Prva HIV pozitivna osoba bivše države

Bio je princ jugoslavenskog undergrounda, no opaka bolest vrlo brzo ga je dokrajčila. 'Ovo je jedan ružan i mali grad, okrenuo mu je leđa'


Barbara Marinović
23.02.2019.08:00
Bio je princ jugoslavenskog undergrounda, no opaka bolest vrlo brzo ga je dokrajčila. 'Ovo je jedan ružan i mali grad, okrenuo mu je leđa'
Screenshot: Youtube

sažeto

U gimnaziji je počeo svirati u bendu 'Limunovo drvo', a nakon toga osnovao s Mladenovićem i Kojićem Kojom bend 'Šarlo akrobata'


Barbara Marinović
23.02.2019.08:00

'Te 1985. godine taj isti Ivica otišao je testirati se na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i cijelom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad - okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom baloneru još godinu i po dana svirao bubnjeve', tužno je ispričala jednom prilikom glumica Sonja Savić medijima kada su je pitali o njenom bliskom prijatelju Ivanu Vdoviću Vd-u.

Da ga opaka bolest nije ubila, Vdović bi danas napunio 58 godina. Nije ih doživio, otišao je 1992. godine, kada je imao svega 31 godinu. Zvali su ga princem jugoslavenskog undergrounda, dečku koji je svakako bio jedan od pokretača novog vala. Ivan, a poznatiji kao Ivica, rođen je u Beogradu 1961. godine i glazba je vrlo rano i intenzivno ušla u njegov život.

Jedan od najboljih bubnjara bivše države

Mnogi poznavatelji tvrde da se radi o jednom od najboljih bubnjara bivše države. Glazbi se približio tijekom trećeg razreda srednje škole kada je počeo snimati u bendu 'Limunovo drvo'. Posljednja postava tog benda činila je tri glazbenika koja će ostati upamćena do danas. Bili su to Vdović, Milan Mladenović i Dušan Kojić Koja. Trojac ubrzo osniva bend 'Šarlo akrobata'.

Bend je značio revoluciju, iako je živio svega godinu i pol. Uspjeli su u tom periodu stvoriti opus koji se pamti do danas. Iako se radilo o mladom buntovniku, Vdović je bio odličan učenik prestižne gimnazije, a utjecaj književnika koje je volio čitati iščitavao se i u njegovom glazbenom opusu.

Nakon trzavica i ponekih neslaganja, 'Šarlo' se raspada, a Vdović s Mladenovićem osniva 'Katarinu II', u koju su ušli i Bojan Pečar, Gagi Mihajlović te Margita Stefanović.

Tajanstven, specifičan, karizmatičan

Privatno je Vd bio tajanstven, specifičan, oko sebe je imao auru privlačnosti i karizme, a svi u društvu tolerirali su i neke njegove čudne i smiješne navike. Primjerice, nije koristio telefon, kad je nekog trebao - dolazio im je ispod stana i zviždao. Nigdje nije išao ni bez svojih bubnjarskih palica. Ispričala je to svojedobno autorica popularne glazbene emisije Dubravka Marković.

Nažalost, u limbu između popularnosti, glazbe i undergrounda Ivici se navodno dogodila droga. Životni problemi nesretnog mladića bivali su sve veći pa je 1985. napustio 'Katarinu II', a grupa je tada promijenila naziv u 'Ekatarina Velika'. Naime, izlasku iz grupe prethodilo je saznanje da je zaražen HIV-om. Nije svirke više mogao izdržati, postajalo je previše naporno.

Tada nepoznata, neistražena bolest stigla je u Jugoslaviju, a Ivica se išao testirati. Imao je svega 24 godine kada je doznao da je zaražen. Bio je prva službeno registrirana HIV pozitivna osoba bivše države. Preminuo je u bolnici 1992. godine.

EKV

ivica vdovic vd

VD

Šarlo akrobata

katarina II

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter