Život je na selu

Dosta im je bilo svega, i stresa i gradskog asfalta pa su ostavili sve kako bi pronašli mir u prirodi. Nikada nisu požalili


Ines Madunić
12.07.2019.14:00
Dosta im je bilo svega, i stresa i gradskog asfalta pa su ostavili sve kako bi pronašli mir u prirodi. Nikada nisu požalili
Damjan Tadić, Goran Sebelić, Željko Šop/Cropix

sažeto

Iz gradske vreve oni su pobjegli na selo i nikad nisu požalili


Ines Madunić
12.07.2019.14:00

Stres i užurbanost gradskog života nekima odgovara, dok drugima ipak više paše boravak u prirodi, na selu i manjim mjestima. Mnogi su slavni s naše scene napravili takve životne korake koji su ih zbližili s prirodom pa umjesto da trče za tramvajima, okopavaju vrtove i uzgajaju životinje.

Već godinama u svom miru tako živi jazz glazbenica Tamara Obrovac. Ona se iz Pule preselila u istarsko mjesto Svetvinčenat, gdje živi povučeno.

Goran Sebelić/Cropix

"Moji susjedi vele: 'Tebe ni ni viti ni čuti.' Kad sam dolazila, oni su vjerojatno mislili tko zna što će se tu događati, motat će se neki glazbenici, imat će tulume do pet ujutro... A kad ono, ja se s posla dovučem kući u neko nedoba, zaključam vrata i nema me tri dana na vidiku, osim što prčkam po vrtu. Šalu na stranu, za posao mi je jako važan mir u kojem živim. Selidba iz Pule na selo bila mi je najbolji potez u životu", rekla je Tamara.

Slično misli i njezin kolega Istrijan, Edi Maružin. Frontmen Gustafa s obitelji živi u selu Maružini u staroj kući djeda i bake koju je obnovio. Većinu radova sam je napravio s prijateljima. Jedan od razloga za preseljenje bila je domaća hrana.

"Na tržnici baš i ne kupujem otkad imam svoj polje. Nekad sam stalno kupovao, kako bi rekli Zagrepčani, kod svoje kumice, jer sam vjerovao da ima svježe i domaće. Dok jednog jutra nakon nastupa nisam došao na tržnicu oko pet ujutro, prije nego što se ribarnica otvorila, i vidio ispred tržnice veliki kamion s natpisom Velpro. Kumice su stajale u redu, a među njima i moja. Tada sam shvatio da ono što kupujem i nije sve domaće. I tako sam odlučio imati sve svoje", rekao je glazbenik. Strastveni je kuhar pa danas u svom vrtu uživa u domaćem povrću i začinima, a ima i životinje koje uzgaja.

Goran Sebelić/Cropix

"Tu osjećam korijenje, tu osjećam bolje zrak i nebo, a zemlja je moja. Dižem se i kad otvorim prozor vidim uvijek isto stablo, iste trave, iste životinje i s njima živim. Mirno i tiho, uz sudjelovanje neba i zemlje. Sviram, kuham i radim zemlju", kaže glazbenik.

Istrijani očito jako vole život na selu jer s obitelji u Orbanićima živi i Alen Vitasović.

"Živim na selu i baš mi je lijepo. Najljepši dani su mi na selu kad ne radim ništa i kad mi je mozak na paši. Dosta mi je više muzike, dajte mi plaću i penziju", rekao je u svom stilu Vitasović.

Glumica Marija Borić, odnedavno Jerneić, preselila se iz Zagreba u rodne Stubičke Toplice. Život na selu i posao u gradu izvrsno joj odgovaraju, svaki dan provodi u vrtu, radi zimnicu i uživa u većoj kvaliteti života.

"Dodir sa zemljom je terapeutski i izvrsno je to uzemljenje, nema bolje izmjene energije od one koja ti se događa u dodiru sa zemljom. Osim toga, sve što radiš na zemlji, sve plodove svog rada svakodnevno možeš vidjeti i to je izvrsno", rekla je Marija.

 
 
 
View this post on Instagram

• Berba 🍎🍏 za ocat • #lovenature #loveapple #opgboric #actrrsslife #actress #loveautumn #marapoljoprivrednica ❣

A post shared by Marija Jerneić (@maraboop) on Oct 7, 2018 at 1:42am PDT

Njezina kolegica Barbara Rocco otišla je živjeti na selo iako je prava Zagrepčanka, odrasla u gradu, a kaže da čak nije imala ni baku na selu.

"Cijela moja obitelj živi u centru Zagreba i to u stanovima, tako da do selidbe nisam imala pojma što znači živjeti u kući. Međutim, život uz komad zemlje i livadu na kojoj ispijaš jutarnju kavu mi se oduvijek činio kvalitetniji. Sada sam sigurna da je tako. Gdje god se okreneš za pet minuta si negdje u prirodi", kaže Barbara.

Poznate su već priče pjevačica Sanje Doležal i Ivane Banfić, koje su također život u gradu zamijenile onim na selu.

Sanja je preselila u Donji Zvečaj na Mrežnici, a Ivana je izabrala rijeku Kupu i živi blizu Siska.

"Nikada nisam požalila, ali lagala bih kad bih rekla da nije zahtjevno, nove su to stvari za nas. Primjerice, uzmimo grijanje. Prije bih samo stisnula gumb i sve bi bilo toplo u stanu. Sada moramo sami pripremiti drva, zapaliti peć, brinuti ako nam se zamrzne bunar. Treba rješavati stvari, život u prirodi ima neki svoj ciklus. Uza sve to, zaista je lijepo, živimo zdravo, liježemo rano, mirno je, budimo se s kokicama u pet ujutro, umjesto budilice. Za ovakav način života neki ljudi plaćaju fini novac, sve ne bi li se maknuli i odmorili od svakodnevice. Uostalom, grad mi ne nedostaje jer smo u okolici Siska, brzo smo u Zagrebu kada nam nešto treba", rekla je Ivana.

Sve prednosti života na selu jako dobro poznaje glumac Dušan Bućan, koji kaže kako mu je u gradu bilo beskrajno dosadno, a na selo je s djevojkom preselio nakon što je mjesec dana proveo na Aljasci. Sad tamo uzgaja konje, a imaju pse i mačke.

"Na selu sam naučio što su pravi, esencijalni problemi; pravi je problem kad padne snijeg i zatrpa te, a ti nemaš suhih drva da se zagriješ. Problem je kad dođeš doma i shvatiš da nemaš ništa za jesti, a zbog snijega ne možeš nigdje. Da se razumijemo, to je ono što sam ja odabrao - nisam tamo jer moram, nego zato što želim. Inspirira me ta ideja da se naučim preživjeti i da na kraju, ako me baciš bilo gdje na ovom planetu da ću se snaći. Meni je u gradu neopisivo dosadno. Osjećam se kao da sam u zatvorenoj košnici i sve mi se čini jako površno. Meni priroda daje ogromnu količinu adrenalina, ja sam na selu stalno u pokretu, od jutra do mraka, stalno nešto radim i u tome uživam", zaključio je Bućan.

Ivana Banfić

Sanja Doležal

Alen Vitasović

Dušan Bućan

život na selu

Marija Borić

barbara rocco

Tamara Obrovac

Edi Maružin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter