Glazbenik u problemima

Bob Dylan optužen za plagiranje u govoru zahvale za Nobelovu nagradu


HINA
15.06.2017.09:35
Bob Dylan optužen za plagiranje u govoru zahvale za Nobelovu nagradu
Getty Images

sažeto

Andrea Pitzer tvrdi da je našila na zaprepašćujuće sličnosti između Dylanova govora o "Moby Dicku" i analize mrežne stranice za književnost


HINA
15.06.2017.09:35

Književnica Andrea Pitzer koja je za mrežni časopis Slate analizirala Dylanov govor, tvrdi da je pronašla zaprepašćujuće sličnosti između Dylanova govora o "Moby Dicku" i analize mrežne stranice za književnost SparkNotes namijenjene studentima.

Na roman Hermana Melvillea iz 1851. roker se, među ostalim djelima, osvrnuo u govoru koji je u zadnji tren poslao švedskoj akademiji kako bi dobio novac koji ide uz nagradu ( 923.000 dolara).

Bob Dylan je u svom govoru rekao da su na njegovo stvaralaštvo utjecali mnogi umjetnici, od Homera, Cervantesa, Hermana Melvillea do Williama Shakespearea i Buddy Hollyja.

Dylan je citirao Melvillea koji je kita Mobyja nazvao "utjelovljenjem zla". No Pitzer napominje da tog izraza nema u romanu, nego u analizi SparkNotesa.

Po njezinu mišljenju, Dylan je u svom govoru dvadeset puta spomenuo roman "Moby Dick" i svaki put je jako podsjećao na analize SparkNotesa.

Stalna tajnica Švedske akademije Sara Danius nazvala je Dylanov govor "izvanrednim" i "uvjerljivim".

plagijat

Bob Dylan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter