Heroj i izvan terena

Boban je Leonardu ugledao prije 30 godina u butiku, i od nje nije odustajao! Tijekom braka prošli su kroz teške trenutke, no izgradili su zajedno veliku obitelj


Barbara Marinović
13.05.2019.19:30
Boban je Leonardu ugledao prije 30 godina u butiku, i od nje nije odustajao! Tijekom braka prošli su kroz teške trenutke, no izgradili su zajedno veliku obitelj
Foto: Dragan Matić, J. Bistrović/CROPIX

sažeto

Zvonimir Boban više je od sportske legende. Na današnji datum pobunio se na Maksimiru i ušao u povijest. Privatno, već 30 godina dijeli dobro i zlo s Leonardom


Barbara Marinović
13.05.2019.19:30

Obilježava se danas 29 godina otkako je Zvonimir Boban na Maksimiru maltretiranju rekao dosta! Tog legendarnog 13. svibnja 1990. godine na Maksimir su stigle Delije, na rasporedu je bila utakmica Crvene zvezde i Dinama. Više od tri tisuće navijača kluba, pod vodstvom Željka Ražnatovića Arkana stiglo je u Zagreb. Bio je prisutan i Aleksandar Vučić, tada je imao 20 godina. Ispričao je kasnije da su znali da se u Zagrebu spremaju neredi. 'Kod nas je jačao srpski nacionalizam, kod njih hrvatski pa su se navijači Dinama osjećali slobodno i moćno. Na stadionu se osjećala mržnja. Nije tu bilo gotovo nikakve naše krivnje', ispričao je godinama kasnije Vučić.

Istumačio je povijest na svoj način, no tumače je i Bad Blue Boysi. Milicija ih je bez kompromisa tukla, Delije su ih kamenovali, a hrvatski navijači trčali prema jugu. Zvonimir Boban, kao tadašnji kapetan Dinama, više nije mogao gledati. Oko centra je uzeo uzlet, skočio i udario milicajca. Udarac je odjeknuo žestoko, ugledni CNN utakmicu je proglasio kao jednom od pet sportskih susreta koji su promijenili svijet.

Svega se sjeća s ponosom

Kasnije će Boban reći da se svega prisjeća s ponosom. Reagirao je tada, kaže, na nepravdu koja je trajala godinama. Godinama kasnije isplivat će i istina o svemu, milicajac je palicom prvi udario Bobana. Označio je taj čin početak i svojevrsni predosjećaj za svu moralnu i ljudsku havariju koja će se dogoditi narednih ratnih godina.

Iako je kratkoročno Bobana koštao njegov hrabri potez, ništa nije moglo spriječiti izvanrednu karijeru koju je izgradio. Zlatnim slovima upisana je bronca 1998. godine, kada je predvodio hrvatsku ekipu na Svjetskom nogometnom prvenstvu i pod vodstvom legendarnog Ćire donio kući broncu. Igrao je i za Milan, Bari, Celta Vigo. Kada je njegova profesionalna karijera na terenu završila, Zvonimir se više posvetio obitelji. Trenutno radi kao savjetnik predsjednika FIFA-e. Inače je diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Getty Images

Ljubav koja je počela 1989.

Privatno, život mu je obilježila ljubav s Leonardom Boban. Ostali su zajedno u svemu, a ljubav je počela 1989. godine kada je Boban ušao u butik u kojem je ona radila. Bavila se i manekenstvom, no zbog obitelji i Bobana odrekla se svoje karijere. Vjenčali su se krajem 1993. godine u Milanu pred najbližim prijateljima i obitelji, a veliko slavlje priredili u Zagrebu na ljeto 1994. godine.

Htjeli su se i pokušavali ostvariti kao roditelji te su se u konačnici odlučili 1997. godine posvojiti djevojčicu. Borba za potomstvo se nastavila, a 2003. dom su pružili i dječaku. U konačnici su 2007. posvojili i blizance, obogativši tako svoj dom za četvero djece. Nakon svega toga, ostvarila im se dugogodišnja želja. Ono što su čekali dogodilo se - 2009. ostvarili su se kao biološki roditelji, u njihov dom stigla je djevojčica Ruža. Svili su obiteljsko gnijezdo u podsljemenskoj zoni, no 2016. su vilu prodali zbog Bobanovog posla.

CROPIX

Cijela obitelj seli u Zurich, gdje je te godine Zvonimir postao savjetnik Giannija Infantina za nogometna pitanja.

Zvonimir Boban

Leonarda Boban

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter