Kakva tragedija

Bio je najveći glumac svoje generacije, Kusturica mu je dao ogromne uloge, a on je zbog depresije i droge sam sebi oduzeo život u 30. godini


Barbara Marinović
31.05.2019.19:30
Bio je najveći glumac svoje generacije, Kusturica mu je dao ogromne uloge, a on je zbog depresije i droge sam sebi oduzeo život u 30. godini
Screenshot: Youtube

sažeto

Davor Dujmović jedan je od najvećih mladih glumaca svoje generacije


Barbara Marinović
31.05.2019.19:30

Ulogu 'Perhana' u filmu 'Dom za vješanje' pokojni Davor Dujmović odigrao je maestralno. Ovaj mladić rodom iz Sarajeva bio je najveća glumačka nada regije, nagrađivan na inozemnim festivalima, pred njim je bio život pun potencijala. No, sve je to naglo prekinuto kada je 1999. godine izvršio samoubojstvo vješanjem. Imao je svega 30 godina.

Mladić je bio veliki talent, a u svijet filma ušao je slučajno. Odrastao je u Sarajevu i želio je svirati klavir, u čemu je uspio jer je njegova majka poznavala čistačicu škole koja mu je noću otključavala vrata da bi mogao vježbati. Kao dijete znao je ponekad svratiti na sok u restoran kraj kojeg je njegov otac prodavao na tržnici i taj običaj zapravo mu je promijenio život.

Kusturica ga obilježio

Jednog dana tamo je sreo Emira Kusturicu i njegovog asistenta Ćiru Mandića. Dujmovića su tamo vidjeli i odlučili da je savršen za ulogu u filmu 'Otac na službenom putu' nakon što su s njim odradili probno snimanje. Film je nagrađen na Festivalu u Cannesu, a Dujmović je odlučio upisati filmsku akademiju.

Heroin je sve uništio

Nije imao ni punih 18 godina, a Kusturica ponovno nudi priliku - ovog puta priliku života. Dobio je glavni ulogu u kultnom 'Domu za vješanje'. igrao je Perhana i kasnije ga je taj nadimak pratio do kraja života. Zbog te uloge dobio je titulu jednog od pet najboljih europskih glumaca, redale su se usporedbe s najvećim svjetskim zvijezdama. A onda je sve krenulo nizbrdo.

Stigle su nesretne 90-e, a Davor se navukao na heroin. U nekoliko navrata je pričao o paklu heroinske ovisnosti i govorio je kako to ne bi poželio ni najgorem neprijatelju. Snimao je s Kusturicom i 'Underground', a po završetku rata preselio je u Sloveniju gdje je živio s djevojkom. Borio se tada s jakom depresijom i alkoholom te je sa svega 30 godina počinio samoubojstvo.

Emir Kusturica

davor dujmović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter