Iscrpljujuće bitke

Borbe za skrbništvo traju godinama, mučne su i bolne. Glumica bankrotirala zbog sudskog procesa, a Ožbolt se javno žalio


100posto
29.11.2019.12:15
Borbe za skrbništvo traju godinama, mučne su i bolne. Glumica bankrotirala zbog sudskog procesa, a Ožbolt se javno žalio
Foto: Bruno Konjevic, Damjan Tadić/CROPIX/PROFIMEDIA

sažeto

Borba za skrbništvo nad djetetom često je duga, teška i iscrpljujuća. Ukoliko se bivši partneri ne mogu dogovoriti sami - sudska parnica često ih crpi i traje po nekoliko godina


100posto
29.11.2019.12:15

Severina Kojić u pratnji supruga Igora dovezla je sina i predala ga ocu Milanu Popović u njegov dom u Zagrebu. Određeno je tako sudskom odlukom i privremenom mjerom. Informaciju da je ispoštovana sudska odluka potvrdila je Jutarnjem listu odvjetnica Jasminka Biloš, koja u sporu uz odvjetnika Matu Matića zastupa Severinu.

Uložena je žalba na odluku suda, a dotad će dječak biti kod oca. Takva je odluka sutkinje Općinskog građanskog suda, koja je istodobno donijela i nepravomoćnu presudu i privremenu mjeru kojom se odlučilo da će dijete ubuduće živjeti s ocem na njegovoj adresi, a majku viđati dvaput tjedno - utorkom i četvrtkom od 15 - 20 sati te svaki drugi vikend - od subote ujutro do nedjelje u 20 sati.

'Ne znam što bih vam rekla... Nisam ovo očekivala, ovo što je sud napravio je presedan. Šokirana sam, šokirana', ponavljala je Severina Kojić, gušeći se u suzama, u kratkom telefonskom razgovoru za Jutarnji list.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Teške i iscrpljujuće borbe za skrbništvo nad djecom vodio je niz poznatih Hrvata i Hrvatica, a slučajevi su zabilježeni i na svjetskoj razini.

Anđu Marić borba je iscrpila, no konačno je sve dobro završilo

Dugi niz godina borbu za skrbništvo nad sinom vodili su Anđa Marić i njezin bivši suprug Primož Dolničar. Sudski spor vodio se u Ljubljani i Anđu je potpuno iscrpio. Borba je u konačnici završena tek 2016. godine, kada je sud odlučio da će dječak završiti osmi razred u Sloveniji, a potom živjeti s majkom u Zagrebu. Oca će redovito viđati i s njim provoditi vrijeme. S bivšim partnerom bila je šest godina u sudskom procesu i užasnom odnosu. U konačnici je mladić prošle godine donio odluku da školovanje i život nastavi u Sloveniji gdje je stekao prijatelje i izgradio život, no majci u Zagreb redovito dolazi. Odlazi i Anđa u Ljubljanu gdje viđa sina, a popravio se i odnos nje i bivšeg joj supruga. Sve kako bi sin bio sretan.

CROPIX/arhiva

Glumac Zlatko Ožbolt žalio se da je izgubio skrbništvo jer je muškarac

O svojoj borbi za skrbništvo nad malodobnim djetetom govorio je i glumac Zlatko Ožbolt. Kada se razveo, zatražio je skrbinštvo nad djetetom, no sud je naposlijetku odlučio da će skrbništvo zadržati majka. 'Na početku svakog odnosa potoji dogovor da svatko snosi pola dužnosti, pola obaveza, pola užitka... A razvod se svede samo na alimentaciju, no to da se očinska ljubav mjeri novcem i time kako majka smatra da otac voli dijete', rekao je glumac nakon razvoda i bitke za skrbništvo za Story. U konačnici se situacija smirila, a Ožbolt svoju djecu iz dva braka viđa koliko god je moguće te nastoji s njima što kvalitetnije provoditi vrijeme.

Neja Markičević/Cropix

Nina Morić u konačnici je sklopila mir s bivšim suprugom

Svojedobno je o svojoj borbi govorila i manekenka Nina Morić. Talijanski sud oduzeo joj je prije nekoliko godina skrbništvo nad sinom kojeg je otad imala pravo viđati svega jednom tjedno. Do toga je došlo nakon što je objavljeno da je Nina pokušala sebi oduzeti život 2015. godine. Na kraju je sve demantirala, rekavši da su te informacije bile krive te da su joj naštetili talijanski mediji koji su takve informacije objavili. No, borbu nije prekinula, već se odlučila do kraja boriti na sudu. Na kraju je zakopala ratnu sjekiru s Fabriziom Coronom, bivšim suprugom, i zbog sina raditi na odnosu. Najavili su 2018. u jednom talijanskom časopisu novi početak odnosa. Danas Ninin sin ima 17 godina, vrijeme često provodi uz svoju majku, a ona je loš period ostavila iza sebe.

Cropix/Arhiva

Zvijezda serije 'Gossip Girl' prolazila je privatnu dramu dok je glumila u tom hitu

Dramu je prolazila glumica Kelly Rutherford, intenzivno su mediji u SAD-u pratili njezinu borbu za skrbništvo nad dvoje djece. U kolovozu 2006. udala se za njemačkog poduzetnika Daniela Gierscha i s njim je dobila dvoje djece. Dok je bila trudna s drugim djetetom, 2009. godine, par se odlučio na razvod, a oboje su odmah zatraži skrbništvo nad sinom i još nerođenim djetetom. Iako su se u početku dogovorili da će ravnomjerno dijeliti vrijeme koje će djeca s njima provoditi, ubrzo je to postalo nemoguće. Daniel je 2012. bio deportiran iz SAD-a zbog navodnih prevara i upletenosti u trgovinu oružjem i drogom. Otišao je u Europu, a Kelly je zatražila puno skrbništvo nad djecom.

Glumica se u borbi na kalifornijskom sudu zalagala da djeca žive isključivo s njom, no to nije omogućeno jer se smatralo da djeca moraju provoditi vrijeme i uz oca. Kada je u konačnici svojedobno odbila predati djecu ocu, bivši ju je tužio za otmicu, a slučaj se na sudovima povlačio sve dok monaški sud nije odlučio da djeca moraju biti vraćena ocu, a majka ih može posjećivati u Francuskoj i Monaku. Nakon svega, proglasila je bankrot, silna pravna borba dovela ju je do financijskog kraha.

Foto: Profimedia

Halle Berry i Gabriel su u borbi bili dvije godine

Tešku bitku s bivšim partnerom vodila je Halle Berry, glumica koja je s manekenkom Gabrielom Aubryjem dobila 2008. djevojčicu. Kada su se rastali, počela je bitka za skrbništvo koja je trajala dvije godine. Uspjeli su se dogovoriti, no onda se Halle s novim partnerom poželjela odseliti u Francusku. Aubrey to nije dopustio i počela je bitka tijekom koje je došlo i do fizičkog obračuna između manekena i Oliviera Martineza. Iznosila je Halle optužbe da je Gabriel rasist, a on je zabranjivao preseljenje. U konačnici su se uspjeli dogovoriti o skbrništvu, no Halle nije dopušteno preseljenje u Francusku.

Getty Images

Severina

milan popović

Nina Moric

Halle Berry

Anđa Marić

Zlatko Ožbolt

kelly rutherford

newsletter

Prijavite se na Newsletter