I oni su plagirali

Čak su i Beatlesi inspiraciju za svoje hitove tražili u pjesmama kolegama


Ines Madunić
08.07.2018.21:15
Čak su i Beatlesi inspiraciju za svoje hitove tražili u pjesmama kolegama
Getty Images

sažeto

Plagijati su posvuda, a neki od njih koštali su celebove milijune dolara


Ines Madunić
08.07.2018.21:15

Ed Sheeran je u problemima, i to vrlo neugodnim za glazbenika. Sa svih strana pljušte optužbe da su njegovi najveći hitovi plagijati. Tužba mu je došla za "Thinking Out Loud", i to druga po redu, jer je navodno ukrao malo previše od pjesme Marvina Gayea "Let's Get It On".

A izgubio je i tužbu za hit "Shape Of You" i sad više ne dobiva naknadu za autorska prava za tu pjesmu. Sheeran je navodno "pokrao" Sama Chokrija i njegovu "Oh Why", a sad on njega tuži jer je izgubio više od 20 milijuna funti.

Britanski pjevač nije jedini, ima ih još koji su bili apsolutni hitovi, dosegnuli su broj 1 na Billboardovoj top listi, a ipak su ih optužili za plagiranje. 

Blurred Lines/Let's Get It On

Pharrell Williams i Robin Thicke platili su 7,4 milijuna dolara jer su iskopirali Gayevu "Let's Get It On". Na top 100 proveli su dva tjedna i imali su apsolutni hit ljeta, no Gayeva obitelj je tužila i nisu imali šanse.

Viva La Vida/If I Could Fly

Bio je to prvi broj 1 za Coldplay, ali odmah ih je dočekao hladan tuš. Legendarni gitarist Joe Satriani čuo je malo previše svoje "If I Could Fly". Coldplay je rekao da je to samo slučajnost, ali ipak su se sa Satrianijem nagodili izvan suda 2009.

Ice Ice Baby/Under Pressure

Bio je to broj 1 1990. godine, ali znate i sami da se Vanilla Ice inspirirao klasikom Queena i Davida Bowieja. "Ice Ice Baby" i danas je hit, pomalo trashy, ali svejedno. Zanimljivo je da Vanillu nitko nije tužio, ali puno je slušatelja primijetilo o čemu se radi. On je prvo odbacio sve optužbe, ali onda je odlučio podijeliti autorska prava s Queenom i Bowiejem kako ne bi ipak dobio neku tužbu.

Ghostbusters/I Want a New Drug

Kad je Huey Lewis čuo "Ghostbusters" 1984. godine odmah je znao koga će zvati - svoje odvjetnike. Ray Parker Jr. možda je imao hit na broju 1, ali Huey je znao da je prekopirao njegovu "I Want a New Drug" pa su se nagodili izvan suda.

Do Ya Think I'm Sexy?/Taj Mahal

Rod Stewart došao je do broja 1 s ovim svevremenskim hitom 1979. godine. Ali, stvar ipak nije bila tako originalna, a to je primijetio i brazilski glazbenik Jorge Ben Jor. Nagodili su se i sve je bilo ok, a Stewart je u autobiografiji 2012. priznao kako je "nesvjesno plagirao" pjesmu "Taj Mahal".

How Deep Is Your Love/Let It End

Skoro šest godina nakon što je How Deep Is Your Love The Bee Geesa bila na broju 1, stigla je tužba kantautora Ronalda Sellea. Tvrdio je kako je balada kopija njegove demo snimke "Let It End". Završili su na sudu, a iako je porota presudila u korist Sellea, sudac je to poništio i dao Bee Geesima pobjedu. Očito je bio fan.

Come Together/You Can't Catch Me

Da, i Beatlesima se dogodilo, a oni su inspiraciju uzeli od velikog Chucka Berryja. Iako on nije tužio, to su učinili ljudi koji su imali prava na njegove pjesme. Beatlese su optužili da je njihov hit "Come Together" previše nalikovao Berryjevom "You Can't Catch Me", i to u tekstu. Nagodili su se na sudu, a Lennon je dodatno pristao snimiti tri pjesme za izdavačku kuću koja ih je tužila, no na kraju je objavio samo dvije: "Ya Ya" i "You Can't Catch Me".

glazba

music beats

Beatles

plagiranje

Blurred Lines

Marvin Gaye

plagijati

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter