U Epizodi I ih ima tri, u epizodama III i VI četiri, a u V nije jasno ima li ih tri ili četiri. Na igračkama je također različito - na nekima ima tri, četiri ili pet.

8. Nakon što je James Cameron pogledao "Ratove zvijezda: Epizodu IV" dao je otkaz kao vozač kamiona i počeo se ozbiljno baviti filmom. Prije nego što je bio vozač studirao je fiziku i književnost, ali studij je prekinuo jer su ga počeli zanimati film i specijalni efekti.

9. Filmovi "Pulp Fiction", "Jurassic Park", "Forrest Gump" i "Shawshank Redemption" počeli su se prikazivati u istom tjednu. Bilo je to 14., 15. i 16. listopad 1994. godine. U ta tri dana najviše je zaradio Tarantinov Pulp Fiction, 9,3 milijuna dolara, a od nabrojanih najslabije je prošao Jurassic Park s 159.500 dolara.

10. "Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera" iz 2003. godine film je koji ima najviše prijavljenih pogrešaka od 2000. godine do danas. Gledatelji su ih pronašli 390. Film s najviše pogrešaka u povijesti je "Apokalipsa danas" iz 1979. godine - 559. Na drugom mjestu su Hitchcockove "Ptice" sa 546 te "Čarobnjak iz Oza" sa 422 pogreške.

10. Najmlađi dobitnik Oscara za režiju je ovogodišnji pobjednik Damien Chazelle koji je režirao "La La Land". Rekord je prije njega držao Norman Taurog, koji je 1931. godine dobio Oscara za režiju "Skippyja". Bio je 221 dan stariji od Chazella.

11. Za vrijeme snimanja klasika "The Blues Brothers" postojao je budžet za kupnju kokaina. Koristili su ga svi isključivo za vrijeme snimanja noćnih scena. Dan Aykroyd rekao je kako nitko nije uzimao "previše" i nije bilo nikakvih problema.

12. Christian Bale pripremao se za ulogu psihopata Patricka Batemana u "Američkom psihu" pokušavajući kopirati Toma Cruisea. Pogledao je glumčev intervju kod Davida Lettermana u kojem je on promovirao film "Superhero Movie" i primijetio da Cruise izgleda "prijateljski, ali nema ničega iza njegovih očiju".

star vibes

film

filmovi

glumci

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter