Naomi se brani

Družila se sa zlostavljačem Weinsteinom, tulumarila s pedofilom Epsteinom i od diktatora uzela krvave dijamante, ali ograđuje se od njihovih zločina


Ines Madunić
23.08.2019.08:00
Družila se sa zlostavljačem Weinsteinom, tulumarila s pedofilom Epsteinom i od diktatora uzela krvave dijamante, ali ograđuje se od njihovih zločina
Getty Images

sažeto

Manekenku napadaju jer je bila bliska s mnogim nekadašnjim moćnicima koji su se pokazali kao zločinci


Ines Madunić
23.08.2019.08:00

Manekenka Naomi Campbell poznata je ne samo po svojim uspjesima na modnoj pisti nego i po teškom temperamentu, ali i afinitetu prema luksuzu i utjecajnim prijateljima.

Posljednji u nizu skandala koji je se dotiče je činjenica da je u medije isplivala fotografija na kojoj su Naomi i njezin tadašnji dečko Flavio Briatore zajedno s Virginijom Roberts, jednom od žrtava Jeffreyja Epsteina. Radi se o proslavi Naomina 31. rođendana na kojoj su bili i drugi slavni, primjerice brazilski nogometaš Ronaldo, poduzetnik Eddie Jordan, ali i Ghislaine Maxwell, bliske suradnice Jeffreyja Epsteina koja je sudjelovala u podvođenju maloljetnica, a danas se skriva od policije i pravosuđa.

Virginia je tada bila maloljetna, a Epstein ju je podvodio, kao i mnogobrojne druge djevojčice i maloljetnice, držao ih je zatočenima na karipskom otoku gdje su ga posjećivali mnogi utjecajni i slavni. Među njima su britanski princ Andrew, bivši američki predsjednik Bill Clinton te aktualni Donald Trump... Milijarder Epstein uhićen je prije nekoliko mjeseci, a počinio je samoubojstvo u federalnom zatvoru prije desetak dana.

Fotografije s jahte na kojoj su Naomi i Virginia Roberts objavljene u britanskim tabloidima koji su zatim počeli preispitivati je li zaslužila nagradu za humanitarni rad u organizaciji Fashion For Relief, koju je osnovala.

"Šokirana sam člankom. Uvijek sam govorila da nisam svetica, ali neću biti zarobljenica svoje prošlosti. Moja humanitarna organizacija pomogla je mnogima i ne planiram stati. Tu nema nikakve taštine. Ovo je ubojstvo, potpuno je jednostrano jer me nitko nije kontaktirao i pitao za moju stranu priče", govori Naomi u videu koji je objavila na svom YouTube kanalu kao odgovor na tekst u Sunday Mailu.

Manekenka priznaje da je Epsteina poznavala, ali demantira da je znala išta o njegovim zločinima.

"Upoznao nas je moj tadašnji dečko Flavio na mom 31. rođendanu. Nisam imala pojma o njegovim ilegalnim aktivnostima. Imala sam posla sa seksualnim predatorima i, hvala bogu, ljude oko mene koji su me zaštitili. Stojim uz žrtve, one su doživotno oštećene ovime", rekla je Naomi.

Na kraju videa poručila je i kako je nevjerojatno da se nju optužuje za nešto samo zato što je poznavala Epsteina.

"Zastrašujući zaključak je da, ako negativne akcije vaših susjeda, kolega ili čak suradnika nekako i vas čine krivima, samo jer ste povezani, tada zaista živimo u jako zabrinjavajućim vremenima. Ovo utječe na sve nas. Pogrešno je, nepravedno i mora biti zaustavljeno", rekla je Naomi.

Što se tiče seksualnih predatora, Naomi je bila dobra i s Harveyjem Weinsteinom, holivudskim producentom koji je više od 30 godina seksualno napadao i iskorištavao žene i zbog kojeg je krenula akcija #MeToo.

Getty Images

Weinstein je bio gost na Naominom 40. rođendanu u hotelu na Azurnoj obali i često su se družili na drugim tulumima. Međutim, kad su na vidjelo izašla njegova zlostavljanja, Naomi je izjavila kako "nije bila iznenađena".

"Weinstein je obećao da će uplatiti novac za moju udrugu, ali ništa od toga nije ispoštovao. Sirijska djeca i izbjeglice su na gubitku zbog njega. Užasno. Kad sam čula za što ga optužuju, nisam se iznenadila. On je takav kakav je. Grozno", rekla je za GQ.

Naomi je i jedna od rijetkih top modela koja je svjedočila na Haaškom sudu za ratne zločine. Od bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora dobila je na poklon dijamante kojima je on financirao oružje i opremu za vojnike u građanskom ratu u Sierra Leoneu. Naomi je isprva demantirala da ih je uopće dobila, nije htjela doći u Haag, ali prijetili su joj zatvorom zbog ometanja pravde pa je ipak došla.

Rekla je i kako nije znala da su to tzv. krvavi dijamanti, ali da se bojala vratiti ih jer je čula da je Taylor ubio tisuće ljudi.

No, njezina odvjetnica ispričala je kako su Naomi i Taylor na večeri flertali te da joj je ona tijekom večeri rekla kako će joj ovaj "dati neke dijamante", dok je glumica Mia Farrow izjavila kako je čula da manekenka "očekuje golemi dijamant".

Liberijski diktator osuđen je na 50 godina zatvora u Haagu.

seksualno zlostavljanje

pedofilija

Harvey Weinstein

Naomi Campbell

Jeffrey Epstein

Charles Taylor

krvavi dijamanti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter