UTRKA ZA DORU

‘Jako sam zadovoljan. Imamo mnogo dobrih pjesama, a mislim da će se tri-četiri jako ‘potući‘ u finalu‘

‘Bilo je loših pjesama, ali i onih dobrih. U toj gužvi, u toj šumi svega, nakon 12 sati preslušavanja ne znaš više gdje ti je glava‘

Mia Negovetić; Mia Dimšić; Zdenka Kovačiček; Tina Vukov

 Ranko Suvar/Cropix; Tom Dubravec/Cropix; Matija Djanjesic/Cropix; Niksa Stipanicev/Cropix

Dvije Mije i jedna Tina u utrci za Doru, komentirali su obožavatelji Eurosonga na portalu eurosong.hr nakon što je HRT, po završetku natječaja i preslušavanju pristigle 184 skladbe, objavio kojih će se 14 pjesama i 4 rezerve u veljači natjecati za pobjedu na Dori, odnosno odlazak na Eurosong što će se u svibnju održati u Torinu.

Žiri koji je birao i odabrao činili su predstavnici HRT-a (Željko Mesar, Robert Urlić i Zlatko Turkalj), Hrvatskog društva skladatelja (Aljoša Šerić) i Hrvatske glazbene unije (Antonela Doko), a, kako sami kažu, taj zadatak nije bio lak.

- Bilo je loših pjesama, ali i onih dobrih. U toj gužvi, u toj šumi svega, nakon 12 sati preslušavanja ni ne znaš više gdje ti je glava, a gdje jedan drugi dio tijela, ali mislim da smo dobro izabrali. Izabrali smo jedino moguće - kazao je nakon žiriranja Šerić, s kojim se ne slaže Turkalj: - O, ne, ne ne! Jako sam zadovoljan. Imamo mnogo dobrih pjesama, a mislim da će se tri-četiri jako 'potući' u finalu - kaže on.

- Odmah smo se složili da imamo dvije pjesme koje sigurno ulaze u finalnu večer Dore, dok smo ostalih dvanaest odabrali nakon što smo prespavali i razmislili - rekao je Mesar, dok je Antonela Doko priznala da je nakon nekog vremena, slušajući sve uratke pristigle na natječaj, postala prezasićena glazbom:

- Morala sam napraviti pauzu, jer me sve živciralo, a kada sam navečer došla doma uživala sam u tišini - priznala je Doko, dok je Urlić naglasio da se Dore naposljetku pamte po dobrim pjesmama.

Koliko dobrih pjesama ćemo doista imati na Dori 2022 doznat ćemo u veljači, odnosno siječnju kada će novi urednik Dore Tomislav Štengl, kako je dao naslutiti, u eter pustiti isječke četrnaest skladbi koje konkuriraju na Dori. Javnost ih do tada, za razliku od žirija, neće čuti, no u kojem pravcu bi ova glazbena priča mogla ići može se pretpostaviti i po imenima izvođača i autora skladbi. Slijedom toga već se sada može najaviti kako će slijedeća Dora možda biti i glazbeno najraznovrsnija do sada, s mnogo iznenađenja.

Jedno od tih iznenađenja svakako je i prijavljivanje Mije Dimšić s autorskom pjesmom 'Guilty Pleasure', country baladom na engleskom jeziku.

- Poslala sam pjesmu koja već neko vrijeme stoji u ladici i jako mi je draga. Doru pratim odmalena i jednostavno mi se pjesma učinila savršenom za tu pozornicu. Veselim se ovom novom glazbenom iskustvu bez obzira na ishod - kaže Slavonka koja od countryja ne odustaje ni na Dori, a pobjedi li i ode na Eurosong, neće biti prva pjevačica koja je tamo nastupila s ovim glazbenim pravcem, jer su prije nje tim putem pošli Nizozemac Waylon koji je s pjesmom 'Outlaw in Em' na Eurosongu 2018. godine završio na 17. mjestu, njegov sunarodnjak Douwe Bob koji sa skladbom 'Slow Down' nije uspio ući u eurovizijsko finale 2016. godine, njemačka grupa Texas Ligthing koja je 2006. s pjesmom 'No, No, Never' bila na četrnaestom mjestu natjecanja, The Common Linnets iz Nizozemske koji su s 'Calm After the Storm' 2014. osvojili drugo mjesto na eurovizijskom natjecanju...

Na Doru po prvi put ide i Mila Elegović, koja se veseli nastupu s pjesmom 'Ljubav', a ne zamara se plasmanom, baš kao ni legendarna Zdenka Kovačiček, koja će nastupiti s pjesmom 'Stay on the Bright Side' i poslati poruku nade u ovim teškim vremenima.

Obožavatelji mnogo očekuju i od Mije Negovetić koja se ove godine na Dori pojavljuje četvrti puta zaredom, ovaj put, kako smo čuli, s baladom 'Forgive Me', kao i od Bernarde koja se s pjesmom 'Here For Love' natječe po treći puta na Dori.

Da je Dora sjajna prilika za promociju pjesme znaju i povratnici Elis Lovrić koja će pjevati 'No War', kći bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, Ella koja će nastupati sa skladbom 'If You Go Away', Eric koji je baš poput Elle na Dori bio lani, a sada pjeva 'I Found You', ToMa (kojeg smo također upoznali lani na Dori, a ove godine nastupa sa skladbom 'In The Darkness'), te Tina Vukov koja nakon glazbene stanke na Doru stiže s pjesmom 'Hideout'.

U veljači ćemo u Opatiji upoznati i neke sasvim nove mlade nade. Za početak, tu je Jessica Atlić McColgan zvana Jessa. Bivša pobjednica RTL-ovih 'Zvjezdica' rođena je u Bogoti u Kolumbiji. Jedno vrijeme s roditeljima je živjela u Velikoj Britaniji, a od svoje četvrte godine živi u Zadru i za sebe kaže da je Dalmatinka. Ona je nakon potpisivanja ugovora s izdavačkom kućom Dallas Records dobila priliku studirati na Pulse Collegeu u Irskoj (otkud joj dolazi otac), gdje je o glazbi učila s producentima koji su radili s U2, Edom Sheeranom, Hozierom... Nedavno je objavila singl 'Would You'.

I Marko Bošnjak pobjednik je dječjeg talent showa 'Pinkove zvezdice' na kojem je sudjelovao kao 12-godišnjak, a danas, šestgodina kasnije, na Dori će nastupiti s pjesmom 'Moli za nas' koju je za njega napisao Vlaho Arbulić.

- Iznimno sam sretan i zahvalan zbog ove prilike. Moj san još od malena je bio nastupiti na Eurosongu i drago mi je da sam korak bliže ka ostvarenju tog cilja - kazao je, kako mu tepaju, 'slavuj iz Rame' za Hercegovina.info.

Isti autorski tim koji stoji iza pjesme Marka Bošnjaka, stoji i iza pjesme nove glazbene nade Tije Miljanović. Ova 19-godišnja Zagrepčanka maturirala je u Gornjogradskoj gimnaziji u ovoj kalendarskoj godini, a prve glazbene korake napravila je u školi pjevanja. Putem Instagrama otkrio ju je producent i pjevač Vlaho Arbulić, koji za nju smatra kako može postati hrvatska H.E.R, piše portal eurosong.hr.

Na Dori će se s pjesmom 'Malo kasnije' pojaviti i Roko Vušković (27), kantautor i profesor glazbe u zagrebačkoj Glazbenoj školi Zlatka Balokovića. Glazbenim sladokuscima poznat je po hitovima 'Ne dam na nas' i 'Ima boljih', a nedavno je objavio i singl za pjesmu 'Ni u snovima'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:31