Kakva tuga

Bio je najveće ime jugoslavenskog i hrvatskog filma, a preminuo je zaboravljen i nepodoban! Devedesetih su u Zagrebu sramotno tretirali velikana


100posto
08.07.2019.19:30
Bio je najveće ime jugoslavenskog i hrvatskog filma, a preminuo je zaboravljen i nepodoban! Devedesetih su u Zagrebu sramotno tretirali velikana
Screenshot:Youtube

sažeto

Dušan Vukotić dobio je Oscara za crtani film 'Surogat' 1962. godine, porazio je tada čak i Walta Disneyja. Ipak, u Zagrebu je devedesetih veća od njegovih uspjeha bila njegova nepodobnost


100posto
08.07.2019.19:30

Oskarovac Dušan Vukotić, najuspješniji hrvatski filmski autor, otišao je zanemaren i pomalo zaboravljen u Hrvatskoj. Prije 21 godinu taj veliki umjetnik otišao je kao da se svojim radom nije upisao u hrvatsku kulturu i povijest. Sramota, složit će se mnogi. Ovaj vizionar Oscara je dobio 1962. godine za crtani film 'Surogat'.

Po nacionalnosti je Vukotić bio Crnogorac, rođen je u mjestu Bileći kraj Danilovgrada 7. veljače 1927. godine. Zbog očevog posla cijela obitelj u Zagreb je stigla dok je Vukotić bio još dječak. Nakon Drugog svjetskog rata u Zagrebu je Vukotić studirao arhitekturu, a tada se krenuo baviti i crtanjem karikatura te stripova za magazin 'Kerempuh'. Usto, od 1951. godine bavio se animiranim filmom u Duga filmu.

Duga film

Njegov prijatelj i kolega Borivoj Dovniković Bordo za Hinu se prošle godine sjetio suradnje i prijateljstva s Vukotićem pa je naglasio da se radi o čovjeku koji je imao neprocjenjivu ulogu u razvoju hrvatskog i jugoslavenskog animiranog filma te u utemeljenju i razvijanju Zagrebačke škole crtanog filma. Jedno vrijeme bila je na svjetskom vrhu animacije.

Dvojac se upoznao kasnih 40-ih godina u Zagrebu, tijekom studiranja. Borivoj je došao iz Osijeka, a Dušan iz Podgorice. Zbližila ih je karikatura i humoristički tjednik Kerempuh, a kasnije su surađivali u Duga filmu, gdje je tada direktor bio Fadil Hadžić. U ekipi vrhunskih umjetnika Vukotić se isticao svojom sklonošću prema filmskoj animaciji, a Hadžić je to brzo primijetio i primio ga u krug autora.

Porazio Disneyja, a godinama kasnije doživio ono što nikako nije zaslužio

Čak i kada je Duga film odlukom Ministarstva kulture tada prestao s radom zbog nedostatka sredstava za luksuz - čime je socijalizam smatrao crtani film, Vukotić od njega nije odustao. Radio je za Zagreb film kada je stvorio i 'Surogat' - najveći uspjeh hrvatske kinematografije - prvi Oscar ikad dodijeljen neameričkom animiranom filmu. Porazio je tada i Walta Disneyja.

Nije štedio, govorili su njegovi suvremenici, ni sebe ni suradnike tijekom procesa stvaranja filma. Obožavao je film i bio mu posvećen čak i te 1998. godine, prije negoli je preminuo. Pripremao je tada s Česima veliki dugometražni animirani projekt. Nije to bio nimalo lak životni period, niti kraj. Devedesete su Vukotića zaboravile, istisnule, bacile u nezasluženu sjenu...

Prema tvrdnjama Borivoja Dovnikovića, Vukotiću je 1991. godine zabranjen ulazak u Zagreb film, koji se uvelike podigao i razvio baš na račun Vukotićevog imena. U Enciklopediji hrvatske umjetnosti iz 1995- 1996. godine Dušan Vukotić dobio je svega 12 redaka. Otišao je u Krapinskim toplicama, prilično zanemaren i zaboravljen, očito ocijenjen kao politički nepodoban.

Iza njega je ostala njegova obitelj, supruga Melita Lila Vukotić, koja je od suprugove smrti živjela od njegove mirovine, koja je iznosila 3400 kuna. Povremeno je iznajmljivala kuću u Bolu na Braču, a u istoj je 2017. Melita preminula okružena obitelji. Sve Dušanove nagrade, njih 145, zavjetovala se pokloniti Muzeju grada Zagreba. 

dušan vukotić

newsletter

Prijavite se na Newsletter