Seksi legenda

Cura iz ugledne obitelji postala je Bondova djevojka, najstarija Playboyeva zečica i kultna 'žena vrač', a u poznim godinama piše self help knjige


100posto
09.11.2019.15:00
Cura iz ugledne obitelji postala je Bondova djevojka, najstarija Playboyeva zečica i kultna 'žena vrač', a u poznim godinama piše self help knjige
Profimedia

sažeto

Jane Seymour na pragu 70. izgleda bolje nego ikada


100posto
09.11.2019.15:00

Onima odraslima u devedesetima, Jane Seymour vjerojatno je najprepoznatljivija po naslovnoj ulozi u seriji "Dr. Quinn - Žena vrač". Engleska glumica u šest sezona utjelovila je vestern junakinju koja se bori s predrasudama i proživljava uzbudljivu aferu sa zgodnim Sullyjem.

Jane Seymour i prije te serije bila je cijenjena glumica. Rođena je i odrasla u Londonu u obitelji uglednog liječnika židovsko-poljskog porijekla, a majka joj je bila Nizozemka koja je preživjela zatočeništvo u Drugom svjetskom ratu.

Getty Images

Jane je odmalena pokazivala interes za glumu pa je u Londonu pohađala umjetničku školu. Njezino pravo ime je Joyce Penelope Wilhelmina Frankenberg, ali je za umjetničko uzela Jane Seymour, poput engleske kraljice i treće žene Henrika VIII. Željela je biti balerina, ali se sa 17 godina gadno ozlijedila i karijera plesačice više nije bila moguća. Prebacila se na glumu.

Na početku karijere imala je uspjehe na filmu i kazalištu pa je tako uz Iana McKellena glumila u hit predstavi "Amadeus" na Broadwayu.

Pojavila se 1973. godine u filmu "Živi i pusti umrijeti" kao Bond djevojka Solitaire uz Rogera Moorea, što joj je omogućilo svjetsku slavu. Uslijedile su uloge u "Sinbadu" i "Battlestar Galactici", a zatim se posvetila televiziji.

Profimedia

Prvi put se fotografirala za Playboy 1973. godine, iako se nije skinula do kraja. Pozirala je za taj muški časopis još dva puta u karijeri, posljednji put prošle godine kad je imala 67 godina i tako postala najstarija Playboyeva zečica.

"Danas se osjećam puno više seksi nego kad sam bila mlađa. Postoji golema količina slobode koja dolazi s mojim godinama", rekla je tada za Playboy.

Ispričala je i kako je skoro bila žrtva seksualnog zlostavljanja. Producent je tražio seksualne usluge u zamjenu za veliku ulogu, a kad ga je odbila zaprijetio joj je da nikad više neće nigdje raditi ako to ikome ispriča. 

Profimedia

"Imao je tu moć. Idući dan kad me agent nazvao i pitao jesam li se našla s producentom, lagala sam da nisam, na što je on odahnuo i rekao da taj čovjek 'ima lošu reputaciju'. Progovorila sam jer žene moraju imati izbor. Moj agent je znao za sve, ali ipak me poslao tamo", rekla je Seymour.

Nikad nije imenovala producenta. Nakon toga gotovo je odustala od glume i vratila se u Englesku, ali onda je došao poziv da glumi u "Kući lutaka" koji je prihvatila i dalje je sve išlo svojim tokom.

Vrlo mlada udala se za glumca i redatelja Michaela Attenborougha, a brak je trajao dvije godine. Zatim se udala za njegovog prijatelja, Geoffreyja Planera. Razveli su se nakon samo jedne godine braka.

Getty Images

U braku s Davidom Flynnom dobila je dvoje djece, Kathleen i Seana. Brak je puknuo zbog njegovih loših ulaganja zbog kojih su bankrotirali.

Na snimanju "Žene vrač" upoznala je glumca Jamesa Keacha, s kojim je bila u braku najduže, 20 godina. Dobili su blizance Johna i Kristophera. Razveli su se 2013. godine.

Profimedia

Jane je kroz cijelu karijeru bila poznata po humanitarnom radu, a napisala je i nekoliko self help knjiga.

glumica

Playboyeva zečica

Jane Seymour

Bond djevojka

Žena vrač

newsletter

Prijavite se na Newsletter