Slave 70 godina zaruka

Elizabeta II u svog Philipa se zaljubila na prvi pogled, a vjenčali su se iako su rođaci


Ines Madunić
10.07.2017.16:00
Elizabeta II u svog Philipa se zaljubila na prvi pogled, a vjenčali su se iako su rođaci
Profimedia

sažeto

Iako su se tadašnja princeza i princ htjeli vjenčati kad je njoj bilo 17, roditelji su ih natjerali da pričekaju


Ines Madunić
10.07.2017.16:00

Britanska kraljica upoznala je tada Philipa Mountbattena, princa Grčke i Danske, kad joj je bilo tek devet godina, a njemu 14. Daljnji rođaci - u trećem koljenu - često su se viđali na obiteljskim druženjima svojih kraljevskih obitelji.

Philip (96) je, inače, rođen u Grčkoj, i peto je dijete Andrewa, princa Grčke i Danske te Alice, princeze Battenberga. Kad je bio dijete roditelji su se preselili u Veliku Britaniju, odnosno izgnani su nakon grčko-turskog rata 1922. godine.

Profimedia

Princeza Elizabeta (91) navodno se zaljubila u Philipa kad je imala 13 godina i to čim ga je ugledala. Bili su na vojnom događanju u Dartmouthu 1939. godine. Visok, zgodan i plav, Philip je bio pravi sportski tip i zabavljao ju je. Ostali su u kontaktu i počeli su se dopisivati. Philip je bio u Drugom svjetskom ratu, a kad se vratio počeo se intenzivno družiti s Elizabetom i njezinom obitelji.

Kad je ona imala 17 godina, prvi put je službeno zatražio da oženi Elizabetu. Iako se tad već legalno mogla udati, Elizabetini roditelji smatrali su da je premlada te da treba pričekati. Službena objava zaruka bila je u 10. srpnja 1947. godine, kad je Elizabeta navršila 21 godinu, ali vjeruje se da su se zapravo zaručili godinu dana prije na odmoru u Škotskoj. Philip ju je zaručio dijamantnim prstenom koji je dao izraditi od majčine tijare. 

Profimedia

Princeza i princ vjenčali su se iste godine, 20. studenog u Westminsterskoj opatiji. Tada buduća kraljica nosila je svilenu haljinu Normana Hartnella boje slonovače koja je bila ukrašena s 10.000 perlica i kristala te je imala i šlep dugačak skoro četiri metra. On je kao veteran Drugog svjetskog rata bio u svečanoj odori. 

Profimedia

kraljevska obitelj

zaruke

Princ Philip

Elizabeta II

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter