Bilo mu je slomljeno srce

Charles je molio Camillu da se ne uda, a na dan vjenčanja s Dianom je plakao


Ines Madunić
24.06.2017.19:45
Charles je molio Camillu da se ne uda, a na dan vjenčanja s Dianom je plakao
Reuters

sažeto

Nova biografija vojvotkinje Camille od Cornwalla otkriva sve o njezinoj aferi s princom Charlesom dok je bio u braku s Dianom


Ines Madunić
24.06.2017.19:45

Priča o ljubavi princa Charlesa i Camille Parker-Bowles kompleksna je i počinje 1971. godine. Princ je tad bio single, a Camilla je već pet godina bila u vezi s Andrewom Parkerom-Bowlesom. No, on ju je naveliko varao otpočetka i to je bila javna tajna. Često je spavao s njezinim prijateljicama, a iako je zbog toga bila jako povrijeđena, to nije znao nitko osim njezinih najbližih prijatelja i obitelji. S Charlesom ju je upoznala zajednička prijateljica, Čileanka Lucia Santa Cruz. Počeli su intenzivno izlaziti i viđati se, a Charlesu se sviđalo što imaju zajedničke interese te što je Camilla "prirodna" te joj nije imponirao njegov položaj, odnosno titula princa.

Profimedia

No, nikad joj nije rekao da želi provesti svoj život s njom. Uostalom, to je prema tadašnjim puno strožim pravilima monarhije bilo nemoguće. Camilla nije bila materijal za suprugu budućeg kralja zbog svog porijekla, ali i činjenice da nije bila djevica. U to vrijeme Parker Bowles bio je u vezi s Camillom, ali i princezom Anne, Charlesovom sestrom. Taj se brak također nije mogao realizirati jer je on bio katolik pa je čekao da Charles ode na teren kako bi zaprosio Camillu - nakon sedam godina veze. Pristala je i odmah napisala pismo Charlesu u kojem prekida s njim.

Profimedia

"To mu je pismo slomilo srce. Mislio je da je okrutno da se veza koja je bila puna sreće tako brzo završi. Osjećao je da se nema više kome vratiti u Engleskoj", rekao je jedan od njegovih prijatelja. Iako je očajavao, odlučio je još jednom pokušati. Tjedan dana prije vjenčanja poslao joj je pismo u kojem ju moli da se ne uda za Parker Bowlesa. No, ona je odlučila, iako se čak i njezina majka protivila tom braku. Camilla je vjerovala da se Andrew može promijeniti, a imponiralo joj je što sve aristokratkinje iz Londona žele njezinog muža. Na vjenčanju je bila većina kraljevske obitelji, od Kraljice Majke, princeze Margaret i Anne, Andrewove bivše. Charles je isto bio pozvan, ali nije došao jer je navodno imao druge obaveze.

Profimedia

Andrew je neprestano varao Camillu, ali dugo vremena ona nije ni pomišljala na razvod jer nije htjela odustati. Ona njega nije varala, ali je postupno shvaćala kako s njim nikad neće biti sretna. Kroz godine često su se oboje družili s Charlesom i cijelom kraljevskom obitelji. Kraljica Majka i kraljica Elizabeta II obožavale su Camillu. Ona i princ postali su najbolji prijatelji i tako je bilo godinama, a ponovno su postali par krajem 1978. ili početkom 1979. godine, nakon što je ona rodila kćer Lauru. Andrew je ubrzo shvatio što se događa, ali nije im prigovarao. Štoviše, bio je siguran da Camilla neće prekinuti njihov brak, kao ni da se princ ne može oženiti razvedenicom. Čak mu je i laskalo što budući kralj spava s njegovom ženom. I bio je u pravu - Charles se nikako nije smio oženiti s njom i zato se 1981. vjenčao s Dianom Spencer te prekinuo s Camillom. Na dan vjenčanja princ je gledao kroz prozor Buckinghamske palače i plakao.

Profimedia

S Dianom nikako nije išlo i pet godina poslije vjenčanja afera je ponovno bila aktualna.
Diana je ubrzo shvatila što se događa i naprasno se pojavila na jednom društvenom događaju na kojem nije trebala biti, ali je znala da su Charles i Camilla tamo.
"Bojala sam je se, ali bile smo nasamo u sobi i pitala sam je želi li sjesti. Sjele smo i rekla sam joj da znam što se događa, na što se ona pravila da ne zna o čemu pričam. Rekla sam joj: 'Nemoj misliti da sam glupa', na što mi je ona rekla kako su svi muškarci u Engleskoj zaljubljeni u mene, da imam dvoje prekrasne djece i sve što sam ikad htjela, a ja sam htjela svog muža", rekla je Diana svojedobno.

Getty Images

Nakon kraljevskog razvoda 1986., Camilla i Andrew također su objavili da se razvode. Nekoliko su godina već živjeli razdvojeno. Princ Charles vezu s njom prvi put je javno priznao 1994. godine, a vjenčali su se 2005. godine. Oboje razvedeni, za njihov je građanski brak bila potrebna dozvola Kraljice, britanske vlade i anglikanske crkve.

Profimedia

kraljevska obitelj

brak

razvod

princeza Diana

princ Charles

Camilla Parker Bowles

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter