ONA JE IZNAD TOGA

Vanda Winter: ‘U 20 godina susrela sam se s površnim, teškim ljudima, kompetitivnostima i tuđim predrasudama‘

‘Još uvijek sam silno zaljubljena u svoj posao, mislim da sam ispod te fascinacije ostala čovjek koji uspješno balansira zadovoljstva i prioritete‘

Vanda Winter

 Nera Simic

U sklopu 71. Ljubljana Festivala Komedijin hit-mjuzikl "Ljepotica i zvijer" 3., 4., 6. i 7. srpnja gostuje na Križankama.

Prvi Disneyjev animirani film koji je prilagođen za izvedbu u obliku mjuzikla na Broadwayu, u domaćoj verziji, režiji i koreografiji Lea Mujića, pod glazbenim vodstvom Krešimira Batinića i Davora Kelića igra se na istom festivalu gdje 11. srpnja pjeva najčuvenija svjetska sopranistica Anna Netrebko, kontroverzna Ruskinja, a s njom i Željko Lučić koji je prije svjetskih pozornica radio na srpskoj željeznici. Glavne uloge u "Ljepotici" pjevaju Komedijina diva Vanda Winter i Igor Drvenkar, novi član Parnog Valjka.

U Ljubljanu također stiže posebna izvedba znamenite rock opere The Wall, prema albumu Pink Floyda iz 1979. godine, dok će u produkciji milanske Scale biti izveden balet, počevši s koreografijom "Suita Verdi" Manuela Legrisa, pa će slijediti elektronički ritmovi u koreografiji "Solitude Sometimes" Philippa Kratza, a večer će završiti "Labuđim jezerom" Rudolfa Nurejeva. U čitavom tom društvu svjetskih zvijezda naša glumica i pjevačica Vanda Winter slavi 20 godina karijere, počevši od svoje prve "Ljepotice i zvijeri" i uloge Belle za koju je dobila Nagradu hrvatskog glumišta, te debija u kazalištu Komedija u mjuziklu "Kosa".

image

‘Ljepotica i zvijer‘

Press

Malo je reći da joj se pritom sviđa rođendanska pozornica u Ljubljani.

- Rekla bih da je impresivna, s obzirom na šaroliki i izuzetno zanimljivi program i zapravo mi je najviše od svega žao što ga neću moći u cijelosti popratiti, kao gledateljica. Što se obljetnice tiče, "slavlje" je u ovom slučaju možda velika riječ, budući da znam kako neki veliki glumci i glumice nisu službeno proslavili i značajniji broj godina koje su posvetili sceni i kazalištu. Međutim, matematika kaže da se za mene u srpnju ove godine zatvara jedan krug koji je počeo kad su mi redatelj Vlado Štefančić i maestro Dinko Appelt 2003. godine dali, kako se kasnije ispostavilo važnu priliku u mjuziklu "Kosa" koji je, usput rečeno, istog ljeta također gostovao i na Križankama. I iako mi se na prvu čini da ta dvostruka dekada uopće ne ide uz mene i to kako se iznutra doživljavam, možda i nije loše suočiti se s njome, osvijestiti put koji sam prešla i odati mu svoje intimno priznanje. Predstava "Ljepotica i zvijer" koja je za mene bila formativna na tako mnogo nivoa, lijepo će se i u ovom kontekstu uklopiti u mapu uspomena. Zahvalna sam, jer tko zna, sudbina glumca je takva da možda kasnije u životu i za neke druge jubileje, neću imati priliku - ili privilegij - obilježiti iste igrajući na sceni, razmišlja Vanda Winter.

image

Vanda Winter

Nera Simic

Prema nekim ocjenama, "Ljepotica i zvijer" je najbolja predstava zagrebačke sezone na izmaku. Komedija ima više licenciranih mjuzikala, pa i rock operu, no u u uspjehu "Ljepotice i zvijeri" presudilo je ono što, kako kaže Vanda Winter, generalno presudi kad su Komedijine predstave u pitanju.

- Ključni su bili talentirani i posvećeni ljudi. Namjerno ne spominjem samo izvođače, jer mislim na sve sektore koji surađuju s ciljem što boljeg rezultata. Naravno, u pozadini je poznata Disneyeva "receptura" koja je zamišljena tako da malo koga ostavlja ravnodušnim, međutim, i nju treba i znati i moći iznijeti. Osim toga, kako se produkcijski uvjeti ne mogu mjeriti s drugim relevantnim europskim ili svjetskim kazališnim kućama, naši "mišići" su sve što nam preostaje i to s posebnim naglaskom na - srce! Publika to izgleda prepoznaje i cijeni i hvala joj na tome, kaže Vanda Winter koja je nedavno predstavila novi singl "Nađi nju", prepjev pjesme "Is it true", kako je objasnio autor pjesme Zvonimir Dusper Dus. Riječ je o minimalističkoj pjesmi, estetiziranom videu spota u kojem se pojavljuje prvakinja Baleta HNK Natalia Kosovac, Australka udana u Zagrebu.

Kako bismo nazvali vrstu glazbe kojom se glumica i pjevačica bavi izvan kazališnog posla, surađujući s izvrsnom suradnicom u spotu?

- Rekla bih da je to vrsta glazbe koja me pokreće fizički i emocionalno i to je, što se mene tiče sva definicija koju trebam! Obožavateljica sam naše primabalerine Natalije Kosovac. Prvi put sam je gledala prije više godina, međutim, potpuno me očarala u ulozi barunice Castelli i u baletu "Gospoda Glembajevi" koji je, kao i "Ljepoticu", potpisao Leo Mujić. Kad mi je Dus ponudio pjesmu i kad mi je izložio kako vidi tu "ljubav" o kojoj govori, utjelovljenu u tajanstvenu, senzualnu, nedodirljivu ženu koja virtuozno i slobodno pleše, u svojoj sam glavi imala samo Nataliu. Velika mi je čast što je pristala sudjelovati u videu koji je režirao Filip Dizdar i podijeliti s nama tu posebnu magiju koju kao umjetnica nosi u sebi. Jednako sam zahvalna Dusu! I naravno, Dallasu koji nas je sve skupa podržao pri realizaciji, nastavlja.

image

Vanda Winter

Nera Simic

Komedijin"Jesus Christ Superstar", veliki predpandemijski hit, dok je pozornica na Kaptolu zatvorena zbog obnove, igrao je u Pečuhu, Brnu i u Rijeci. U Zagrebu su, sjećamo se, uvijek bile stajaće ovacije na kraju.

- "Jesus Christ Superstar" imao je premijeru u proljeće 2019., međutim ubrzo mu je presudio lock down i otada se nije igrao. Obnovili smo ga u svibnju ove godine i to u riječkom HNK, gdje smo dvije večeri zaredom dupkom napunili gledalište i doživjeli ogromne ovacije. Isto se ponovilo i na pozornicama u Pečuhu i Brnu, gdje su aplauzi trajali i po 10 min. Bilo je nestvarno! Inače, taj komad razlog je zbog kojeg sam inicijalno zavoljela mjuzikl, pa mi zaigrati Mariju Magdalenu također predstavlja ispunjenje jednog intimnog sna tako velikog da ga se, budući da u očekivanjima od života nastojim biti realna, takoreći nisam usudila niti sanjati. Svaka solistička uloga ima alternaciju i svaki je solist vrijedan gledanja predstave iznova, a balet i zbor su, ukratko, veći od života!, ne može sakriti oduševljenje "Jesusom".

Tko je bolji Isus, Đani Stipaničev ili Filip Hozjak?

- Nema boljeg, samo drugačijeg! Đani je jedna vokalna sila koja ulogu Isusa nosi više od 20 godina i fascinantno mi je kako te izrazito zahtjevne songove još uvijek pjeva istom svježinom kao da je prvi put. Filipova osobnost je pak u njima osvijetlila neke nove nijanse, donio je ulozi jednu meni divnu nježnost, a istodobno nimalo ne zaostaje niti rasponom, ni snagom. Isto je s Judama Ervinom Baučićem i Fabijanom Pavlom Medvešekom, a tako je, kažu i s Renatom Sabljak i sa mnom u ulozi Marije Magdalene... Svi smo različiti, kaže Vanda Winter, preporučujući zapravo publici da "Jesusa" gleda najmanje dvaput.

Voli ljeto i ljetne pozornice, rođena je ljeti u kolovozu, pred Veliku Gospu. Komedijino"Velo misto" ide na Dubrovačke ljetne igre. Dakle Violeta se predstavlja na taraci tvrđave Revelin, a preadaptacije nose drugo ozračje i publiku...

- Nastojim se fokusirati na nove uvjete koji će neminovno utjecati na pojedine segmente predstave. Mi prije svega moramo misliti o svojem ulogu, jer samo će on u konačnici odlučiti o reakciji publike. Veseli me doduše što će mi Ivan Glowatzky koji u Ljepotici tumači ulogu Zvijeri, ponovno biti partner u ulozi Pegule – govori, napominjući da u Dubrovniku Komedija ima tri izvedbe: 22., 23. i 24. kolovoza, a probe i pripreme već su započeli.

image

Proba predstave ‘Velo misto‘

Neja Markicevic

Vanda Winter odrasla je u turopoljskom naselju Buševec koje gravitira Velikoj Gorici. U Komediju je došla 2003. kao vanjski suradnik. Od 2009. je zaposlena. 2002. je snimila duet s Dinom Dvornikom i to računa kao službeni debi na glazbenoj sceni. Prije toga je kao tinejdžerica nastupala u glazbenim tv emisijama Turbo Limach Show, Dok vrijeme prolazi i Klub seniora gdje je pjevala uz tadašnji Big band HRT-a.

Pored rada glumačkih i glazbenih angažmana u Komediji, sinkronizirala je crtiće (Bila je princeza Tiana u Princezi i žapcu" ili, recimo, "Dvina Malina u "Jagodici Bobici"), igrala u seriji "Stella", sudjelovala u prvoj sezoni "Tvoje lice zvuči poznato". Surađivala je s brojnim teatrima, među kojima su GK Trešnja, HNK Zagreb i Split, Kazalište Ulyssess, Kazalište Planet Art, Teatar Exit, GD Histrion, i dr. Kao vokalna solistica nastupala je s Orkestrom kazališta Komedija, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, zatim, Varaždinskim komornim orkestrom, Jazz orkestrom, Tamburaškim orkestrom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, orkestrom Oružanih snaga RH, te sa Zagrebačkom filharmonijom dvjema Nagradama hrvatskog glumišta.

image

Vanda Winter, novi singl

- Jedne godine sam godine bila i članica domaćeg stručnog žirija za Eurosong. Svake godine zbilja volim pogledati Eurosong, ali ne sanjam o toj vrsti pozornice. Čini mi se da se ljudi u Hrvatskoj previše nerviraju oko tog natjecanja i previše od njega očekuju. Iskreno, više od Eurosonga, bi me obradovao nastup u BBC - evoj seriji. BBC-ijeve serije obožavam, otkrit će san o televizijskom uspjehu.

U 20 godina, bilo je svega, neminovne hektičnosti u poslovnim emocijama i rezultatima.

image

Nera Stipičević, Filip Juričić, Vanda Winter, Ivan i Ana Magud, Ivan Glowatzky

Biljana Blivajs/Cropix

- Ovaj posao koji radim sigurno je jedan od, ako ne i najljepši posao na svijetu. Za nekoga tko voli život kao ja i zanimaju ga ljudi, ovaj posao je blagoslov, jer ti pruža mogućnost da kroz uloge i predstave proživiš ne samo svoj, nego višestruke živote i zaviriš u duše karakterima miljama udaljenima od svega što je tebi logično i blisko. Istodobno, izlagati sebe zna biti i vrlo bolno, jer kad se stvar ogoli do srži, glumac egzistencijalno ovisi o potvrdi koja mora doći u obliku aplauza ili konkretnije - poziva u novi projekt, što je uvijek izvana, dok su naša sredstva za rad - naša tijela i naše duše - vrlo osobni. I sve se to konstantno isprepliće. Nema točke smirenja, samo krajnosti i amplitude. Neću reći da u 20 godina učenja kako ovladati scenom, nisam doživjela i teške trenutke ili faze kad sam morala naučiti nadvladati odbijanje, površnost, neke teške karaktere, kompetitivnost, pa i predrasude, ali nikada nisam bila tip koji se takvim situacijama i pojavama prepušta. Još uvijek sam silno zaljubljena u svoj posao, mislim da sam ispod te fascinacije ostala čovjek koji uspješno balansira zadovoljstva i prioritete – zahvalna je što je u tome uspjela.

Vanda Winter je supruga nogometaša Ivana Parlova i majka malog Fabijana.

- U kinu gledam crtiće, čitam s djetetom dječje slikovnice i romane, a kad sve pozavršavam, na kraju dana mi ostane kapaciteta još jedino za tinejdžerske serije na Netflixu. Sve drugo bude mi prezahtjevno. (smijeh) Sad me, doduše, veseli treća sezona serije ‘Happy Valley‘ s fantastičnom Sarah Lancashire. U kazalištu sam gledala "Ledu" zagrebačkog HNK, Kerempuhovu predstavu "Kako druga polovica voli", te lutkarskog "Eru s onoga svijeta" u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Što se želja tiče, želim jedino zdravlje - sebi, obitelji, prijateljima, kolegama i osobito njihovoj djeci... ! Sve drugo je nadomjestivo, zaključuje Vanda Winter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:25