Jesmo li spremni ovo ponoviti za Vatrene?

Da vam srce iskoči! Pogledajte kakvo ludilo je Hrvatska pripremila generaciji '98., a potom i Ivaniševiću te Janici Kostelić


Barbara Marinović
11.07.2018.16:05
Da vam srce iskoči! Pogledajte kakvo ludilo je Hrvatska pripremila generaciji '98., a potom i Ivaniševiću te Janici Kostelić
CROPIX

sažeto

Ludilo kakvo samo Hrvati mogu spremiti. Pogledajte koliko puta smo dokazali kakvo srce imamo, ovo nema nigdje


Barbara Marinović
11.07.2018.16:05

'Na današnji dan prije 20 godina pobijedili smo Nizozemsku na Svjetskom prvenstvu i osvojili rteće mjesto. Ovo je doček Hrvatske nogometne reprezentacije '98. Gledajući sad ovaj snimak, osjećam čast i ponos što su izabrali 'Djevojku sa sela' za njihovu himnu. Večeras svim srcem uz Vatrene, uz želju da ih dočekamo kao svjetske prvake, koje god mjesto osvojili. Bravo momci, vi ste ponos naše zemlje, idemo Hrvatska', poručila je na Instagramu Severina našim reprezentativcima. Prisjetila se, usto, lude atmosfere koja je vladala na dočeku Vatrenih nakon osvajanja bronačne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Dečki su dočekani kao nacionalni heroji na zagrebačkom Trgu Francuske republike, a Severini su ukazali te godine posebnu čast jer je upravo njezin singl 'Djevojka sa sela' bila himna reprezentacije. Dok su dečki oko Severine plesali i pljeskali, mikrofona se uhvatio Igor Štimac, koji je cijelo vrijeme pjevao. Osjećaj ponosa, zajedništva, sreće - ovi prizori diraju do suza.

Nije Severina jedina koja je pjevala dečkima, bila je uz Vatrene još jedna blistava zvijezda. Obožavana Doris Dragović popela se na stage i zapjevala momcima 'Sedam mora, sedam gora'. Mikrofon je držao i Šuker, a drugom rukom grlio je legendarnog Ćiru Blaževića.

Veličanstveno iskustvo pružili su Vatreni te godine cijeloj Hrvatskoj, a onda im se Hrvatska odužila dirljivim dočekom. Trg francuske republike brojao je tada gotovo sto tisuća ljudi. Savršenstvo. Iako danas cijela zemlja diše nogomet, moramo se prisjetiti Gorana Ivaniševića i njegove filmske priče s Wimbledona. Goran je prije 17 godina osvojio teniski svijet kad je na Wimbledon ušao kao 125 igrač svijeta - i osvojio ga. Hrvatska je disala uz Ivaniševića, svi su se uz njega nervirali, s njim psovali, divili se izdržljivosti i naporima koje je dao da bi ostvario svoj san. I uspio je. Ono što se dogodilo sutradan u Splitu, može samo Split dati. Svi su izašli na ulicu, a brod kojim je Goran krenuo prema Splitu pratilo je tristotinjak brodica. Ivaniševića je na rivi dočeko više od 150 tisuća ljudi. Slavilo se uz pjesmu Olivera Dragojevića, samo što je 'Moj galebe' postalo 'Moj Gorane'.

Sljedeće godine u trans je sve bacila Janica Kostelić. Na Zimskim olimpijskim igrala u Salt Lake Cityju osvojila je tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Doček heroini hrvatskog sporta krenuo je već na Plesu, gdje ju je dočekao priličan broj fanova, a na zagrebačkom Trgu bana Jelačića kasnije joj je pripremljen spektakl. Dočekalo ju je više od 150 tisuća ljudi, a posebno dirljivo bilo je kada se Janica s bratom Ivicom i roditeljima preselila iz autobusa u fijaker kojim su se dovezli do pozornice i poklonili navijačima. Zagreb je poludio na dočeku kojeg su sjajno vodili Duško Ćurlić i Joško Lokas. Brojni naši izvođači izmijenjivali su se i poklonili fascinantnoj obitelji Kostelić. Mala zemlja, velikog srca - koje večeras kuca samo za naše Vatrene!

Severina

Goran Ivanišević

Janica Kostelić

vatreni

Doris Dragović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter