Gracija ga je koštala veze s političarevom kćerkom

Fatalna žena koja mu je slomila srce dobila je kultne stihove! Štulić je ženama koje je volio pisao najljepše pjesme


100posto
26.10.2019.17:00
Fatalna žena koja mu je slomila srce dobila je kultne stihove! Štulić je ženama koje je volio pisao najljepše pjesme
Arhiva Cropix

sažeto

Kada se Johnny osamdesetih odlučio otići u Nizozemsku, njegova najveća ljubav zadnji čas se predomislila i odlučila ostati u Hrvatskoj... Snježani je posvetio svoje najljepše pjesme, no nije pjevao samo o njoj


100posto
26.10.2019.17:00

Branimir Johnny Štulić i danas se smatra jednom od najvećih hrvatskih glazbenih pojava 20. stoljeća. Svakako je obilježio veliko razdoblje domaće glazbe, 'Azra' je ostavila hitove u kojima uživaju brojne generacije koje su se rodile i nakon što je Štulić zauvijek napustio ove prostore. Osamdesetih se, naime, Štulić je odlučio otići u Nizozemsku i tamo početi novi život. Rijetkim kolegama se javlja, novinarima nikako, a tamo uživa jer nema previše ljudi s područja raspadnute Jugoslavije.

Otišao je Johnny na vrhuncu svoje i 'Azrine' slave, no njemu je nekako sve oprošteno. Pjesme mu se danas svrstavaju u opću kulturu, a neke od njih zasnovane su na stvarnim pričama, posvećene su ženama koje je Štulić volio. Kada ih je volio, onda im je i pjevao. Donosimo vam priče o najvećih hitovima kultne 'Azre' i Štuliću, kojeg su žene potpuno obožavale.

Branka i 'Odlazak u noć'

Hit 'Odlazak u noć' tako je Johnny posvetio Branki Bakarić - kćeri političara Vladimira Bakarića. Pjesma opisuje njihovu avanturu, a kasnije i vezu. Svojedobno je i sama Branka objasnila kako je pjesma nastala. 'Jako mlada sam se udala i razvela. Nakon razvoda, vratila sam se svojim roditeljima i otišla na zabavu, gdje sam upoznala Štulića. Sutradan je ekipa s tuluma organizirala neki izlet i ja sam se tamo približila Johnnyju i uspjela ga nagovoriti da se ponovno nađe sa mnom. Naš prvi spoj bio je na Mažurancu gdje je bilo okretište autobusa 43, koji je povezivao Novi Zagreb s centrom grada. On je dolazio autobusom iz svog dijela grada, a ja sam ga na Mažurancu čekala u autu. I onda bismo otišli u noć', govorila je Branka u dokumentarcu 'Kad Miki kaže da se boji'.

Fatalna Gracija

Veza s Brankom nije dugo trajala. Štulić ju je prevario jer se zaljubio u ženu kojoj je posvetio kultnu ljubavnu pjesmu  - 'Graciju'. Hrvoje Horvat u knjizi 'Fantom slobode' navodi da se Štulić u Graciju Pedić zaljubio tijekom ljetovanja na Silbi 1979. godine. Često je tamo boravio.

Marina se ne oglašava

Pjevao je i Marini, studentici povijesti umjetnosti iz Istre. Danas se navodno bavi lončarstvom. O njoj se ne zna skoro ništa, nije svjedočila niti za potrebe knjige niti za potrebe dokumentarca o Štuliću i njihovom odnosu.

Vlatka ga je ignorirala pa dobila nezgodno prezime

Pjesma 'Lijepe žene prolaze kroz grad' posvećena je Vlatki Pirš, koju je svojedobno u pjesmi Štulić preimenovao u Maju Prišt, sve zato što ga Vlatka nije doživljavala. Napisao je fatalnoj Vlatki još jednu pjesmu, neobjavljenu, a zvala se: 'Jesi li sreo djevojku slatku kao V.P.?'.

Velika ljubav obilježena nekim od najljepših 'Azrinih' pjesama

No, nitko kao Snježana Banović. Velika Štulićeva ljubav, inače poznata redateljica, bila je glavna junakinja u brojnim njegovim pjesmama. U vezu s njim ušla je kao 18-godišnja djevojka. Posvetio joj je neke od najljepših stihova, poput 'Život običnog tempa', 'Jesi li sama večeras', 'Volim te kad pričaš', 'Usne vrele višnje'. Njihova ljubav završila je kada je Johnny osamdesetih odlučio otići u Nizozemsku. Snježana je tada trebala ići s njim, bili su već godinama u vezi, pred brakom, no na kraju je Banović odlučila ipak se ne ukrcati na avion i otići. Nastavila je graditi život i karijeru u Hrvatskoj, a Štulić se u Nizozemskoj '89. vjenčao s Josephine Frudmaier.

Azra

branimir johnny štulić

Johnny Štulić

Snježana Banović

newsletter

Prijavite se na Newsletter