Prosili su je moćnici, no sve je odbila

Filmski svijet napustila je u naponu snage, no ostala je zapamćena kao jedna od najljepših žena s ovih prostora! Osječanka je osvojila čak i Amerikance


100posto
15.11.2019.10:25
Filmski svijet napustila je u naponu snage, no ostala je zapamćena kao jedna od najljepših žena s ovih prostora! Osječanka je osvojila čak i Amerikance
Screenshot: Youtube

sažeto

Marija Baksa preminula je u svom stanu u Beogradu u 74. godini života. Iza sebe je ostavila kćer jedinicu - koja danas živi u Italiji. Na nju je prenijela i svoju veliku strast prema umjetnosti


100posto
15.11.2019.10:25

Marija Baksa prošla bi ulicama Beograda, a muškarci su se okretali, navodno grizli rubove stolova. Toliko je zračila seksipilom i elegancijom da je osvojila publiku bivše države, a kasnije i onu talijansku te američku. Poznata glumica preminula je u svom stanu u Beogradu u 74. godini života. Tragična vijest rastužila je njezine obožavatelje.

Ova misteriozna glumica rođena je u Osijeku, a popularnost je stkela sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ulogama u filmovima 'Kiklop' i 'Davitelj protiv davitelja'. Zapažena je bila njezina uloga u filmu 'Svi bokseri idu u raj' te ona iz filma 'Mlad i zdrav kao ruža'. Ova dama je u bivšoj državi osvojila publiku, a sedamdesetih godina otišla je u Italiju, gdje je snimala film za filmom. Pričalo se i da je otišla tamo zbog ljubavi. Upravo o tom segmentu njezinog života svi su htjeli znati više.

Bogati producent prosio ju je više puta

Tijekom života u Italiji uspjela se brzo progurati, osvajala je šarmom, a ubrzo se u nju fatalno zaljubio i grčki producent Ovidije Asonitis. Nekoliko ju je puta prosio, no ona ga je uporno odbijala. Ljubav njezinog života bio je poduzetnik Milojko Veljković, s kojim je dobila i kćer Taritu. Danas Tarita živi u Rimu i bavi se prodajom antikviteta. Osim što je Marija bila obožavana glumica, dugo je imala ambiciju da postane arhitektica. Do diplome su je dijelila dva ispita, a nije ih dala zbog glume. Karijera se zahuktala, a Marija san o diplomi nije ostvarila.

Screenshot: YouTube

Iz svijeta filma povukla se krajem osamdesetih

Kada je 1982. godine pričala za medije, otkrila je kako je završila u Rimu. Za to zapravo nije bila 'kriva' gluma, već arhitektura. Otišla je na praksu na mjesec, dva. U ured su dolazili i filmaši te je ubrzo regrutirali, dali joj da potpiše trogodišnji ugovor s producentskom kućom De Laurentisa, koji je garantirao glumici najmanje dvije glavne uloge godišnje te unosne honorare. Prihvatila je, no nije to bilo sve. U isto vrijeme posjećivala je i Ameriku te tamo snimila reklamu za poznatu kozmetičku kuću. Usto, usavršavala je engleski. U Americi nikada nije htjela ostati živjeti, previše joj je nedostajao Rim i blizina Beograda. I zdravlje je od tuge počelo stradavati pa se jednostavno vratila i često boravila u domovini.

Obožavala je Baksa i slikarstvo, strastvena je bila kolekcionarka umjetničkih djela, a i sama je slikala te imala izložbe. Već tih ranih osamdesetih najavila je lagano povlačenje iz svijeta filma. Htjela se već tada posvetiti više obitelji, djetetu koje je tada tek priželjkivala. Ostvarila je svoje planove. 'Sve više počinjem misliti i na privatni život, jer, kao i svaka žena, toliko žudim za djetetom, obitelji. Ako tu uspijem, bit će to za mene najveći uspjeh u životu. Obitelj, dijete i slikarstvo bit će mi jedine životne preokupacije. Filmske ambicije su polako presahle, što vjerojatno ide s godinama...', govorila je tada Baksa. I zaista, snimala je do 1988. godine, a onda se u ranim četrdesetim godinama života, povukla sa scene i uživala u onome što je toliko željela - obitelji i djetetu.

Marija Baksa

maria baxa

newsletter

Prijavite se na Newsletter