Iznad svega - Hrvatska!

Estradni domoljubi: Thompson je najveći Hrvat u domovini, a Bulić u dijaspori


Barbara Marinović
05.08.2018.20:00
Estradni domoljubi: Thompson je najveći Hrvat u domovini, a Bulić u dijaspori
CROPIX

sažeto

Oni domovinu zaista nose u duši, a od ljubavi prema njoj - dobro i žive


Barbara Marinović
05.08.2018.20:00

Dan pobjede slavi se u Hrvatskoj danas, a domoljublje je lajt motiv svake proslave. Iako se domoljublje ne bi smjelo kvantificirati, a još manje zlorabiti, ljubav prema domovini neki iskazuju više i jače - kroz pjesme, javne nastupe, intervjue... Svatko svoj dom voli, a mi smo vam izdvojili najveće domoljube među slavnim Hrvatima, koji ga vole toliko da nekad itekako pretjeraju.

Marko Perković Thompson

Nije se veći Hrvat rodio. Thompson u svom opusu više manje ima isključivo domoljubne pjesme, a evociranje na ratna vremena friško nakon Domovinskog rata bio je i njegov estradni as iz rukava. Osim 'Čavoglava' tu su i 'Anica Kninska kraljica', 'Kletva kralja Zvonimira', 'Dolazak Hrvata'. Opjevao je Marko više puta povijest Hrvata. Svakako treba spomenuti singl 'Lijepa li si', koji je snimio s kolegama, i koji je jedan od najvećih domoljubnih hitova u Hrvatskoj.

Miroslav Škoro

Na singlu 'Lijepa li si' s Thompsonom je surađivao i Miroslav Škoro. Njegovi singlovi nisu ratoborni, no svojim je singlovima Škoro često znao skrenuti pozornost na ono što ga tišti i pozivati na ljubav i jedinstvo Hrvata. Posvetio je singl 'Sude mi' hrvatskim generalima, a na njemu je surađivao sa spomenutim Thompsonom. No, Škoro zna kako ne prijeći granicu. Domoljublje je iskazao i u singlovima kao što su 'Ne dirajte mi ravnicu', 'Tamo gdje je dom', ali i 'Svetinja'.

Mate Bulić

Najveći obožavatelj Hercegovine i Hrvatske je celebrity predstavnik dijaspore - Mate Bulić. 'Domu mom', 'Tiho, tiho teče Neretva', klasik 'Moja Hercegovina'... Bulić je veliki dio svog opusa posvetio domovini i opisao tugu zbog života na 'tuđoj grudi gdje nema običaja mojih ljudi'. Neretva, kamen, križ, bećari, zemlja pradjedova... Sve to motivi su domoljuba Mate.

Lidija Bačić

Žene su u ovom popisu manje zastupljene, no Lidija Bačić jedna je od njih. Ne posvećuje se u singlovima Lidija toliko domovini, koliko javnim nastupima redovito iskazuje ljubav prema Hrvatskoj. Nastupila je na trgu za vrijeme SP-a i dala tako veliku podršku našoj reprezentaciji, a u Kninu će nastupiti na proslavi Dana pobjede. Objavila je nedavno svoju verziju himne 'Lijepa naša domovino', sjajno je tempirajući u vrijeme SP-a. 'Ja nisam instant domoljub, volim Hrvatsku i to me moja obitelj naučila. Osjećaj ponosa kada svira naša himna još mi prolazi kožom, kao i kad sam bila dijete', napisala je nedavno na svom Instagramu Lidija Bačić.

Lidija Bačić

Marko Perković Thompson

Miroslav Škoro

Mate Bulić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter