Tužni kraj voditelja i autora

Bio je jugoslavenska legenda, 'izmislio' je Lepu Brenu i osvajao sve. Na kraju je otišao uslijed teške bolesti, svega mjesec i pol dana nakon voljene supruge


Barbara Marinović
09.02.2019.21:00
Bio je jugoslavenska legenda, 'izmislio' je Lepu Brenu i osvajao sve. Na kraju je otišao uslijed teške bolesti, svega mjesec i pol dana nakon voljene supruge
Vlado Kos/CROPIX

sažeto

Voditelj je bio nesuđeni student prava, no vrlo brzo se okrenuo pisanju i novinarstvu


Barbara Marinović
09.02.2019.21:00

Četrnaest godina prošlo je od odlaska Milovana Ilića Minimaksa. Legendarni voditelj preminuo je u Padovi 2005. godine, nakon duge i teške bolesti. Proslavio se u Jugoslaviji kao voditelj, a iza sebe je ostavio i nekoliko knjiga aforizama i pjesama te kolumni. Rođen je u blizini Kragujevca, u skromnoj obitelji u kojoj je, govorio je kasnije, njegova majka vrijednim rukama prekrajala odjeću i trudila da se Ilić bude uvijek lijepo odjeven i elegantan te dobro odgojen.

Pedesetih godina s jednim koferom dolazi u Beograd, a prve studentske dane na Pravnom fakultetu pamtio je po usamljenosti i menzama u kojima je jeo. Nakon tri godine, odustao je od studija i počeo pisati. Prva humoreska objavljena mu je u 'Politici' i kada je za istu dobio novac, shvatio je da može od pisanja živjeti.

Slušali ga svi, gledatelji se bunili kad su ga makli s televizije

Zaposlio se tako u listu Jež, napustivši ga 1960. godine. Prešao je tada u Radio Beograd, a emisijama ubrzo postigao nezapamćen uspjeh. Slušali su ga svi - domaćice, njihovi muževi, djeca. Nakon ukidanja emisija počeo je raditi na televiziji, a kada su ga s iste maknuli, uslijedila je pobuna gledatelja. Tvrdili su nekad i da je štetan za omladinu, da je šund, kič. No, Minimaks se nije zamarao.

Problema je imao dosta zbog svojih pošalica, a kada ga je u zrelijim godinama Željko Mitrović doveo na Pink, morao je Minimaksu skrenuti pozornost da se ne šali na račun Miloševića, njihove obitelji i SPS-a. Ljubav s tom televizijom u konačnici je pukla. Cijelog života nije se želio politički angažirati pa je govorio da će uvijek i svakoj vlasti biti zakleta opozicija.

Pukla je na kraju ljubav i s Pinkom, a kasnije došla i opaka bolest

Privatnim životom također je privlačio pozornost medija, prvi put oženio se u dobi od svega 22 godine. Dobio je s prvom suprugom sina Igora, a u braku ostao 12 godina. Nakon razvoda, upoznao je stjuardesu Biljanu, s kojom je kasnije ostao. Dobili su sina i kćer. Nikada se nije privatno družio s estradnom ili političkom elitom, želio je svoju obitelj i privatnost držati upravo takvom, privatnom i za sebe. Njegova voljena Biljana preminula je na kraju svega mjesec i pol dana prije njega od raka kostiju. Za to vrijeme Minimaks se u Italiji liječio od raka jetre, a kako je bio u lošem stanju, nikad mu nisu rekli da je Biljana umrla. No, ipak je vrlo brzo za njom otišao.

Minimaksa nazivaju i čovjekom koji je 'izmislio' Lepu Brenu. Na neki način i jest, naime, njezinom nadimku dodao je Lepa i tako označio njezinu prepoznatljivost. I sama Brena to je izjavila kada se je jednom prilikom prisjećala Minimaksa. Osim toga, tepalo mu se i kao prvom showmenu s ovih prostora, preteči estradnog novinarstva, čovjeku nepresušne inspiracije i energije.

Lepa Brena

Milovan Ilić Minimaks

Minimaks

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter