Sve o dolasku bogova rapa

Direktor Exita nam otkriva: Kako smo oteli Wu-Tang Clan i uvjerili ih da dođu u Umag


Ines Madunić
17.05.2019.08:00
Direktor Exita nam otkriva: Kako smo oteli Wu-Tang Clan i uvjerili ih da dođu u Umag
Profimedia

sažeto

Najveća hip hop grupa na svijetu dolazi na svoj jedini nastup u ovom dijelu Europe na Sea Star festival u Umagu, a mi smo saznali sve o tome kako je nastup dogovoren


Ines Madunić
17.05.2019.08:00

Festivalska sezona samo što nije krenula, a i vremenska prognoza poboljšava se i potvrđuje nam da je ljeto pred vratima. Idućeg se vikenda, 24. i 25. svibnja, u Umagu održava treći po redu Sea Star Festival, "brat" novosadskog Exita koji je donio osvježenje na domaćoj festivalskoj sceni. Ljeto počinje vikendom u laguni Stella Maris, a ove godine lineup je najjači dosad.

Najveće ime festivala svakako je Wu Tang Clan, najveća hip hop grupa svih vremena koja je devedesetih pomicala granice žanra. Prodali su više od 40 milijuna ploča, njihov debi album iz 1993. godine jedan je od najvažnijih izdanja u povijesti hip hopa, a njihov je utjecaj vidljiv i danas, kad su još relevantni. U petak, 17. svibnja objavljuju i novi album, a krenuli su na turneju "Bogovi rapa".

Wu-Tangu ovo nije prvi nastup u Hrvatskoj, ali je jedan od najznačajnijih ove godine ne samo u našoj zemlji, nego i u ovom dijelu Europe. Također, nagađa se da će im ovo biti posljednja turneja u punom sastavu pa bi bila šteta propustiti ga. Publika je to već prepoznala pa se ulaznice prodaju jako brzo i gotovo je sigurno da će festival biti rasprodan.

"Wu-Tang Clan je najveća hip hop grupa svih vremena i činjenica da će njihov nastup na Sea Staru biti jedini za cijelu Središnju, Južnu i Istočnu Europu je veliki ekskluzivitet. U Istri očekujemo desetine tisuća fanova iz brojnih europskih zemalja koje nije obuhvatila njihova ovogodišnja 'Bogovi repa' turneja, u okviru koje obilježavaju 25 godina od izlaska možda i najutjecajnijeg hip hop albuma ikada – 'Enter the Wu-Tang (36 Chambers)'. Potvrdu njihove veličine dao je nedavno i grad New York, koji je ovim zvijezdama posvetio ne jednu ulicu, već cijeli kvart, tako da sada nekoliko ulica koje čine Park Hill, četvrt njujorškog Staten Islanda, od sada službeno nose ime 'Wu-Tang District' u njihovu čast. Mi u timu imamo puno fanova ovog sastava i iskreno - jedva čekamo da počne ovogodišnji Sea Star festival", rekao nam je Dušan Kovačević, direktor i jedan od osnivača Exita.

Dovesti tako značajnog izvođača na hrvatsku obalu nije nimalo lako, čak ni organizatorima Exita koji već 19 godina u Novom Sadu imaju jedan od najboljih festivala u Europi.

Promo

Naime, europski dio turneje ograničili su na desetak koncerata u Velikoj Britaniji, Irskoj te Zapadnoj i Sjevernoj Europi, no napravili su iznimku i skrenuli više od 2000 kilometara južno.

"Može se reći da smo ih doslovno oteli na ruti između Stockholma i Helsinkija. Nazvao sam njihovog agenta i objasnio da im je puno bolje da tih nekoliko dana između dva koncerta provedu na sunčanom Jadranu nego u skandinavskoj hladnoći i uz put prirede na Sea Staru, vjerujemo, najbolji koncert na cijeloj turneji. Pregovori su trajali jako dugo jer je planirana turneja bila fokusirana na države Zapadne i Sjeverne Europe i oni uopće nisu planirali dolaziti u naše krajeve. Međutim, naši argumenti su bili jako uvjerljivi, tako da smo popisu europskih metropola koje se nalaze na ovoj turneji, poput Londona, Berlina, Pariza i Amsterdama, uspjeli dodati i Umag", kaže Kovačević.

Pregovori su trajali sedam mjeseci, a organizatori nisu odustajali od toga da cijene ulaznice ne odu u nebo, nego da budu prilagođene domaćoj i regionalnoj publici.
Kovačević nam je prošle godine pričao o tome zašto je cijeloj Exit obitelji važno raditi festivale upravo za domaću publiku.

"I kad kažem domaća, mislim na regionalnu publiku, a to se odnosi i na Exit i sve naše druge festivale. Mi smo bili u opasnosti da se pretvorimo u proizvod za Britance, jedne godine došlo ih je 12.000, ali uspjeli smo se izvući od toga. Domaća publika je temelj na kojima gradimo sve, a stranci su uvijek dobrodošli jer oni često mogu platiti viši cjenovni rang karata, što nam omogućuje da dovedemo neke veće izvođače", istaknuo je Kovačević.

A kad se radi na takvoj razini kao što je Wu-Tang Clan, stvari postaju ozbiljnije kad dođe do tehničkih detalja. Zato je glavna pozornica Sea Stara ove godine još bolja i kvalitetnija, a produkcija je na razini glavnih stejdževa Exita.

Kovačević nam objašnjava i kako u pregovorima s takvim zvijezdama treba biti fleksibilan te razumjeti njihove i želje njihovih agenata.

"Wu-Tang Clanu, npr. nije dolazila u obzir opcija da putuju redovnim linijama od Skandinavije do Hrvatske. Zato smo im omogućili luksuzni VIP privatni jet kakvih u svijetu ima svega nekoliko stotina, s preko 50 mjesta u biznis klasi, predviđen za potrebe posebnih klijenata, s vrhunskom udobnošću i uslugom. Ono što još ne znaju je da će se u potpunosti zaljubiti u Istru te da neće željeti otići", zaključuje Kovačević. 

glazbeni festival

hip hop

Sea Star Festival

Wu Tang Clan

Dušan Kovačević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter