SKANDAL U PULI

Nakon zabrane cajki, oglasio se Duško Kuliš: ‘Uvedena je jedna vrsta cenzure. Napokon su skinuli lažnu masku humanosti‘

oglasio SE po prvi puta nakon skandala koji je izbio nakon što je gradonačelnik Pule zabranio gotovo rasprodani koncert narodnjačke glazbe

Dusko Kuliš

 Duje Klaric/Cropix

Sve prođe jednoga dana, pa će proći i ovo. Nitko nama ne može zabraniti da volimo ono što volimo i da slušamo ono što želimo - kaže Duško Kuliš koji se oglasio po prvi puta nakon famozne zabrane, odnosno skandala koji je izbio nakon što je gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio gotovo rasprodani koncert narodnjačke glazbe u pulskom Domu sportova, na kojem su trebali nastupiti Kuliš i prijatelji - Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović.

Na to su organizatori iz agencije Hiljadarka podnijeli tužbu Trgovačkom sudu u Pazinu protiv gradskog poduzeća Pula Sport, vlasnika i upravitelja dvorane, u kojoj su trebali nastupiti Duško Kuliš i prijatelji. Na sudu su kao nadoknadu za financijsku štetu tražili privremenu mjeru kojom bi se omogućilo održavanje koncerta 25. ožujka te kazali da bi u tom slučaju odustali od daljnjih postupaka, točnije od novčanih potraživanja. Međutim, sud je utvrdio da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za određivanje predložene privremene mjere o održavanju koncerta. Dok se čeka hoće li organizatori koncerta podići tužbu zbog naknade štete, o svemu se sada oglasio i Duško Kuliš koji kaže kako ga ovakva situacija nimalo ne čudi.

- Trideset i nešto godina u Lijepoj našoj stvari su postavljene tako da se, kad je u pitanju muzika, ne sluša glas naroda. Negirana je podjela na onu dobru i onu lošu muziku. Umjesto toga uvedena je jedna vrsta cenzure koja je kod mnogih uzrokovala nezadovoljstvo ponuđenim. U tome svemu, na našu radost, uspjeli smo u „ilegali“ ostati na nogama, dostojanstveni i ponosni na naše zajedničke muzičke vrijednosti - piše splitski glazbenik na Instagramu i nastavlja:

- U ovakvom je scenariju, kao šećer na kraju, po dobrom starom receptu „drž‘te lopova“ kompletnom jednom žanru osmišljena etiketa te je i kvaliteta i nekvaliteta strpana u isti, ironični naziv - cajke. E, pa ne ide to tako. Ima u našoj muzičkoj „banci podataka“ mnogo toga što zaslužuje respekt i poštovanje. Dok našim pjesmama nema mjesta u eteru HR radio i TV postaja, sistematično složene playliste vrte li se vrte, a tantijemi za pojedince dolaze li dolaze. Naravno, takva monotonija u eteru rezultirala je time da nas, koji nismo pristali na takvu vrstu mentalne muzičke higijene, ima dovoljno i da možemo napuniti dvorane. Eto tu nastade naš, nazovimo ga - problem. Da jesmo, da postojimo, dokaz je odaziv na naš nesuđeni koncert - ističe Kuliš, koji sve poziva da ‘stanu na loptu‘.

- Bez obzira na sve, spustimo loptu. Sve prođe jednoga dana, pa će proći i ovo. Nitko nama ne može zabraniti da volimo ono što volimo i da slušamo ono što želimo. Znam da se pitate kako je moguće da u članici EU, koja se kune u ljudska prava i slobode, u srcu demokracije, postoji i takvo nešto. Nažalost, postoji. Ima ipak i nešto dobro u svemu ovome. Dželat je napokon skinuo lažnu masku humanosti, tolerancije i demokratičnosti. Otvorio je za javnost tamnu stranu svog karaktera. I nemojte mu suditi, osudio je on sam sebe. Vrijeme će pokazati, a nadam se i izbori, na čijoj strani je istina i pravda - poručuje Duško Kuliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:35