KLARA PERICA (17)

Jedina naša manekenka koja unatoč pandemiji ima inozemni angažman: Posao sam našla u Grčkoj

Klara Perica (17): Milano, London i New York su stali, pa sam posao našla u Grčkoj. Ali tek nakon testa na covid-19
Klara Perica 
 Agencija Why Note Models

Klara Perica, Midikennov model, među prvim je našim manekenkama - u vremenu kada tempom i načinom života širom svijeta dirigira korona - koje su se imale prilike vratiti svom poslu. Sedamnaestogodišnja Zagrepčanka nalazi se u Grčkoj, gdje će provesti ukupno mjesec dana na snimanju kampanja i editorijala, a već tijekom svog prvog grčkog tjedna snimila je kampanju za grčki brend Nidodileda. Bio bi to veliki uspjeh i u “starom normalnom”, a u ovim novim vremenima ravno je trijumfu pošto je korona na koljena bacila i industriju mode.

- Modna industrija pogođena je epidemijom virusa korona na svakom zamislivom nivou - proizvodnja je stala, maloprodajni objekti su zatvoreni, a potražnja je drastično opala. To je dovelo do prave egzistencijalne krize modne industrije - rekao je nedavno Imran Ahmed, osnivač i generalni direktor Business of Fashion, vodeće internetske stranice za modu koja je sastavila izvještaj o utjecaju epidemije na modni biznis. Da je korona kobna za taj posao, potvrđuje i Robert Stambolija, iskusni modni booker iz Londona iza kojeg je dvadesetogodišnje iskustvo.

image
Klara Perica
Agencija Why Note Models

Veliki gubici

- Procjenjuje se da je naša najpoznatija i najuglednija agencija Midikenn zbog korone izgubila između 70.000 i 100.000 eura, a što se tiče svjetske razine, jako puno brendova je bankrotiralo kao i mnoge modne agencije koje nisu dobile pomoć od države ili imale financijsku strategiju u slučaju nenadanih okolnosti. Jedna od modnih agencija koja je bankrotirala u Londonu je Bookings agencija koja je radila više od dvadeset godina. Wilhelmina NY je spašena s dva milijuna dolara, paketom pomoći vlade zahvaljujući kojem nisu bankrotirali - kaže Stambolija, čovjek koji je u Londonu radio za agencije poput Nexta i Storma te stvarao modele od Olge Sherer, Ginte Lapine, Catherine Mcneil, Barbare Tomašić, Anje Rubik, Alexe Chung, Else Sylvane i Kinge Rajzak.

image
Klara Perica
Midikenn

Trenutno se s Klarom Pericom nalazi u Grčkoj, poštujući tako praksu agencije Midikenn da mlade i maloljetne djevojke nikad same ne putuju u bijeli svijet. A lijepa, 175 centimetara visoka Klara, učenica zagrebačke 13. gimnazije, počela je raditi sa šesnaest godina. Iza nje su već modni uspjesi u Milanu, Londonu, Parizu... U Hrvatskoj je snimala editorijale za Miss 7 s izvrsnom Mare Milin, Gloriju glam, Storybook, Super 1, Graziju i kampanju za Sopar collection svoje kolegice Helene Šopar. U inozemstvu je nosila revije za brendove poput Isabel Benenato, Dirk Bikkembergs i Alessandra Rich, kao i kampanje za Liu Jo i talijanski Marie Claire. Unatoč svemu tome, skromnu djevojku ovakvi uspjesi nisu opili, ističe Sayon Bangoura iz Midikenna. Klara voli modu, želi se time baviti, a odricanja koja su neminovna u svakom poslu za mladu Zagrepčanku ne predstavljaju nikakav teret.

image
Klara Perica

Novo normalno

Posao modela, naravno, zahtijeva i brojna putovanja, a ovo posljednje, u Grčku, Klara će pamtiti i kao prvi posjet toj zemlji, ali i kao svoje prvo inozemno putovanje u ozračju “nove normalnosti”. - U Grčku smo putovali avionom. Što se koronamjera tiče, u avionu su bile potrebne maske, nigdje se nije mjerila temperatura, a na ulazu u Grčku su nam besplatno radili test na covid koji je i Klari i meni bio negativan - priča Stambolija i otkriva kako su on i Klara u Ateni odsjeli u privatnom smještaju koji je u ovim, pandemijskim okolnostima sigurniji od hotelskog. Kako izgleda njihov radni dan u Grčkoj?

image
Klara Perica

- Ujutro ustajemo oko osam sati. Klara za doručak svako jutro jede čokolino. Nakon toga odlazimo na snimanje na kojem ona provede skoro cijeli dan. Ako nije na snimanju, onda idemo po kastinzima i, ako smo blizu neke znamenitosti, posjetimo je. Nakon završenog dana vraćamo se doma, vježbamo, večeramo i potom Klara odvoji vrijeme za svoje prijateljice i roditelje s kojima se čuje telefonski. Također, razgovaramo svaku večer kako bih joj ukazao na neke pogreške ili dobre stvari vezane za posao. A Sayon i ja svakodnevno prolazimo sve detalje vezane za nju - kaže Stambolija. Kakvi su Klarini dojmovi iz Grčke? - Grčka me oduševila, a unatoč ubrzanom poslovnom tempu imala sam prilike vidjeti agoru i akropolu koja me baš očarala - kaže Klara, koju pitamo je li imala prilike kušati neki grčki specijalitet i smije li uopće, radi vitke linije, jesti sve što poželi.

image
Klara Perica u Grčkoj
Privatna arhiva

Čeka se 2021.

- Smijem uživati u svim specijalitetima jer imam brz metabolizam, a i vježbam svaki dan. Također, svaki dan puno hodam od kastinga do kastinga, posla... i tako održavam kondiciju. Što se grčke hrane tiče, probala sam njihov lokalni riblji specijalitet za koji se ne mogu sjetiti kako se zove, ali je bio odličan - kaže 17-godišnjakinja kojoj modni znalci predviđaju sjajnu budućnost. A kakva je uopće budućnost mode u koronazbilji? - Sve ovisi o tržištima. Nažalost, glavna tržišta poput Londona, Milana, New Yorka i Pariza stagniraju, no nadam se da će se početkom sljedeće godine ponovno aktivirati - optimističan je Robert Stambolija.

image
Klara Perica
Midikenn
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:00