Kako je droga stigla u Jugoslaviju?

Obožavana glumica preminula je navodno okružena rabljenim špricama. Djeca moćnika stvorila su novi val, no heroin ih je pojeo


Barbara Marinović
03.02.2019.17:00
Obožavana glumica preminula je navodno okružena rabljenim špricama. Djeca moćnika stvorila su novi val, no heroin ih je pojeo
Foto: Facebook/Youtube

sažeto

Bili su pripadnici višeg srednjeg sloja, mlada i obrazovana ekipa koja se izvan svog stvaralaštva 'ubijala' opijatima


Barbara Marinović
03.02.2019.17:00

'Kao klinac, od 16. do 18. godine u mozak sam uvaljao toliko LSD-a da moj mozak nikad nakon toga nije radio ljudski', govorio je svojedobno Goran Bregović. Jedan je od onih koji nikada nisu skrivali eksperimente s drogama, bilo je to takvo vrijeme, a zabranjene supstance dio imidža i kreativnog procesa. Svjedoče brojni izvođači da su proces stvaranja glazbe najrađe radili uz narkotike u studiju. Problema s opijatima ima je i Tifa, koji se izvukao uz veliku pomoć pokojnog Davorina Popovića. O problemima s opijatima otvoreno je više puta pričao Srđan Gojković Gile, frontmen Električnog orgazma. Prije četiri godine u intervjuu za Nacional Gile je tako rekao da je droga bila dio odrastanja te generacije. Ukratko je tako legendarni glazbenik iznio sukus svega onoga što se događalo tih ludih godina.

Predmet obožavanja

A kako se sve to dogodilo, kako je u bivšu Jugoslaviju procvatom rock i punk scene stigla droga? Novi val stigao je krajem 70-ih godina na područje bivše države. Nakon pojave i dominacije Olivera Mandića stigli su i bendovi novog vala - Šarlo Akrobata, Idoli, Električni orgazam, Azra, Haustor, Film, Prljavo kazalište, Pankrti. Do današnjeg dana smatra se taj period najljepšim i zlatnim periodom glazbe jugoslavenske glazbe, a izvođači su i danas svojevrsni kult i predmet obožavanja. Veliko je poštovanje koje i nove generacije prema njima osjećaju.

Kako i ne bi? Mijenjali su glazbenu scenu, unosili nešto nepoznato i novo, a oglašavali su se i po društvenim pitanjima. Buntovnici su osamdesetih planuli, popularnih bendova i koncerata bilo je u svakoj državi i većem gradu. Iznimno plodno razdoblje stvaranja i koncerata donosilo je polako i nove trendove, koji su već sedamdesetih eksperimentirali s LSD-jem, marihuanom i inim supstancama.

Procvat kriminala i otvoren put heroinu

No, problema s onim teškim ovisnostima koje su u konačnici i uzele nekoliko života, nije bilo do kraja osamdesetih i devedesetih - koje su u svakom smislu označile kraj. Kraj nevinosti, veselja, srećom obojenih osamdesetih. Turobna atmosfera rata, neimaština i procvat kriminala otvorili su puteve heroinu.

Onaj pravi rock koji se sluša i danas, prezentirali su osamdesetih u Jugoslaviji sinovi oficira. Utjecajni dobrostojeći klinci, urbana, gradska djeca postala su polako zaštitna lica novog perioda. Bora Đorđević, Johnny Štulić, Bregović, Milan Mladenović, Bajaga...

I izvan tog svijeta funkcionerske, imućnije djece, događalo se nešto dobro u glazbenom smislu. Svakako ne u onom drugom, u kojem je dio perspektivne i imućne ekipe tonuo u pakao droge. Neke od priča heroja novovalne scene - ne samo glazbene, već i dramske, toliko je traumatičan da se prepričava i danas. Heroin, koji se polako i podmuklo uvukao osamdesetih i devedesetih u društvo, oduzeo im je život, nekima doslovno, drugima preneseno.

Sablasna priča o Megi

Sablasna je priča o Margiti Stefanović, članici legendarnog EKV-a, benda koji kao da je nadvio oblak prokletstva nad svoje članove. Svi su preminuli nesretni, mladi i teško oštećeni. Margita se drogirala otkako je bend postojao, samo što se su u početku bile u pitanju lakše droge, one koje nisu remetile još uvijek njezinu karizmu, izgled, ljepotu. No, kada se jednom navukla na heroin, izlaska nije bilo. Ovisnost ju je, s ostalim životnim i mentalnim demonima, odvela na put bez povratka. Nosila je virus HIV-a, završila u prihvatilištu za beskućnike, a na kraju preminula u jesen 2002. godine. Iako rođena u imućnoj obitelji kao jedinica, nakon smrti oca Margita je imovinu povoljno prodala i ostala bez svega. Bila je talentirana i obožavana. No, ovisnost je bila jača i Margita je u dobi od 43 godine preminula.

Princ underground scene

Iz istog benda i ekipe potekao je i Ivica Vdović Vd, navodno osamdesetih prva službeno registrirana HIV pozitivna osoba u Jugoslaviji. Preminuo je u dobi od 31 godinu od AIDS-a. Problemi s drogom navodno su doveli do bolesti, koju Vd nije skrivao ni od koga. Tada nepoznata bolest stigmatizirala je voljenog glazbenika i svi su mu u Beogradu okrenuli leđa. Tada je njegova bliska prijateljica Sonja Savić, kako je govorila kasnije, zamrzila taj grad.

Tragična priča Sonje Savić

A tragična je jako i priča Sonje Savić, glumice koja je bila pravo čudo od djeteta i obilježila je radom ex yu scenu, onu dramsku. Već je s 21 godinu uspjela diplomirati na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Početkom osamdesetih njezino vrijeme je stiglo, snimala je puno i kvalitetno. Obilježila je tu urbanu scenu osamdesetih i pripadala joj je punopravno. No, onda je počeo rat, s kojim se Sonja nije mirila. Napustila je Srbiju i preselila u Sloveniju. Angažmana za nju više nije bilo, a heroinska ovisnost uzimala je danak. Skončala je na kraju u svom beogradskom stanu, na madracu koji je navodno bio okružen rabljenim špricama. Predozirala se heroinom.

Goran Bregović

Sonja Savić

ivica vdovic vd

Margita Stefanović

Srđan Gojković Gile

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter