Era majstora samopomoći

Bučević golim rukama čisti WC školjku i zarađuje tisuće eura, njenim putem je krenula Tajči, a dobro ide i Ivani Plechinger


Barbara Marinović
20.09.2018.10:30
Bučević golim rukama čisti WC školjku i zarađuje tisuće eura, njenim putem je krenula Tajči, a dobro ide i Ivani Plechinger
Foto: CROPIX

sažeto

Što zapravo nude? Pomaže li sadržaj koji vas uči živjeti bolje i uspješnije? U posao su ušle i nekad poznate estradne zvijezde


Barbara Marinović
20.09.2018.10:30

Pohvalila se ovih dana Ana Bučević na svom Facebooku da je njena dvodnevna radionica pod nazivom 'Kreiraj maštom, dovrši vjerom' u Opatiji rasprodana. Osim toga, tu je i još jedan angažman u RTL-ovom showu 'Život na vagi'. Motivacijskim govorništvom pomaže tako ljudima s velikim viškom kilograma u borbi za boljim i zdravijim životom. Njezina najslavnija klijentica svakako je Iva Balent, a mediji su više puta pisali o krstarenju za 16 tisuća kuna, na kojem je bila i spomenuta poduzetnica. Nije bila jedina, jako puno ljudi daje veliki novac da bi ih Ana savjetovala. Nedavno je Bučević privukla pozornost kada je objasnila da je za ego najbolje nekad očistiti vlastitu WC školjku. Dala se potom u ribanje, golim rukama. Komentari su bili raznorazni, od onih kojima se želudac diže, do onih kojima je Ana maltene duhovni vođa. Niša koju je Splićanka odavno otkrila, polako su počeli otkrivati i drugi.

 
 
 
View this post on Instagram

Preporučam! 😉 #egolego#safariduha#motivationalspeaker

A post shared by 💕Ana Bučević 💕 (@safariduha) on Sep 7, 2018 at 8:45am PDT

U nedavnom intervjuu Tatjana Matejaš Tajči otkrila nam je ponešto o krstarenju koje planira u listopadu, a koji će također poprilično koštati polaznike. 'Naše sedmodnevno krstarenje na prekrasnom brodu MS Paradis je zamišljeno kao prilika za predah, druženje i osobni rast. Uz obilazak otoka i izvrsnu hranu, imat ćemo dnevne radionice, jogu i glazbene programe. I, ono što često zanemarujemo u današnjem brzom tempu života - vrijeme provedeno u tišini', rekla nam je Tatjana. Dodala je da se cijena krene u rasponu uobičajenih za ovakve tipove obnova.

Nije jedina pjevačica koja se odlučila na svojevrsnu 'lifecoach' karijeru. Napisala je i Ivana Plechinger knjigu te otvorila YouTube kanal. Bez toga se ne možete baviti motivacijskim poslom. Ivana je prije svega toga imala dramatična dva događaja iz života, i ne čudi što je na neki način odlučila pomoći sebi, ali i drugima. Radi to i putem videa. Opet - ne riba WC školjku poput Bučević, ali nudi sadržaj za samopomoć u formi videa na YouTubeu te putem radionica, pa i ona uskoro u Zagrebu ima jednu, pod nazivom 'Upute za upotrebu tvog sretnom života'.

Ono što motivacijski autori i govornici govore zapravo je prilično logično. Udahnite, izdahnite, uzmite vrijeme za sebe, razmislite što vas muči, pronađite odgovore u sebi, posvetite se sebi. Svatko na ovom svijetu može vam i besplatno reći da vam fali vremena koje biste trebali posvetiti sebi. Lakše emotivne anomalije dosad su se rješavale samostalno, a teže uz pomoć psihologa/psihijatra. No, već odavno ne živimo u takvom vremenu. Ljudima nekad treba opravdanje, u vjerskim proporcijama govoreći, za kršenje 'deset božjih zapovijedi'. U svjetovnom smislu - treba im opravdanja za sebičnost, jer je negdje nekad usput postalo egocentrično uzeti vremena za sebe.

I neki su pametno odlučili dati svoj obol procvatu samopomoći u Hrvata. Literatura se stvara, predavanja, seminari... Bruno Šimleša jedan je od njih, no svakako su mu savjeti nešto konstruktivniji i manje kreativni od ribanja WC školjke. Napisao je i on knjige o samopomoći, držao seminare o međuljudskim odnosima. I prilično duhovito to radi.

Slavu takvoj literaturi i citatima duguje i književnica i blogerica Ingrid Divković. Autorica literature za samopomoć, među kojima su upisane dvije knjige i ekstreman broj citata primjerenih za Instagram, sve je to Ingrid već upisala iza sebe. Njeni su citati završili i na bočicama jedne od flaširanih voda. Dok hidrirate i osvježavate tijelo - napravite to i s dušom! Brendirala se Ingrid, dobila popularnost i kredibilitet - pogotovo među ženskom publikom.

Kako će sama reći, to je 'proza za dušu'. Među mudrostima koje dijeli sa svojom vjernom publikom, nalazi se i, primjerice, krilatica: 'Previše razmišljamo, a premalo zamišljamo'. I zaista previše razmišljamo, toliko da danas u ovako maloj zemlji imamo zaista popriličan broj majstora samopomoći. Ovo je očito njihovo vrijeme.

tajči

Ana Bučević

Ivana Plechinger

Bruno Šimleša

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter