KRIZA MLADIH GODINA GALE SVILAN

'Dok žene i danas umiru zbog obrezivanja, čini mi se potpuno neprimjerenim kako društvo ne prihvaća moje dlake pod pazuhom. Nadam se da sam nekoga raspizdila'


Gala Svilan
14.01.2019.11:00
'Dok žene i danas umiru zbog obrezivanja, čini mi se potpuno neprimjerenim kako društvo ne prihvaća moje dlake pod pazuhom. Nadam se da sam nekoga raspizdila'
Ivana Nobilo/CROPIX

sažeto

Gala Svilan u svojoj tjednoj kolumni analizira feminizam novog doba


Gala Svilan
14.01.2019.11:00

Najgori su tekstovi koje morate započeti s disclaimerom. Najgori jer sama činjenica da nešto morate na početku napomenuti ukazuje na činjenicu da postoji problem u slobodi govora. Već unaprijed prepoznajete da je određena tema minsko polje. Znate onu poznatu: 'I ja imam prijatelje crnce, ali...'. Nekako slično ću i ja započeti ovaj tekst. I ja sam feministica... ALI imamo jedan veliki problem s feminizmom trećeg vala. Točnije feminizmom u zapadnom društvu. Danas trebate imati muda da bi otvoreno pisali o feminizmu. Bili muškarac ili žena. Nazivati se feministicom danas, za sobom vuče mnogo negativnih konotacija, ali smatram da smo si same uvelike krive za to.

via GIPHY

Sufražetkinje su se borile za egzistencijalne probleme, pravo glasa, pravo na imovinu, pravo nad djecom, da se na žene ne gleda kao na imovinu muškarca. Feminizam 21. stoljeća u bijelom, zapadnom društvu postao je pak svojevrsna karikatura prvog i drugog vala. Ova nova feministica zanimljivo je biće, slojevita tvorevina generacije Y i X s podsvjesnim osjećajem inferiornosti. Borba protiv ženskog obrezivanja, maloljetnih brakova, seksualnog ropstva pala je u drugi plan, a naslovnice i headlinere pune izrazi poput mansplaininga, ballroominga, mikro-mimike, brijanja nogu, strija i oslovljavanje Boga s 'Ona'. Feminizam trećeg vala u zapadnom, bijelom društvu sve se više svodi na borbu za superiornost, ne jednakost. Po današnjim urbanim djevojkama revolucija će se ostvariti live na Instagramu, kada Nicole Kidman Oscara preuzme natikačama umjesto u vratolomnim štiklama. Ono što je započelo kao križarski rat protiv istinskih predrasuda, pretvorilo se u želju za pozornost. Feminizam se pretvorio u self-help pokret. Znate li da je 39 milijuna žena i djevojčica u Indiji progutala tama zbog čedomorstva? Da samo 1 od 10 žena u Nigeriji zna čitati? Dok žene i dan danas umiru zbog obrezivanja, čini mi se potpuno neprimjerenim da zanovijetam kako društvo ne prihvaća moje dlake pod pazuhom ili 5 kilograma viška. Junački ćemo se zalagati za fat positive pokret, kako je pretilo tijelo lijepo, ali istovremeno se uvrijediti ako nam muškarac kaže da smo debele. Ako je debelo lijepo, čemu se onda djevojke vrijeđamo?

via GIPHY

Ono što nam nedostaje jest odgovornost. Odgovornost za svoje osobno ja, svoj život. Feminizam se danas pretvorio u pozitivnu diskriminaciju, gdje svaki put kada nam život pokaže zube, problem ćemo svrgnuti na druge. Žalimo se jer na poslu uvijek postoji jedan neandertalac koji nas kao ženu ne smatra dovoljno sposobnom? Postoje i muškarci koji zbog baby-facea na sastancima ne uspijevaju pridobiti autoritet. Je li to razlog za priču o neravnopravnosti mladolikih osoba? Ako se sutra nađete na brodu koji tone, hoćete li se kao žena ukrcati na zadnji čamac za spašavanje s ostatkom muškaraca? Ako se sutra uvede vojni rok, hoćete li prijaviti? Oko 90% smrtnosti na poslu, 80% samoubojstava i 60-80% beskućnika čine muškarci. Kada pričamo o nerealnim tjelesnim očekivanjima koje ženama nameće Victoria's Secret, zašto ne pričamo i o nerealnim očekivanjima koje stvaraju Men’s Health i Ryan Gosling? O činjenici da muškarac nikada ne smije pokazati osjećaje i suze?

via GIPHY

Cilj ovog nabrajanja nije izjednačiti muku muškaraca s onima žena. Niti vagati kome je teže u današnjem društvu, već naglasiti da smo u borbi za ženska prava zaboravili i na ona muška, ljudska. Izborile smo se za prava na papiru, sve ostalo, bilo da je riječ o profesionalnom usponu, našem tijelu, zadatak je na nama kao individuama, ne institucijama. Ako tvrdiš da znaš i možeš, divno. Danas nas nitko ne sprječava da upišemo fakultete, zaposlimo se i dokažemo suprotno. Nemoj kukati da je svijet nepravedan i okrutan, to je realnost i muškaraca i žena. Jedan realan problem zapadnog feminizma možda bi bio nejednakost plaća, iako ni ta informacija nije toliko crno-bijela kako se predstavlja u medijima. Statistika ima dva lica, rezultati se uvijek mogu predstaviti u našu korist. U javnosti se već dižu valovi oko ove polemike, koliko je podatak pojednostavljen, jesu li predstavljene sve relevantne činjenice. (Ovo pitanje je kompleksno, pa bih vas uputila da sami o tome donesete mišljenje. Internet je divna stvar, tako da - start googling.) 'That statistic doesn’t take into account a lot of choices that women and men make, years of experience and hours worked.'

Čak i da taj podatak jest crno-bijela istina, hoćemo li jednako tako biti glase jer muškarac ne može lako naći posao kao babysitter ili teta u vrtiću? Što muške medicinske tete teže uspijevaju u karijeri? Postoji nejednakost i unutar samih struka. Netko tko je krv pišao na studiju medicine zarađivat će manje od konobara s bakšišem. Je li to pravedno? Nije. Ali niste Alisa u Zemlji Čudesa. Stisnite zube i dokažite suprotno. Osim ako ne želite biti Alisa u Zemlji socijalizma. Treba razlikovati seksizam od kapitalizma i voditi individualnu revoluciju. Riječ je o osobnim ciljevima i driveu.

via GIPHY

Umjesto na Instagram #hashtagove, feminizam 21. stoljeća u potpunosti bi se trebao fokusirati na žene u zemljama trećeg svijeta i na LGBT prava. Sve ostalo, od mansplaininga, kostima Wonder Women do body positive pokreta, samo izruguje sve do sada postignuto u povijesti ženske revolucije. (Među zemljama trećeg svijeta očito pripada i Hrvatska, barem koliko je suditi nakon Istanbulske konvencije i prava na pobačaj).Zato danas kada me pitaju smatram li se feministicom, radije ću kazati kako sam humanist. Čovjek primaran, a spol sekundaran.'“The truth will set you free, but first it will piss you off.' Nadam se da sam i ja ovim tekstom nekoga raspizdila.

Scena kolumna

Gala Svilan

newsletter

Prijavite se na Newsletter