Stravično svjedočenje Cosbyjeve žrtve

'Osjećala sam njegove dodire, ali nisam se mogla pomaknuti. Bila sam paralizirana'


Ines Madunić
07.06.2017.14:10
'Osjećala sam njegove dodire, ali nisam se mogla pomaknuti. Bila sam paralizirana'
Reuters

sažeto

Andrea Constand jedina je žrtva komičara Billa Cosbyja koja ga je uspjela tužiti za seksualni napad


Ines Madunić
07.06.2017.14:10

Drugi dan suđenja komičara Billa Cosbyja (79) svjedočila je Andrea Constand, žrtva seksualnog napada. Constand je bivša trenerica košarkaškog tima sveučilišta Temple, čiji je donator bio Cosby. Komičar i glumac zlostavljao ju je 2004. godine u svojoj vili u Pennsylvaniji.

"Više puta susreli smo se na sveučilištu, a on se jako počeo interesirati za košarkaški tim. Pozivao me na večere, a jednu večer odlučila sam otići kod njega jer sam mislila da ćemo razgovarati o mojoj karijeri", rekla je Constand na sudu u Montgomeryju u utorak. Ispričala je kako joj je dao tri plave tablete i rekao joj da ih popije.

"Uzmi ih, neće ti biti ništa, samo ćeš se opustiti", rekao joj je i natjerao je da ih popije. Nakon dvadeset minuta osjećala je da joj se vid muti te da je jako slaba.

"Ustali smo i shvatila sam da ne mogu stajati na nogama. Počela sam paničariti. Uhvatio me pod ruku i odveo do kauča gdje me polegao na lijevi bok. Legao je iza mene. Ja sam stalno bila između jave i sna, padala sam u nesvijest i budila se. Osjetila sam da me dira po grudima, a ruka mu je bila u mojoj vagini. Moju ruku stavio je na svoj penis i pomicao ju. Nisam se mogla pomaknuti, bila sam paralizirana. U glavi sam pokušavala pomaknuti ruke i noge, ali nisam mogla, kao da sam bila zaleđena. Nisam se mogla braniti, ali htjela sam da prestane", ispričala je Constand dok joj je glas pucao. Bill Cosby slušao je njezino svjedočenje sa smiješkom na licu.

Profimedia

Constand je izjavila kako se bojala prijaviti ga te nikom nije rekla što se dogodilo. Za dva mjeseca preselila se u Kanadu, no godinu dana poslije sve je rekla svojoj majci.
"Ona ga je odlučila konfrontirati i zajedno smo ga nazvale. Rekla sam sve čega se sjećam od te večeri, a on se ispričao meni i mojoj majci. Rekao je da se ne sjeća koje tablete mi je dao, ali da će pogledati svoje lijekove na recept pa će nam javiti naknadno. Također je rekao mojoj majci da misli da sam doživjela orgazam", ispričala je Constand. Njezino svjedočenje potvrdio je kanadski detektiv kojem je prijavila seksualni napad.

Andrea Constand jedna je od skoro 60 žena koje su optužile Billa Cosbyja za seksualni napad, svi su se dogodili na sličan način - Cosby bi im bez njihovog znanja dao tablete od kojih bi se onesvijestile, a onda bi ih napao. Prvi su se napadi dogodili još 70-ih. Većina je otišla u zastaru, a mnoge ga nikad nisu službeno prijavile. Iako je prvo nijekao da se ijedan napad dogodio, Cosby je kasnije na saslušanju priznao da je ponekad koristio opijate prije seksa s djevojkama, ali da je sve bilo uz njihov pristanak. Constand je jedina čiji je slučaj došao do suda. Suđenje bi trebalo trajati dva tjedna, a ako ga porota proglasi krivim, komičar bi mogao dobiti do 10 godina zatvora.

napad

seksualno zlostavljanje

suđenje

silovanje

Bill Cosby

Andrea Constand

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter