Glumci koji su toliko dobri

Desetak minuta na ekranu bilo im je dovoljno da osvoje Oscara


Ines Madunić
30.09.2017.19:30
Desetak minuta na ekranu bilo im je dovoljno da osvoje Oscara
Reuters

sažeto

Najveća je to čast za glumce kad osvoje Oscara, ali ne mora značiti da su bili u cijelom filmu


Ines Madunić
30.09.2017.19:30

Trepnite i promaknut će vam - neki su glumci i glumice sasvim zasluženo dobili Oscar za najbolju sporednu ulogu, ali u filmu su se pojavili vrlo kratko. Neki su uspjeli dogurati do otprilike pola sata dok je nekima bilo dovoljno desetak minuta. Dokaz je to samo da ne postoje malene uloge, jer oni koji su dali sve od sebe na kraju su bili nagrađeni zlatnim kipićem. 

Anne Hathaway - Jadnici

Kako je i sama kasnije rekla, uloga Fantine u "Jadnicima" potpuno ju je fizički i psihički iscrpila. Njezin Oscar za najbolju sporednu glumicu svakako je zaslužen, ali u cijelom filmu ona se pojavljuje u samo 15 minuta.

Judi Dench - Zaljubljeni Shakespeare

Genijalna engleska glumica u hitu iz 1999. glumila je kraljicu Elizabetu I. Na ekranu je bila ukupno osam minuta, i to je bilo dovoljno Akademiji da joj daju Oscar.

Anthony Hopkins - Kad jaganjci utihnu

Samo 24 minute pojavljuje se Hannibal Lecter na ekranu, ali svi znamo da je Anthony Hopkins zaslužio Oscara. Jedan je od najjezivijih filmskih negativaca svih vremena.

Penelope Cruz - Vicky Cristina Barcelona

Španjolska glumica u Allenovom "Vicky Cristina Barcelona" igrala je problematičnu Mariju Elenu, a 15-ak minuta na ekranu bilo je dovoljno da postane prva španjolska glumica koja je osvojila prestižnog Oscara.

Nicole Kidman - Sati

Nicole je stavila prostetički nos i dobila Oscara za ulogu Virginije Woolf u "Satima", u kojima je glumila s Meryl Streep i Julianne Moore. Na ekranu je bila manje od pola sata, točnije 28 minuta.

Jared Leto - Dallas Buyers Club

Svi su hvalili izvedbu Jareda Leta koji je glumio transrodnu Raylon. U konačnoj verziji filma pojavljuje se 21 minutu. Opet - sasvim dovoljno za Oscara za sporednu ulogu 2009. godine.

Beatrice Straight - Network

U filmu iz 1976. godine Beatrice Straight glumi ženu koja saznaje da je muž vara. Scena traje nešto duže od pet minuta, a za odličnu izvedbu nagradili su je Oscarom.

Ingrid Bergman - Ubojstvo u Orient Expressu

Legendarna glumica Ingrid Bergman osvojila je svoj treći Oscar za ulogu Grete Ohlsson u kultnom filmu iz 1974. godine. Njezin lik jedva priča engleski i pojavljuje se samo u jednoj sceni koja traje oko pet minuta.

Alan Arkin - Mala Miss Amerike

U genijalnom filmu iz 2007. djeda je glumio Alan Arkin, i to ukupno 15-ak minuta. Akademiji se tako svidjela njegova izvedba da je dobio Oscara. Sasvim zasluženo.

star vibes

film

glumci

Nicole Kidman

Oscar

Penelope Cruz

Jared Leto

Anne Hathaway

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter