Gadne borbe za imovinu

Bučević od muža skrivala devizni račun, zbog bogatstva Žuži Jelinek kćer i sin međusobno su se optuživali za strašne stvari


Ines Madunić
10.07.2019.11:00
Bučević od muža skrivala devizni račun, zbog bogatstva Žuži Jelinek kćer i sin međusobno su se optuživali za strašne stvari
Ronald Goršić/Cropix

sažeto

Borba oko novca nakon razvoda ili smrti slavnih zna biti stvarno ružna


Ines Madunić
10.07.2019.11:00

Bračni krah najpoznatije motivacijske govornice Ane Bučević jako zabavlja javnost u posljednjih nekoliko tjedana. Prepiske na Facebooku i statusi njezina uskoro bivšeg muža - kako smo saznali, trećeg po redu, a ne drugog, kako je ona tvrdila cijelo vrijeme - otkrivaju kako je u pozadini razvoda novac. Kako je ona sve više zarađivala, tako su se sve više udaljavali.

Prošle je godine njezina tvrtka imala tri milijuna kuna prihoda, a njezin je muž, ekonomist Saša Dvornik, otkrio kako ima tajni devizni račun. U veljači mu je dala da potpiše bračni ugovor u kojem je stajalo da ne želi s njime dijeliti zaradu, iako joj je on pomagao u poslu i bio čovjek iz sjene koji je, navodno, osmislio vorteks krstarenja koja su bila rasprodana iako su koštala oko 16.000 kuna. U travnju mu je rekla da želi da napusti njihov stan od stotinjak kvadrata u predgrađu Splita - koji su zajedno kupili - i onda je krenula drama.

Duje Klarić/Cropix

A prava će tek krenuti kad slučaj dođe na sud i onda krene zaista gadna bitka za imovinu.

Nije to ništa čudno nakon razvoda slavnih i bogatih. Slavica Ecclestone ostala je upamćena kao bivša supruga šefa Formule 1 i žena koja je pri vrhu rekordnih "odšteta", odnosno količine novca koju je dobila nakon razvoda. S Berniejem je u braku bila 20 godina, imaju dvije kćeri, a iako se često pričalo o tome kako je ona prema njemu nasilna, izdržali su dva desetljeća. Razvod je pokrenut 2008. godine, a navodno je sucu trebalo manje od minute da odobri rastavu koja je bila "teška" 1,2 milijardi dolara. Unatoč svemu, Bernie i Slavica ostali su dobrim odnosima, i to uglavnom zbog kćeri i unuka koje su kasnije dobili.

Profimedia

Ne zbog razvoda, ali zbog smrti slavnih također su se borile bitke oko imovine.

Tako je udovica našeg najuspješnijeg pjevača Ive Robića, Marta, nakon njegove smrti ostala bez ikakvih sredstava za život.

Naime, Robić je bio svjestan svojih zdravstvenih tegoba pa je napisao oporuku u kojoj je Marti, koja je bila kućanica cijelog života, ostavio oko 140.000 tadašnjih njemačkih maraka na kunskim i deviznim štednim knjižicama te je ona dobila pravo upravljanja autorskim pravima. Njihovu kuću u Ičićima darovao je Riječkoj nadbiskupiji, koja je zauzvrat trebala Marti isplaćivati rentu od 5000 mjesečno.

Arhiva Cropix

No, stan u Zagrebu, Mercedes i još neki računi nisu bili raspoređeni pa su njegova braća počela osporavati pravo njegove udovice da naslijedi polovicu svega. Iz tog su razloga, navodno, i iz Riječke nadbiskupije prestali plaćati rentu za kuću u Ičićima koju su cijelu pretvorili u crkvu, iako je dogovor bio da sagrade kapelicu u dvorištu.

Marta je preminula usred borbe za nasljedstvo, 2007. godine, a borba za nasljedstvo se nastavila.

Jako ružna bila je medijska svađa kćeri i sina Žuži Jelinek nakon što je ona preminula. Iako ni za vrijeme njezina života nisu bili u dobrim odnosima, nakon njezine smrti stvari su poprimile tragične razmjere.

Diana Marazza Jelinek optužila je brata da je otrovao njihovu majku, a on je nju prijavio zbog iznuđivanja potpisa nemoćne osobe kako bi ostvarila materijalnu korist.

Boris Kovačev/Cropix

"Imamo situaciju s mojom sestrom koja je protiv interesa svoje majke, a kako nje više nema - protiv mene. Ja s njom ne želim komunicirati preko medija, kao ona kada je izjavljivala kako je opljačkana spominjući ne znam koji navodno ukradeni nakit. Problemi što ih je proizvela rješavat će se na odgovarajućim institucijama. O svojoj majci i sebi samome ne govorim jer postoji puno ljudi koji primjerenije mogu posvjedočiti kako sam se brinuo za 'svoju staru'.

Katastrofa je što je moja sestra uradila, po novinama je davala izjave da ne zna od čega je mama umrla kao da je to za čuditi se s obzirom na njenih skoro 100 godina. Na Državno odvjetništvo dala je ustanoviti tko ju je otrovao, meni iza leđa poslala je njeno tijelo na Sudsku medicinu, s kojega mi je za dva dana stigao izvještaj da je umrla prirodnom smrću. Ondje piše da je to zatražila jer kći pokojnice sumnja na ubojstvo trovanjem lijekovima", ispričao je za Jutarnji list svojedobno Ivica Jelinek, inženjer koji živi u Ženevi s obitelji.

Njegova sestra, pak, govorila je drugačije.

"Jako mi je teško jer majka nije umrla prirodnom smrću, a moj brat mora se tako braniti. Zato je proces na policiji, kao što je bio i prije tri godine jer već onda ju je htio likvidirati. Drogirao ju je, imam dokaze. Moj brat je nju sirotu, nažalost, prevario. Imam video snimljen par dana prije smrti moje majke u kojemu me moli da je spasim jer se sin ne brine za nju. Ne znam što bih vam drugo rekla, jako mi je neugodno, molim vas, probajte me shvatiti", rekla je.

Svoju stranu priče ispričale su za Jutarnji i njegovateljice slavne kolumnistice, dizajnerice i stilistice.

Tea Cimaš/Cropix

"Po onome što sam ja vidjela, uvijek je bila ljuta na kćer jer je ona lagala, pa joj nije vjerovala. Čula sam da je prodala nekretnine u Švicarskoj i dala joj od toga 700.000 franaka, ali ona je tražila još, tvrdeći da ništa nije dobila. Žuži se ljutila, tvrdeći da ima izvod iz banke o isplati. Ostavila joj je i stan na Trgu bana Jelačića sa svim umjetninama, ali ona sad hoće i vilu u Opatiji. Potkraj Žužina boravka u kući, jednom su se Ivica i Nana, kako smo od milja zvali Dianu, potukli, odnosno, on je došao jer nije znao da je ona u stanu, a ona ga je tako ošamarila da su mu naočale odletjele na pod, a ona ih je gazila. Tad sam konačno povjerovala Žužinim riječima, koja je poslije toga otišla u dom, negdje krajem studenoga.

Diana je, bijesna na mene što joj ne vjerujem da ju je brat udario, tada prvi put zaprijetila da će me tužiti 'jer joj dajem tablete koje ne smije piti i hranu kakvu ne bi trebala jesti', a ja sam se razljutila i rekla joj nek’ zove policiju. Nakon te scene dala bi otkaz da mi nije bilo žao ostaviti Žuži koja je bila izvan sebe", rekla je jedna od žena koja se pred kraj brinula o Žuži.
Sve tri njegovateljice priopćile su sinu Ivici da će otići jer ne mogu trpjeti kćerino ponašanje. Misle da bi njihova štićenica poživjela dulje, da je to nije psihički ubilo. Medicinske sestre savjetovale su sinu da je smjesti u dom, da bi imala mir. Pred kraj je jako smršavjela. Svjedočila je, kaže, i neugodnim scenama u domu, kada je kći sekirala mamu, uvjeravajući je u neistine.

Sve je, eto, završilo na sudu, a pitanje je kad će se i kako razriješiti.

Žuži je imala nekretnine u Zagrebu, za početak stan na Trgu bana Jelačića, vilu u Opatiji, ali i stanove u Švicarskoj.

razvod braka

Ana Bučević

Slavica Ecclestone

Žuži Jelinek

nasljedstvo

Ivo Robić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter