Misteriozna Senidah

Diva je koju prozivaju da radi urbani turbo folk, ona priznaje da voli Merlina i Karleušu, ali privatni život skriva od svih


Ines Madunić
07.08.2019.11:00
Diva je koju prozivaju da radi urbani turbo folk, ona priznaje da voli Merlina i Karleušu, ali privatni život skriva od svih
Sea Star festival

sažeto

Senidah je već neko vrijeme jedna od najvećih zvijezda regije


Ines Madunić
07.08.2019.11:00

"Pa to su cajke", šokirano su govorili neki prolaznici na ovogodišnjem Exitu u prolazu pored Fusion stejdža dok je svoje stvari izvodila ekipa iz Bassivity Digitala. Jedna od njih bila je i Senidah.

Prvo je bila "Slađana", zatim "Belo" pa "Bez tebe", a onda je zakucala s "Mišićima". Senidah je glazbena senzacija iz Slovenije koja je u posljednjih godinu i pol osvojila cijelu regiju specifičnim r&b zvukom. Dosad je objavila jedan album, "Bez tebe". 

Pravim imenom Senida Hajdarpašić, Slovenka je koja je glazbenu karijeru započela prije deset godina u bendu Muff, a tek nedavno krenula je u solo vode.

Njezini su roditelji porijeklom iz Crne Gore, a ona pjeva na srpskom, a iako se o njoj govori već gotovo dvije godine, o privatnom životu ne znamo puno.

Senidah ne otkriva mnogo. Prvi misterij bilo je značenje pjesme "Slađana" - tko je ona nije baš jasno iz teksta pjesme koji je prilično zbunjujuć.

"Skriva jednu jaku osobu koja se, kao i svi, ponekad izgubi iako se čini da joj nitko ništa ne može", rekla je svojedobno glazbenica. Zapravo, "Slađana" je sleng za speed.

Ovu 34-godišnjakinju često, kao što smo napomenuli na početku teksta, prozivaju da radi "urbani turbo folk", no ona se na to nije previše obazirala.

"To nije moj đir, u stvari moj vibe, ali nemam ništa protiv ako to ljudi rade, stvaraju neku kombinaciju i to raju privuče. Puno se radi na klupskoj muzici, gdje se možda lijepo zarađuje, ali i narod to voli i ako je tako, super, to nikako ne utječe na moje stvaranje", rekla je za Vice o trap narodnjacima koji su u cijeloj regiji jako popularni.

Ipak se njezina glazba prvenstveno svrstava u r&b, a za hit "Slađana" dobila je ove godine MAC nagradu za najbolju hip hop pjesmu.

Možda najbolji dokaz kako smo laki na okidaču kad nešto domaće/regionalno treba proglasiti "cajkom" njezina je pjesma "Ride", zasad jedina koju je snimila na engleskom. U istom, specifičnom stilu, ali američki ili britanski r&b nikad ne bismo proglasili turbo folkom - samo je važno da je na engleskom. 

Senidah ipak priznaje da protiv narodnjaka kao takvih nema ništa protiv i kaže da sluša sve glazbene žanrove.

"Družim se s ljudima kojima su roditelji iz raznih krajeva Jugoslavije. Moji su iz Crne Gore, tamo sam išla dva puta godišnje. Slušam Merlina, Cecu, Karleušu, gledam filmove... Merlin mi je stvarno puno dao kao glazbenik i kao duša koju osjećam. Ne želim da se to protumači da ga time pozivam za suradnju jer inače ne želim smetati ljudima. Ako nam je suđeno, srest ćemo se", rekla je.

Što se tiče suradnje s nekima na turbo folk sceni, kaže da o tome nije razmišljala.

"Ima puno narodnjaka koji mi se sviđaju, ali nisam još uopće razmišljala o tome, prvo hoću napraviti nešto samo svoje, a poslije možemo razmišljati o svemu ostalom", rekla je.

Osim po glazbi, poznata je i po prepoznatljivom stilu koji se ocrtava u njezinim spotovima. Estetika dive u prvom je planu; predimenzionirane bunde i pernate jakne, velike naočale i hoop naušnice, jaka šminka i puno muškaraca oko nje.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Senidah (@senida_h) on Apr 13, 2019 at 2:50am PDT

Što se tiče njezinog privatnog života, o njemu ne znamo praktički ništa, osim da živi na relaciji Ljubljana-Beograd. O ljubavi - samo teoretski.

"Možda bih se složila s Amy Winehouse, koja je pjevala 'ljubav je izgubljena igra'. Ali, da ne budemo toliko pesimistični, ljubav bi trebala biti, prema meni, nešto što ne prestaje, jako osjećanje koje pruža samo pozitivu", rekla je.

pjevačica

hip hop

r'n'b

Senidah

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter