Prva spikerica Zagreba i Balkana

Živjela je na rubu najtežeg siromaštva, nije imala ni za grijanje, a jednom joj je od teške gladi pozlilo nasred ulice


100posto
16.05.2019.11:00
Živjela je na rubu najtežeg siromaštva, nije imala ni za grijanje, a jednom joj je od teške gladi pozlilo nasred ulice
Screenshot: Youtube

sažeto

Božena Begović uvela je Zagreb u jedno novo doba... No, nije se dugo zadržala na radiju i već 1928. godinu provela je na rubu najtežeg siromaštva


100posto
16.05.2019.11:00

'Halo, halo, ovdje Radio Zagreb. Pozdravljam svoje prve slušaoce i molim da nam odmah telefonom javite kako nas čujete', prve su riječi koje su Zagrepčani mogli čuti putem radija. Obilježava se danas 93 godine otkako je krenuo s emitiranjem. Te prve riječi uputila je glumica i prva balkanska spikerica - Božena Begović. Bila je puno više od same spikerice, bila je umjetnica, dramaturginja, prva direktorica Drame HNK, osnivačica Zagrebačkog pionirskog kazališta, žena koja je jako utjecala na ljude oko sebe, a posebice na Joelle Vuković, svoju partnericu s kojom je provela život u kući na Gornjem gradu u Zagrebu.

Kći slavnog književnika i pijanistice

Božena Begović rođena je 1901. u obitelji slavnog književnika Milana Begovića i majke Paule, koja je bila pijanistica. Djetinjstvo joj je bilo prilično tužno s obzirom na težak i nesretan brak roditelja. Glumačku akademiju polazila je u Beču, paralelno stvarajući autorske tekstove. Već u ranoj mladosti tako je počela živjeti paralelni svijet glume i književnosti.

Screenshot: Youtube

Smatrali su je genijalkom, no to je nije spasilo od najtežeg siromaštva

U kazališnom svijetu funkcionirala je, nažalost, kratko vrijeme da bi ga ubrzo napustila zbog narušenog zdravlja. Od 1923. do 1939. godine lutala je, mijenjala je zvanja i mjesta boravka, a zima 1928. godine u njenom je životu ostala zapisana kao najcrnja. Nije imala posao, bila je bolesna, bez drva da se ugrije. Jednom joj je od gladi pozlilo usred ulice. Uvijek je teško živjela, prisjetila se toga nakon njezine smrti i njena partnerica Joelle. Mjesecima je radila da bi si mogla nešto priuštiti. Na radiju se nije zadržala dugo, tek oko godinu dana.

Božena se, unatoč teškim životnim okolnostima i siromaštvu koje ju je pratilo, rano okružila intelektualnom elitom, gdje je najslavnije ime Miroslava Krleže, a bili su tu prisutni i Ivan Goran Kovačić te August Cesarec. Poseban je utjecaj na nju imao Krleža, poglavito u njenom osobnom i književnom razvoju. Radila je vrijedno, živjela skromno i postigla puno. Preminula je u 65. godini života u Zagrebu.

Screenshot: Youtube

božena begović

radio zagreb

newsletter

Prijavite se na Newsletter