I prinčevi plaču

Charles je Dianu vidio desetak puta prije zaruka, ali brzo je znao da će brak biti katastrofa: Pričao joj je o svojim obavezama, a ona ga je blijedo gledala jer ništa nije razumjela


Ines Madunić
28.10.2018.12:00
Charles je Dianu vidio desetak puta prije zaruka, ali brzo je znao da će brak biti katastrofa: Pričao joj je o svojim obavezama, a ona ga je blijedo gledala jer ništa nije razumjela
Getty Images

sažeto

Sad znamo da su i Diana i Charles svjesno ušli u tragično loš brak


Ines Madunić
28.10.2018.12:00

U svojoj biografiji princeza Diana priznala je autoru Andrewu Mortonu da se predomišljala u vezi braka s princom Charlesom, no zaruke su već bile objavljene i nije bilo uzmaka. No, tek sad se saznalo da je i Charles vrlo brzo znao da su oni jako loš spoj i da brak neće funkcionirati.

U biografiji princa od Walesa koja izlazi ove godine povodom njegova 70. rođendana autor Robert Jobson otkriva dosad nepoznate detalje o budućem britanskom kralju.

Između ostalog, saznajemo da će kraljica odstupiti s trona na svoj 95. rođendan, dakle za tri godine, kako bi Charles konačno preuzeo krunu te kako je on već sad preuzeo većinu kraljičinih dužnosti i praktički je "kralj u sjeni", koliko ne voli bivšeg premijera Tonyja Blaira i zašto se ne slaže sa zabranom nošenja burke u Francuskoj i drugim državama.

No, mnogima najzanimljiviji dio biografije svakako je dio o Diani i njihovom braku.

Jobson tako piše kako je Charles samo u nekoliko susreta shvatio da su Diana i on jako loš par i da neće funkcionirati, a prije nego što su zaruke objavljene vidjeli su se svega 12 puta.

Getty Images

"U tjednima koji su prethodili vjenčanju rekao je prijateljima da je pokušao pričati s njom o tome kakav je dan imao i koje sve obaveze ima, no ona bi samo blijedo gledala u njega. Činilo se da je intelektualno nesposobna shvatiti ono o čemu priča. Onda bi odjednom krenula nekontrolirano plakati. Charlesu nikako nije bilo jasno što je krivo rekao, no takve nagle promjene raspoloženja uskoro su mu postale nepodnošljive", stoji u knjizi koja treba izaći u studenom.

"Očajnički sam se htio izbaviti iz tog braka kad sam shvatio koliko su nam šanse loše jer Dianu nisam uspio dovoljno upoznati prije zaruka", navodno je rekao prijateljima, a jednom se pred njima zbog toga i rasplakao. Godinama ga je to mučilo jer se osjećao kao da je iznevjerio ne samo Dianu i sebe, nego i cijelu monarhiju.

Iako su mnogi pretpostavljali da su ga majka Elizabeta II i otac princ Philip natjerali na brak, to nije istina, stoji u knjizi. Oboje su mu savjetovali samo da što prije odluči hoće li zaprositi Dianu ili ne, a Charles ih ne krivi za to što je ipak pristao.

Charles je tada imao 32 godine i pritisak za ženidbu bio je snažan, a Diana je bila savršena kandidatkinja pa ju je zaprosio.

Bilo je to drugačije vrijeme - -njih su se dvoje vjenčali 1981. godine - i razvrgavanje zaruka bio bi prvoklasni skandal. Zato su se vjenčali i ubrzo je bilo jasno da će brak biti katastrofa. Nijedno od njih nije bilo zaljubljeno.

Nakon razvoda Charlesa je mučilo to što je javnost stala na Dianinu stranu i njegova popularnost je pala na samo dno. Mnogo laži je objavljeno o njemu, no on je s vremenom odustao od toga da se svidi svima i shvatio je da nema smisla boriti se za popularnost.

kraljevska obitelj

brak

princeza Diana

razvod braka

princ Charles

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter