YouTube senzacija: Black Serbs/Crni Srbi

Ekipa iz Chicaga koja repa na srpskom, vole rakiju, postaju pravoslavci i viču 'Srbija do Tokija': 'Srbija mi je promijenila život, obožavam Balkan i jedva čekam vidjeti hrvatske plaže'


Ines Madunić
11.07.2019.14:00
Ekipa iz Chicaga koja repa na srpskom, vole rakiju, postaju pravoslavci i viču 'Srbija do Tokija': 'Srbija mi je promijenila život, obožavam Balkan i jedva čekam vidjeti hrvatske plaže'
Dalibor Tolevski

sažeto

Na Exitu smo vidjeli nastup i popričali s kolektivom Black Serbs


Ines Madunić
11.07.2019.14:00

"Na kojem ćemo jeziku?", s vrata backstagea pitam na početku intervjua s kolektivom Black Serbs. David Brkljač na srpskom mi odgovara da možemo na kojem god želim jer svi pričaju i srpski i engleski.

David ili Daveed ili Dacho je iz Novog Sada, ali nekoliko godina živi u SAD-u, u Chicagu, gdje je upoznao Crnog Jovu, odnosno Jibrija Bella. Otkrio mu je balkansku kulturu kojom je ovaj ostao oduševljen pa su prvo napravili YouTube kanal "Crni Srbi" na kojem su radili skečeve u kojima su kombinovali američku i srpsku kulturu.

Zatim su, nakon što su postigli veliku popularnost, osnovali i bend, odnosno hip hop kolektiv, ako ga tako možemo nazvati. Prije mjesec i pol David je Jovanu bio kum na krštenju u pravoslavnoj crkvi u Chicagu.

U njihovom su bendu još i Ludi Nikola, Afroamerikanac kao i Jovan te kao plesačica Damn Brandi i Spacecash, koji im inače radi muziku.

U društvu te ekipe osjećala sam se, moram priznati, pomalo zbunjeno. Pričali smo malo na "našem", malo na engleskom, da ne kažem njihovom, a iako ne pričaju mnogo srpskog, većinu toga što sam rekla su razumjeli.

"Teško je učiti srpski, ali naučili smo ga najviše kroz glazbu, tako se jezik najbolje uči. Trenutno na sceni uopće nije bitno na kojem jeziku pjevaš, svi slušamo čak i korejske izvođače. Mi smo zato htjeli staviti srpski jezik na svjetsku scenu. Nije dovoljno predstavljen, kao ni hrvatski i drugi balkanski jezici. Želimo svijetu pokazati da je ok izaći iz svoje sigurne zone, naučiti novi jezik i upoznati se s novom kulturom. Srpski i hrvatski nisu baš prvi jezici koje Amerikanci uče", kaže mi na engleskom Crni Jova.

EXIT PHOTO TIM

Ludi Nikola, Afroamerikanac visok dva metra s tankim dreadlocksima, kaže kako je španjolski učio 5-6 godina, a već zna više srpskog jezika.

"Počeo sam učiti srpski tek ove godine s Davidom", objašnjava. Moram priznati, impresivno.

"Bio sam i u Zagrebu i bilo mi je lijepo, ali jako mi je teško izgovarati 'lj', kao u 'prijateljica'... Učimo jezik, ali postoje razlike u svakoj državi pa se pokušavamo prilagoditi i naučiti što više", kaže Crni Jova.

Otprilike tako izgledaju i njihovi nastupi - miks Amerike i Srbije. Nakon razgovora s njim morala sam otići to vidjeti, pa barem na kratko.

Prije njih, na Cockta Beats stejdžu nastupio je jutjuber Baka Prase. Izveo je presjek svojih pjesama, ukupno desetak minuta, kako prenose srpski mediji, a nastup je započeo s rečenicom: "Sad će da kažu, šta ćeš ti, retardu, ovde - e pa evo vam", upućenu, valjda, hejterima.

Baku Prase sam propustila, ali sam zato došla na vrijeme da vidim početak nastupa Crnih Srba. O svom koncertu su mi na intervjuu prije rekli kako je "čista energija", kako spremaju nešto stvarno posebno te da će to biti "najbolji koncert koji sam u životu vidjela". Nije bio.

EXIT PHOTO TIM

Kolektiv se pojavio na pozornici uz zvuke odobravanja uglavnom tinejdžerske publike i nas nekoliko starijih koji smo došli vidjeti što se to ovdje događa. Ne znam kako je bilo drugima, ali ja sam ostala zbunjena, još od samog intervjua, i to govorim pod svjesnim rizikom da ispadnem zadrta starica sa svojih nježnih 30.

Pjesme Black Serbsa dijelom su na engleskom, dijelom na srpskom, pa tako imaju stvari tipa "Ballin like Jokić", posvećenu srpskom košarkašu Nikoli Jokiću, reprezentativcu i igraču Denver Nuggetsa, ili ultimativni hit "Srbija do Tokija".

"Na TV-u mi smo uvek samo kriminalna slika/To je samo, druže, care, strašno lažna spika/Srbija je divna, uvek reprezent, reprezent je svima", idu stihovi koje klinci znaju napamet i oduševljeno ih pjevaju uz ponegdje podignuta tri prsta.

Što se tiče "nastupa mog života", mora se priznati da ekipa stvarno ima puno energije. Svi su skakali i plesali po pozornici, upadali u publiku, Jova se penjao po konstrukciji stejdža...

Osmislili su nastup kroz nekoliko razina, koliko sam shvatila, a sve su bile u svrhu "povezivanja naših energija". Pa su tako zahtijevali od svih da skaču s podignutim rukama u zraku, zatim su plesali u krug, a pridružio im se Ludi Nikola.

Tek nakon tog improviziranog kola počeli su s pravim nastupom, ali i on je bio isprekidan dirljivim govorima Crnog Jove o tome koliko voli Srbiju i kako mu je promijenila život, iz povremene uzvike: "Come on, bre!", što je, priznajem, bilo zabavno.

Ekipa je prvi put na Exitu, osim Davida koji je rođeni Novosađanin, ali svi su oduševljeni.

"Izgleda predobro, stejdževi su predivni, ne mogu vjerovati da se ovo sve događa u dvorcu!", oduševljeno pričaju. U Srbiji su već mjesec dana, a posjetili su Beograd i Niš, ali i svratili do Makedonije, do Skopja. U Novom Sadu planiraju snimiti novi spot za svoj album "Spacepunk", koji je nedavno izašao, a onda bi jako htjeli do Hrvatske.

"Čuo sam da imate prekrasne plaže i jedva čekam da ih vidim", kaže Ludi Nikola, dok David kaže da mu je velika želja odvesti cijelu ekipu na odmor na Jadran jer mi imamo najljepše more. Možda svrate i na Zrće, ali ovisi o tome koliko će im novca ostati, smiju se.

Morala sam pitati i za obred krštenja u pravoslavnoj crkvi koji je prošao Jovan u Chicagu. David mu je bio kum i kaže da su htjeli početi ispočetka, doći u Srbiju "čisti, bez droge i bilo čega drugoga... Osim rakije, malo rakije mora biti."

"Jako sam duhovan i vjerujem da smo svi u svemiru povezani. Slijedim filozofiju Nikole Tesle u tom smislu. Za mene je krštenje bilo novi početak. Za vrijeme obreda, možda će vam zvučati glupo, ali osjetio sam energiju koja je ušla u moje tijelo i bilo je to posebno iskustvo za mene", nadahnuto mi je ispričao Jova.

Ludi Nikola bio je nešto prizemniji kad je rekao da već mjesec dana živi u rakiji i s jakim naglaskom objavio: "Ja volim srpske žene, a i one vole mene."

Nesumnjivo, jer cijeli je nastup odradio bez majice, bacajući tinejdžerice u delirij.

EXIT PHOTO TIM

Nakon svega odgledanog i odslušanog, bilo mi je jasno zašto je desetak minuta na stejdžu prije njih imao Baka Prase. Kao pripadnici milenijalske generacije, jutjuberi koji postaju glazbene zvijezde potpuno su mi nejasni. Ali, posve je jasno da je to odgovor na pitanje što mladi danas slušaju, odnosno tko su današnje zvijezde.

Da generaliziramo još jednom za sam kraj - Crni Srbi nekom će iz Hrvatske izgledati čudno ili neprimjereno, čak i klincima koji briju na jutjubere koji žele biti rock (hip hop) zvijezde, ali da se radi o Crnim Hrvatima... Pa, na aerodromu Franjo Tuđman vjerojatno bi ih dočekala Kolinda Grabar-Kitarović i svakom stisla poljubac u obraz. Welcome to Balkan.

Scena intervju

glazbeni festival

Exit festival

YouTuber

baka prase

Black Serbs

Crni Srbi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter